Laisvės linkėjimai iš „Kultūros fabriko“

Laisvės linkėjimai iš „Kultūros fabriko“

„Kultūros fabrikas“ (KUFA) Lietuvos atkūrimo šimtmetį pasitinka teminiais renginiais, kurie kūrybiniame inkubatoriuje burs jaunus žmones ir šeimas švęsti kartu.

„Iš turtingos tamsios žemės“

Jaunas amerikietis, nuolatos keliaujantis po pasaulį, jaučia begalinę trauką vis sugrįžti į Lietuvą. Anot jo, šio ryšio su Lietuva negalima paaiškinti niekaip kitaip, kaip „kraujo šauksmu“. Atlikėjas vasario 16-osios išvakarėse, Lietuvos šimtmečio proga, savo unikalų garsų pasaulio pasirodymą surengs KUFA.

Gimęs lietuvių ir ukrainiečių imigrantų šeimoje, Jungtinėse Valstijose, Abrahamas Brodis trumpam grįžta į Lietuvą pristatyti savo kūrybos ir naujo albumo „Iš turtingos tamsios žemės“. Pasitelkdamas balsą, smuiką, fortepijoną, elektroniką bei kitus instrumentus, atlikėjas žaidžia Lietuvių liaudies melodijomis, suteikdamas joms modernų, dar negirdėtą, skambesį.

Brodis tiki, kad kiekvienas turėtų prisidėti prie tradicijų puoselėjimo, jų išsaugojimo, o svarbiausia –sklaidos: „Lietuva turtinga giliomis, niekur kitur nepažintomis tradicijomis, privalu neleisti joms nuklysti užmarštin“.

Išgirsti šį jauną profesionalų atlikėją galima vasario 15 d., 19:00 val., „Kultūros fabriko“, daugiafunkcinėje salėje B. Koncerto metu skambės dainos ne tik anglų, bet ir lietuvių kalba.

Trispalvių maršrutų stotelė

„Kultūros fabrikas“ prisijungia prie Valstybingumo maršrutų „Geltona. Žalia. Raudona.“ Ir taps viena iš raudonojo maršruto stotelių. Vasario 16-ąją, 12:00 val. kūrybinio inkubatoriaus erdvėse technologijų ir laisvės jubiliejaus šventė! Programuoti kviečiami 7–14 m. kūrėjai, kuriems į kebliausius klausimus atsakyti padės mentoriai. Organizatoriai rekomenduoja atsinešti veiklai reikalingą kompiuterį ar planšetę. Iškart po to 13:00 val., prasidės orientacinis Nepriklausomybės šimtmečiui skirtas žaidimas – „Laisvės troškimas tas pats“. Orientacinių žaidynių metu „Kultūros fabrike“ susibūrusios komandos, vykdydamos paskirtas užduotis, geriau pažins miestą ir jo istoriją. Žaidynių trukmė - 3 val., pasiruoškite pažinti miestą ir istoriją žaismingai! Šio maršruto renginiai yra nemokami, jiems būtina registracija, kuri vyksta www.ooosom.lt tinklapyje.
Valstybingumo maršrutai „Geltona. Žalia. Raudona.” tai prieš dvejus metus sostinėje vasario 16-ąją startavęs projektas, kuris šiais metais pasieks ir Lietuvos pajūrį bei kitus didžiuosius Lietuvos miestus. Šventės proga duris vėl plačiai atveria pažįstamos ir dar neatrastos kultūrinės erdvės, muziejai, restoranai – kad švęstume turiningai ir linksmai, o mūsų susirinktų rekordinis būrys!

Geltonasis maršrutas skirtas Lietuvos paveldui. Šis maršrutas apima skirtingų regionų tradicijas, kulinarinį paveldą, tautosakos, amatų, skirtingų Lietuvoje gyvenančių tautų paveldo pristatymą. Į šį maršrutą įtraukiamos kavinės ir restoranai, kulinarinių patirčių ir maršrutų organizatoriai.

Žaliasis maršrutas – tai Lietuvos žmonių maršrutas, pristatantis iškiliausių Lietuvos žmonių nuveiktus darbus Lietuvos valstybės labui. Šio maršruto veiklos pristatys tai, kuo šiandienos Lietuva įdomi pasauliui ir mums patiems.

Raudonasis maršrutas skirtas šimtmečio valstybingumo istorijai ir tam, dėl ko kovojome per amžius. Valstybės šimtmečio istorija pasakojama miestų gatvėse, muziejuose ir kultūrinėse erdvėse įvairiomis novatoriškomis formomis.

Kaip mes suprantame sovietmetį? 

Vasario 22 d., 18:00 val. Klaipėdos universiteto menų akademijos III vaidybos kurso studentai bandys atsakyti į šį klausimą premjeriniame spektaklyje „Laikas iš antrų rankų", sukurtą pagal to paties pavadinimo, Nobelio literatūros ir tarptautinės Taikos premijų laureatės rašytojos, žurnalistės Svetlanos Aleksijevič knygą.

Knygoje „Laikas iš antrų rankų: gyvenimas ant socializmo griuvėsių" pateikti monologai užrašyti dešimt metų keliaujant po buvusią Sovietų Sąjungą. Čia prabyla paprasti žmonės, anksčiau retai turėdavę teisę kalbėti. Tai knyga apie mus. Apie tai, kad žmogų galima užprogramuoti. Tai pasakojimas apie bauginantį ir kartu tragiškai gražų pasaulį, iš kančios sukurtą civilizaciją. Scenos kalbos dėstytoja – Erika Gaidauskaitė, kurso vadovas – Valentinas Masalskis.

Premjera „Laikas iš antrų rankų" bus rodoma „Kultūros fabriko“ daugiafunkcėje salėje B. Renginys nemokamas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder