Klaipėdoje liejasi kariliono garsai: 4 koncertai per vieną dieną

Klaipėdoje liejasi kariliono garsai: 4 koncertai per vieną dieną

Trečiadienį Klaipėdoje jau septintą kartą vyksta Klaipėdos kariliono festivalis – klaipėdiečiai kviečiami nemokamų koncertų klausytis Laikrodžių muziejaus kiemelyje. Klaipėdos kariliono festivalis – pirmasis didelis renginys, kurį Klaipėdos koncertų salė organizuoja po ilgos pauzės.

Festivalio pradžią tradiciškai paskelbė 12 valandą nuskambėjęs šaukinys ir koncertas „Vidudienio varpai“.

„Vidudienio varpus“ kalbino klaipėdietis karilionininkas Stanislovas Žilevičius. Neseniai garbingą 70-mečio jubiliejų paminėjęs atlikėjas ištikimai tarnauja karilionui, skleidžia jo muziką jau daugiau nei 30 metų.

S. Žilevičiui talkino edukacinio projekto „Atrask karilioną“ dalyviai: Gintarė Valionytė, kuri atliko ir savo autorinį kūrinį, Vilius Aleinikovas, Ignas Vydeika.

Iš viso šiandien vyks keturi koncertai: 15 val. laukia „Popietės varpai“, 18 val. – „Vakaro varpai“, 21 val. – „Nakties varpai“.

Premjerinę „Popietės varpų“ programą atliks autoriai Gintaras Sodeika bei Vytautas V. Jurgutis. Specialiai Klaipėdos kariliono festivaliui V. V. Jurgutis parašė kompoziciją „Afterbell“ karilionui ir elektronikai.

„Vakaro varpų“ programoje, be karilionu grosiančio Kęstučio Kačinsko, pasirodys Klaipėdos brass kvintetas, vadovaujamas Sigito Petrulio, ir Klaipėdos choras „Aukuras“, vadovaujamas ir diriguojamas Alfonso Vildžiūno. Perkusijos partiją atliks Ingrida Spalinskaitė-Kurienė. Koncerto programos intriga taps trys naujos lietuvių autorių kompozicijos, sukurtos specialiai festivaliui.

Vienos dienos festivalį užbaigs „Nakties varpai“ – kariliono ir kitų instrumentų atlikėjų iš Lenkijos koncertas. Varpais skambins ištikimai festivalio publikai pažįstama Monika Kaźimierczak. Kartu su ja pasirodys džiazo trio Tomasz Chyła (smuikas), Sławek Koryzno (perkusija), Szymon Burnos (Moog, FX, programavimas) bei Emil Miszk (trimitas).

Visi koncertai transliuojami dideliame ekrane, tad klausytojai gali ne tik girdėti, bet ir matyti varpinėje grojančius atlikėjus.

Klaipėdos karilionas šiandien yra vienas iš trijų Lietuvoje esančių tokių muzikos instrumentų. Klaipėdos centrinio pašto bokšte jis buvo sumontuotas 1987 metais ir skambėjo iki 2006 m., kai buvo pakeistas nauju.

„Royal Eijsbauts“ varpų liejykloje Olandijoje pagamintą dabartinį instrumentą sudaro 48 varpai, kurių diapazonas – keturios oktavos. Bendras varpų svoris – 5 tonos, o su visomis konstrukcijomis jis siekia 10 tonų. Didžiausio ir sunkiausio varpo masė – 900 kilogramų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder