Klaipėdoje vyks XX-asis Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų chorų festivalis

Klaipėdoje vyks XX-asis Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų chorų festivalis

Lapkričio mėn. 16 – 18 dienomis Klaipėdoje XX-asis Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų chorų festivalis. Festivalyje dalyvaus per 20 Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų chorų (apie 700 – 800 dainininkų) iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių ir Klaipėdos.

Pirmą kartą festivalio istorijoje dalyvaus svečias iš užsienio - studentų choras iš Odesos. Bus surengta per 11 koncertų Klaipėdos miesto, Kretingos, Nidos, Palangos koncertų salėse ir bažnyčiose.

Prieš dvidešimt metų, tuometinio Lietuvos liaudies kultūros centro iniciatyva (dabar Lietuvos nacionalinio kultūros centro), pritariant Lietuvos chorų sąjungai ir aukštųjų mokyklų chorų vadovams, buvo surengtas pirmasis Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų chorų festivalis Vilniuje. Festivalio sumanytojas ir įkūrėjas Saulius Liausa (dabartinis Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius), tuomet sakė, kad studentų chorai yra bene patys pajėgiausi mėgėjų chorai, - tai daugkartiniai tarptautinių chorų konkursų laureatai ir prizininkai, įvairių festivalių dalyviai. Tačiau šie chorai neturi bendro renginio vienijančius šiuos chorus, todėl būtina visuomenei pateikti jų laimėjimus, parodyti jų aukštą chorinę kultūrą bei dar geriau pasirengti tarptautiniam Baltijos šalių studentų chorų festivaliui „Gaudeamus“ ir dainų šventėms. Studentų chorų festivalis ir bus tas renginys, kuris ne tik vienys studentiškus kolektyvus, bet ir taps vienas iš reprezendacinių chorinės kultūros įvykių Lietuvoje.

Festivalis iki 2005 metų vyko Vilniuje, o nuo 2006 metų, Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“ ir Klaipėdos universiteto iniciatyva ėmė keliauti per Lietuvos miestus, kuriuose yra aukštosios mokyklos.

Taigi festivalis jau ketvirtą kartą atkeliauja į Klaipėdą - stambiausią Vakarų Lietuvos pramonės ir kultūros centrą, miestą turintį gilias chorinio meno sklaidos tradicijas bei aktyvią akademinę bendruomenę. Festivalio renginiai pasklis ir po Lietuvos Pamario kraštą, nes festivalio koncertai vyks ne tik Klaipėdoje, bet ir Nidoje, Palangoje, Kretingoje.

XX-ąjį Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų chorų festivalį organizuoja ir rengia Klaipėdos miesto chorinė bendrija „Aukuras“ kartu su Klaipėdos universitetu, Lietuvos nacionaliniu kultūros centru.

XX-asis Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų chorų festivalis vyks 2018 m. lapkričio mėn. 16 – 18 dienomis, dalyvaus per 20 Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų chorų (apie 700 – 800 dainininkų) iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių ir Klaipėdos. Pirmą kartą festivalio istorijoje dalyvaus svečias iš užsienio - studentų choras iš Odesos. Bus surengta per 11 koncertų Klaipėdos miesto, Kretingos, Nidos, Palangos koncertų salėse ir bažnyčiose.

Baigiamasis koncertas vyks sekmadienį, lapkričio 18 diena 16 val. Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje. Jungtinis studentų choras ir Klaipėdos kamerinis orkestras atliks spečialiai festivaliui sukurtą Donato Zakaro „Magnificat“.

Festivalis apims ne tik meninę - koncertinę veiklą, bet ir akademinių chorų bei chorvedžių bendradarbiavimą. Todėl festivalio organizatoriai rengia koncertus ir sakralinės muzikos valandas bažnyčiose, festivalio dalyviai galės susipažinti su žymiomis Klaipėdos miesto ir regiono istorinėmis bei kultūrinėmis vietomis. Be to, festivalio dalyviams bus rengiama vakaronė su liaudiškais šokiais, dainomis ir chorų vadovų diskusijos prie apskrito stalo aktualiais chorinio meno klausimais.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder