Klaipėdoje - Vytauto Žalio knygos pristatymas

Klaipėdoje - Vytauto Žalio knygos pristatymas

Gegužės 13 d. 17 val. Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos Konferencijų salėje vyks Lietuvos Respublikos ambasadoriaus Kanadoje, istoriko dr. Vytauto Žalio knygos "Lietuvos diplomatijos istorija 1925-1940 m." II tomo pristatymas.

Renginyje dalyvaus knygos autorius dr. V. Žalys, istorikas dr. Česlovas Laurinavičius (Lietuvos istorijos institutas). Renginį ves Klaipėdos universiteto Istorijos katedros vedėjas istorikas prof. dr. Vygantas Vareikis.

"Lietuvos diplomatijos istorijos" antrąjį tomą sudaro dvi dalys. Autorius knygos pradžioje aptaria Lietuvos diplomatinės tarnybos struktūrą bei organizaciją trečiojo ir ketvirtojo dešimtmečių sandūroje. Jis vaizdingai pristato ir aprašo užsienio diplomatus ir jų gyvenimą Kaune, pateikia diplomatų įspūdžius apie tuometinės Lietuvos miestus, tarp jų ir Klaipėdą. Knyga ypač turėtų sudominti klaipėdiečius ir besidominčius regiono istorija, nes šiame tome dominuoja Klaipėdos krašto problema labai nedideliu, tačiau svarbiu Klaipėdos bylos laikotarpiu - nuo 1929 m. vasaros iki 1931 m. pabaigos.

Dr. V. Žalys į Klaipėdos reikalus nebijo pažvelgti ne tik lietuvio, bet ir brito ar vokiečio akimis. Daugelis su Klaipėdos krašto istorija susijusių klausimų yra nagrinėjami pirmą kartą istoriografijoje, į apyvartą yra įvedami iki šiol ne tik Lietuvos, bet ir užsienio istorikams nežinomi dokumentai.

Knygoje skaitytojas atras daug politinių veikėjų portretų ar jų eskizų, tačiau daugiausiai dėmesio yra skiriama 1929-1934 metų Lietuvos užsienio reikalų ministrui Dovui Zauniui, kuris yra vienintelis iš Mažosios Lietuvos kilęs lietuvininkas, tapęs Lietuvos Vyriausybės nariu, ministru. Nepaliekama nuošalyje ir Klaipėdos krašto gubernatoriaus Antano Merkio, tuomet buvusio viena ryškiausių ir stipriausių asmenybių Lietuvoje, veikla. Intriguojančiai yra išryškinami skirtingi A. Merkio ir D. Zauniaus požiūriai į Klaipėdos reikalus, jų kova dėl įtakos sprendžiant Klaipėdos krašto problemą ir tos kovos pasekmės.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder