Moters dienos proga - diskusija apie lytiškumą

Moters dienos proga - diskusija apie lytiškumą

Klaipėdos moterų ROTARY klubas "Aditė" Tarptautinės moters dienos proga kovo 7 d. uostamiestyje kviečia į forumą-diskusiją intriguojančiu pavadinimu "Kaip orientuotis naujame lyčių pasaulyje?"

Kodėl ketvirtą kartą ROTARY moterų klubo organizuojamam forumui pasirinkta Lietuvoje kontroversiškai priimama tema, ką naujo ir įdomaus bus galima išgirsti šiame renginyje, kalbamės su Klaipėdos ROTARY klubo "Aditė" prezidente Diana Šileikiene ir klubo atstove Audrone Umbrasiene.

Minint Tarptautinę moters dieną įprasta atkreipti dėmesį į moteris ir diskutuoti apie jų teises. Forumą organizuojantis klubas "Aditė" siūlo žvelgti plačiau ir diskutuoti ne tik apie lyčių lygybę, bet apskritai apie lytiškumo sampratos pokyčius. Kaip kilo tokia forumo tema?

Diana: Reikėtų priminti, kad ROTARY klubus ilgą laiką kūrė tik vyrai, moterims ROTARY judėjime nebuvo leidžiama dalyvauti. Klubas "Aditė" yra pirmasis ROTARY moterų klubas. Tad revoliucinis požiūris mums nesvetimas.

Kalbant apie moterų teises Lietuvoje, norime pasidžiaugti, kad šioje srityje dirba daug brandžių, veiklių organizacijų ir šioje srityje Lietuva yra stipriai pasistūmėjusi į priekį. Visgi norėjome pažvelgti į lyčių klausimą plačiau, ne iš kovos, o iš sutarimo ir bendrų sąlyčio taškų paieškos pozicijos. Pastebėjome, kad, vos prabilus lytiškumo tema, atmosfera kaista ir neretai tampa konfliktiška. Lietuvoje žmonės linkę vadovautis išankstine nuomone, kurią susidaro, remdamiesi tik savo asmenine patirtimi. Stinga noro ir gebėjimo pažvelgti iš kito žmogaus perspektyvos.

Audronė: Tuo įsitikinome ir mes pačios, vos pristačiusios šio forumo-diskusijos temą, netrukome sulaukti kaltinimų LGBT propaganda. Šio forumo siekis - parodyti, kad lyties klausimas negali būti naudojamas jokiai propagandai. Tikimės, kad šis renginys ir diskusija po jo taps pavyzdžiu, kad lytiškumo tema mes galime kalbėti drąsiai, atvirai, kultūringai ir tolerantiškai.

Forume dalyvaus labai populiarūs, žinomi lektoriai. Pristatykite juos ir jų pranešimų temas.

Diana: Vienas žymiausių ir įdomiausių Lietuvos filosofų, kultūros teoretikas, antropologas profesorius Gintautas Mažeikis apžvelgs lyčių tradicijos ir stereotipų raidą istoriniu ir antropologiniu požiūriu. Gydytojas psichiatras, psichodramos specialistas, dėstytojas, publicistas Olegas Lapinas, ilgą laiką dirbęs gydytoju psichiatrinėje ligoninėje vaikų-paauglių skyriuje, paaiškins, kada lytiškumo tapatybės paieškos tampa problema, kuriai spręsti reikia specialisto pagalbos.

Audronė: Pažymėtina, kad šiuolaikinis jaunimas kitaip suvokia lytiškumą nei vyresnės kartos žmonės, t. y. jų tėvai, seneliai. Nors pasaulyje gimsta dvi žmonių rūšys: vyrai ir moterys, bet lyties samprata labai išsiplėtė psichologine, socialine prasme. Iškalbingas ir radikalus pavyzdys, kad feisbukas Jungtinėse Amerikos Valstijose siūlo 71 lyties variantą. Tokia yra realybė. Europoje tampa norma bendri tualetai, mada diktuoja drabužių niveliaciją pagal lytį. Tai, regis, liudija nykstančias lyties ribas. Kita vertus, vis daugiau organizuojama renginių, skirtų identifikuoti savo tapatybę pagal lytį: tai moteriškumo praktikos, vyriškumo mokyklos ir pan.

Diana: Suprasti ir taikiai priimti taip besikeičiančią, paradoksų kupiną aplinką nėra paprasta. Kaip, kada lytiškumo tema kalbėti su vaikais, ką jiems sakyti, patarimais pasidalins psichologė psichoterapeutė Vilma Mažeikienė, kuri 25-erius metus Klaipėdos psichologijos centre konsultuoja vaikus, paauglius bei jų tėvus, specializuojasi dirbdama su elgesio ir emocijų sutrikimų turinčiais paaugliais, smurtą patyrusiomis moterimis.

Išskirtinė forumo viešnia - tarptautiniu mastu pripažinta ir viena populiariausių šiuolaikinių Lietuvos mokslininkių, Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro mokslo darbuotoja, biochemijos mokslų daktarė Urtė Neniškytė. Neuronų ir imuninių ląstelių sąveiką smegenyse tyrinėjanti mokslininkė lyčių tapatumą ir skirtumus panagrinės, remdamasi neuromokslu.

Forumas yra atviras visiems?

Audronė: Taip, tai yra ROTARY klubų dovana miestiečiams ir svečiams. Jie už įėjimą mokės, kitiems klausytojams įėjimas - nemokamas, tačiau forumo metu bus organizuojama paramos akcija vyrų ir moterų psichologinės pagalbos linijoms. Tad visų dalyvių prašome paremti šias organizacijas laisvanoriška auka.

Forumas "Kaip orientuotis naujame lyčių pasaulyje?" vyks viešbutyje "Ibis Styles Klaipėda Aurora" (Nemuno g. 5) kovo 7 d. nuo 10 iki 18 val.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder