Linksmai paminėta Latvijos nepriklausomybės diena

Linksmai paminėta Latvijos nepriklausomybės diena

Šeštadienį Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro salėje susirinkusieji į Latvijos nepriklausomybės dienos paminėjimo vakarą pirmiausia sugiedojo kaimyninės šalies himną. Latvijos ambasadorius Lietuvoje Martinš Virsis priminė, ką reiškia Latvijai 1918 m. lapkričio 18-oji. Šiemet Latvija švenčia 93-iąsias savo nepriklausomybės metines.

Pagerbti kaimyninės šalies atstovų šventės proga (Latvijoje nepriklausomybės diena buvo švenčiama penktadienį) atvyko Klaipėdos vicemeras Vytautas Čepas. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad Melnragė yra latviškas pavadinimas, apgailestavo, kad baltų savo žemėse iš 10 milijonų beliko tik 3 milijonai, paragino latvius ir lietuvius laikytis kartu.

Latvijos nepriklausomybės dienos proga buvo rodomas pernai pastatytas Janio Streičo režisuotas vaidybinis filmas "Rudolfo palikimas". Į Klaipėdą atvykęs garsus latvių režisierius, parašęs ir scenarijų šiam filmui, prašė klaipėdiečių nesmerkti autoriaus. Scenarijus sukurtas latvių literatūros klasiko Rudolfo Blaumanio, parašiusio lietuviams gerai žinomą komediją "Siuvėjų dienos Silmačiuose", motyvais.

J. Streičas savo filme norėjo parodyti versiją, kas vyko dar prieš "Siuvėjų dienas Silmačiuose". Režisierius prisipažino norįs pasatyti filmą ir pagal šį kūrinį, bet ar pavyks, nežino. "Pasiimkite iš filmo "Rudolfo palikimas" tai, ko jums šiandien trūksta", - palinkėjo J. Streičas.

Vakarą vedusi Klaipėdos universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto latvistikos programų kuratorė, profesorė Dalia Kiseliūnaitė, prisipažino, jog pernai Rygoje pamačiusi šį filmą, kuris Latvijoje iš karto sulaukė didelio populiarumo, panašiai kaip Lietuvoje "Tadas Blinda", susijaudino ir pagalvojo - filmas apie lietuvius. Ji panoro išversti ir parodyti jį Lietuvai.

Filmas kupinas humoro. Jo siužetas nukelia mus į Latvijos kaimą maždaug prieš 100 metų, į 20 a. pradžią, kai moterys skruostus rausvindavo trindamos burokėliais, kai senoliai iš anksto pasirūpindavo kartais. Senbernis Rūdupas, įsimylėjęs jauną merginą Emiliją ir besirūpinantis šeimos herbu bei erzinantis baroną tuo, kad būdamas valstietis važinėja po kaimą su karieta, iš karto paperka publiką. Filmas buvo rodomas su lietuviškais subtitrais, ir salėjo vis pasigirsdavo juokas. Taigi atėjusieji į vakarą, skirtą Latvijos nepriklausomybės dienai, tikrai nesigailėjo.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder