Meilės ir muzikos alchemikai rengiasi koncertui Klaipėdoje

Meilės ir muzikos alchemikai rengiasi koncertui Klaipėdoje

Įspūdingu akordu šią savaitę baigiasi Klaipėdoje, Palangoje, Nidoje ir Kretingoje vykęs tarptautinis festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rengiamą teatro ir muzikos šventę rugpjūčio 13 d. vainikuos GALA koncertas „Meilės ir muzikos alchemija“ su svečiais iš Lenkijos, Ukrainos, Rumunijos ir Čekijos bei rugpjūčio 16 d. parodyta antroji šokio spektaklio „Divizija“ premjera.

„Šiemet pilnametystės sulaukęs tarptautinis festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ gimė kaip operos ir simfoninės muzikos šventė, tad ir aštuonioliktą kartą rengiamame festivalyje nuo tradicijų nenutolsime. Greta šokio spektaklio premjeros, muzikinių komedijų, dramos spektaklių grandioziniame GALA koncerte klausytojus kviečiame pasimėgauti neprilygstamais operų šedevrais ir įspūdingais festivalio svečių balsais“, - sakė teatro vadovas Ramūnas Kaubrys.

Koncerte „Meilės ir muzikos alchemija“ žymiąsias operų, operečių arijas, ištraukas iš miuziklų atliks operos ir muzikinio teatro solistai iš Lenkijos, Čekijos, Rumunijos bei Ukrainos. Koncertą diriguos Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro dirigentas Markas Kadinas ir gruzinų kilmės dirigentas iš Čekijos Aleksandras Khaindrava.

Pasak dirigento M. Kadino, rinkdamas kūrinius koncerto programai jis atsižvelgė į kiekvieno atlikėjo norus, pageidavimus. Šie, anot jo, ir pasirinko sau labiausiai patinkančius kūrinius. „Vienintelis mano pageidavimas – dainuoti originalo kalba. Juk tekstas, taip pat yra muzika“, - pabrėžia dirigentas.

Ščecino nacionalinio operos teatro (Lenkija) solistė, Ščecino meno akademijos profesorė Joanna Tylkowska-Drożdż koncerte „Meilės ir muzikos alchemija“ klausytojams dovanos ištraukas iš P. Čaikovskio operos „Eugenijus Oneginas“, I. Kalmano operetės „Marica“. Solistė, kviečiama dainuoti Šanchajaus, Paryžiaus operos teatruose, nuolat koncertuojanti Vokietijos scenose, sako mėgstanti dainuoti operetes, nes jos tinka bet kokiame pasaulio krašte ir bet kokiai publikai.

Klaipėdoje viešintis Konstantos (Rumunija) nacionalinio operos teatro tenoras Razvan Sararu “Meilės ir muzikos alchemijai“ paruošė žymiąsias P. Čaikovskio bei G. Puccini operų arijas.

„Tai muzika apie meilę, laimę, išdavystę, didvyriškumą – apie gyvenimą tokį, koks jis yra! Kaip yra sakęs garsusis rumunų dirigentas Sergiu Celibidache: muzika padeda pajusti vienovę su kitais. Tikiuosi, kad koncertas Klaipėdoje padės kartu atrasti gyvenimą, kupiną meilės“, - koncerto išvakarėse mintimis dalijosi rumunų tenoras.

Koncerte skambės ir Sankt Peterburgo Marijos teatro soprano Marinos Shaguch balsas. Solistė, dažnai lyginama su garsiąja Monserat Kabalje, primadona savęs vadinti nelinkusi: „Gali būti bet koks nusipelnęs artistas, bet vardą reikia užsitarnauti, aikštingi prisistatymai čia nepadės“, - šypsosi Čekijoje gyvenanti solistė. Klaipėdoje ji atliks savo favorito G. Verdi muziką.

Miuziklo žanro klasiką, ištraukas iš Leonard Bernstein „Vestsaido istorijos“, koncerto klausytojams dovanos Klaipėdoje jau antrąkart viešintis Chersono rajono akademinio muzikinio dramos teatro tenoras Ivan Beilikči. Renginį papuoš ir uostamiesčio teatro solistų – Ritos Petrauskaitės, Juditos Butkytės-Komovienės, Aurimo Raulinavičiaus atliekami kūriniai.

„Meilės ir muzikos alchemijai“ instrumentines operų ištraukas atidžiai rinkosi pats M. Kadinas. Dirigentas džiaugiasi galėsiąs publiką supažindinti ir su su P. Čaikovskio „Romeo ir Džiuljetos“ duetu sopranui ir tenorui, kuris iki šiol dar nėra skambėjęs net Rusijoje. Tai paskutinysis kompozitoriaus darbas, ištrauka iš operos, kurios jis taip ir nebaigė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder