Palangos Birutės parkas kviečia paklausyti dar vienos nepasakotos kurorto istorijos

Palangos Birutės parkas kviečia paklausyti dar vienos nepasakotos kurorto istorijos

Palangos Birutės parkas pirmąjį rudens šeštadienį, rugsėjo 2 d., ir vėl kviečia ramiai pasivaikščioti vienoje iš gražiausių kurorto vietų bei susipažinti su dar viena, jau dvyliktąja, iki šiol nepasakota su Palanga susijusia istorija.

Birutės parko diena – tradicinis renginys, kasmet į parką sukviečiantis įvairaus amžiaus palangiškius bei kurorto svečius, šįkart skirtas jubiliejiniams, 120-iesiems parko įkūrimo metams.

Kiekvienais metais šios šventės tema parenkama vis kita. „Kasmet Birutės parko dieną iš lankytojų sulaukiu klausimų, kokia gi bus kitų metų tema. Iš karto atsakymo paprastai pateikti negaliu, nes temos dirbtinai kurti, galvoti nereikia – laikas pats ją padiktuoja. Matyt todėl, kad dar ne visos Palangos istorijos yra papasakotos“, – sakė Birutės parko dienos sumanytoja ir režisierė Aušra Latonienė.

Palangos Birutės parkas kurtas trejus metus – žymus prancūzų architektas E. F. Andrė jį kurti pradėjo 1895-aisiais, baigė – 1898-aisiais. Tad šie treji metai tapo svarbūs ne tik parko, bet ir visos Palangos istorijai. „Kadangi ryškesnio parko įkūrimo paminėjimo nebuvo, apsispręsta šiais metais Birutės parko dienos tema pasirinkti būtent parko įkūrimo 120-metį“, – sakė A. Latonienė.

Ta proga parkas jau netrukus pasidabins originaliomis floristinėmis kompozicijomis, kurias kuria menininkai Gintautas Ačas bei Jūratė ir Česlovas Gudžiai. Vieną kompoziciją, atspindinčią 1967 m. parką nusiaubusį, apie pusantro tūkstančio medžių išvertusį uraganą, sukūrė jaunas palangiškis Gvidas Šedys.

„Ieškant originalumo šiemetinei Birutės parko dienai, kartu su buvusiu ilgamečiu parko direktoriumi Antanu Sebecku bei dabartiniu vadovu Valdu Pakusu kalbėjome apie tai, kas parke yra svarbiausia. Visų mintys sutapo – svarbiausia čia yra augalai, paukščiai, daug skriaudos parkui pridarantys uraganai, be abejo – parko įkūrėjas Eduardas Fransua Andrė ir šeimininkų – grafų Tiškevičių – rūmai“, – pasakojo renginio režisierė.

Būtent šios mintys ir „sudėliojo“ šiemetinės Birutės parko dienos programą: pirmiausia lankytojai bus pakviesti „pasisveikinti su laiku“ – grafų Tiškevičių rūmuose 14 val. bus demonstruojamas režisieriaus Sauliaus Bačiulio filmas „Sveikas, ponas Andrė“, muziejininkė Regina Makauskienė pristatys šį parko įkūrėją.

Susipažinę su parko įkūrėju, palangiškiai ir kurorto svečiai bus pakviesti rinktis prie E. F. Andrė skirtos stelos (esančios prie pagrindinio įėjimo į parką) bei kartu su buvusiu ilgamečiu parko direktoriumi A. Sebecku pasivaikščioti istorija dvelkiančiais parko takais. Menininkų sukurtos 11 floristinių kompozicijų akcentuos tai, kas kuriant parką bei čia šeimininkaujant grafams Tiškevičiams, buvo svarbiausia: floristinės kompozicijos bus skirtos muzikai, paukščiams, architektui E. F. Andrė, gintarui (kadangi grafas Feliksas Tiškevičius kolekcionavo gintarą) bei kitoms temoms. Šis pasivaikščiojimas bus praturtintas teatralizuotų netikėtumų, lankytojams skirtų klausimų, susijusių su Birutės parku.

Pavakare, 17 val., ir vėl pakvies grafų Tiškevičių rūmai. „Viešnagė parko įkūrėjų namuose“ – tokiu pavadinimu intriguoja ši šventės dalis. „Išgirdus žodį „viešnagė“, daugeliui pirmiausia kyla mintys apie vaišes, – šypsojosi režisierė A. Latonienė. – Tačiau viešnagė yra ir apsilankymas, pabuvimas svečiuose. Būtent tai ir norime akcentuoti šiuo renginiu“. Tad apsilankiusieji grafų Tiškevičių rūmuose galės ne tik pasigrožėti pirmajame rūmų aukšte įrengta grafų gyvenimo ekspozicija, bet ir netikėtai sutikti pačius rūmų šeimininkus.

Nuo Birutės parko neatsiejami ne tik grafų Tiškevičių rūmai, bet ir muzika – čia koncertuodavo žymusis Mykolas Oginskis bei jo Plungės orkestras, taip pat – Kuršo gubernijos orkestras. Tad pučiamųjų muzika skambės ir šeštadienį – 18.30 val. rotondoje publikos dėmesio lauks Palangos orkestras, vadovaujamas Vygantas Rekašiaus. Kaip visuomet įspūdinga šio orkestro programa užbaigs šiemetinės, jau dvyliktosios, Birutės parko dienos renginius.

Nesuspėjusieji šeštadienį apsilankyti Birutės parke laukiami ir kitomis dienomis – šios šventės nuotaika čia dar ilgai plevens, kadangi Birutės parko dienai skirtos floristinės kompozicijos šią vieną iš gražiausių Palangos vietų puoš dar keletą savaičių.

Birutės parko dienos (rugsėjo 2 d.) programa:

14 val. – Pasisveikinimas su laiku. Parkų kūrėjas E. F. Andrė (Gintaro muziejus).

15.30 val. – Alėjos „Birutės parko istorija“ atidarymas. Dalyvauja menininkai G. Ačas, J. Ir Č. Gudžiai (prie paminklo E. F. Andrė).

17 val. – Viešnagė parko įkūrėjų namuose (Gintaro muziejus).

18.30 val. - Palangos orkestro muzikos vakaras (Rotonda).

Organizatorius – Palangos Birutės parkas


Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder