Klaipėdiečių Kalėdos valdovų rūmuose

Klaipėdiečių Kalėdos valdovų rūmuose

Ne veltui "Liepsnojančio Kalėdų ledo 2012" pasakai buvo sunaudota 160 tonų ledo  - Klaipėdoje, "Švyturio" arenoje, kiekvienas galėjo pabūti Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės rūmų pokylyje, o šie, klestint Lietuvos Didžiajai Kunigaikštystėje, buvo garsūs visoje Europoje. Stebėtina, kokios aistros ir intrigos virė XVI amžiaus valdovų ir rūmuose.

Neeilinė istorija

Žavingosios poros meilės istorija truko vos metus, tačiau ji ne mažiau žavinga už Šekspyro sukurtą Romeo ir Džiuljetos. Ir nors ši istorija baigėsi tragiškai, meilė yra amžina. "Liepsnojančio Kalėdų ledo 2012" programa - jau vienuoliktoji, ir pirmoji, sukurta lietuviška istorine tema. Baleto didmeistris Povilas Vanagas teigė, jog prieš metus gimusi idėja pareikalavo pusmečio pašėlusio darbo iš visos šou komandos, intensyvaus čiuožėjų pasiruošimo ir atsidavimo.

Techninė komanda prieš kiekvieną pasirodymą šaldė ledą tris dienas, vienam pasirodymui sunaudodama 40 tonų ledo, šou buvo naudojama apie 50 pačiūžų ir apie 80 kostiumų. XVI a.dvasią ir eleganciją perteikiantys kostiumai, Kaune sukurti dizainerės Eglė Mozeliauskienės buvo siuvami Lietuvoje ir Rusijoje.

Žiūrovai buvo stebinami įspūdingomis techninėmis priemonėmis. P. Vanagas tikėjosi, jog istorine lietuviška tematika sukurta programa paskatins žiūrovų širdyse meilę Tėvynei, patriotizmo jausmus. Jis sakė, kad kai dalyvavo ledo šou Amerikoje, prieš kiekvieną pasirodymą žmonės dainavo savo šalies himną, prisidėję ranką prie širdies, ir tai jį sujaudino, ir jeigu mūsų žiūrovams kils panašūs jausmai, jis bus labai laimingas..

"Urbanizacijos procesas visus žmones, gyvenančius šiuolaikiniame pasaulyje, yra įtraukęs į darbo ir reikalų rutiną. Kuo toliau, tuo mažiau žmonės turi laiko sustoti ir susimąstyti, pajausti, kur ir kaip gyvena. Tai, kad mes bandome savo šou nukelti žiūrovus į įvykius, kurie vyko prieš 500 metų, yra kaip pasaka suaugusiam žmogui, sustabdyti šiuolaikinio gyvenimo tėkmę. Taip neeiline istorija bandome pasakyti: neskubėkite, pajauskite, kad esate žmonės - mylintys, besirūpinantys, besiaukojantis", - sakė P. Vanagas.

 Aistrų sūkuryje

Buvo toks posakis: "Pasakyk, kas tavo juokdarys, ir aš pasakysiu, koks tu karalius. Pokyliuose anuomet vykdavo ne tik juokdario pasirodymai, būdavo tradicija, kad svečiai išjuoktų kokią nors žmogaus ydą: gašlumą, godumą, puikybę. O vėliau karališkoji pora atlygindavo vaidintojams nuostabiu šokiu.

Tad po juokdario pokštų, prajuokinusių vaikus ir suaugusius, pasirodė perspektyvi trylikametė čiuožėja Goda Butkutė, šokiu pavaizdavusi karalienės jaunystės tyrumą ir veržlumą. Išskirtinį įžūlumą bei miklumą demonstravo pasaulio profesionalų čempionas kanadietis Gary Beacomas. Rūmų intrigas atskleisti pavyko tiesiog skraidžiusiems Lietuvos dailiojo čiuožimo olimpinės viltys Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas.

Kokia galinga gali būti meilė ir neapykanta, parodė lankstusis Europos čempionas čekas Tomas Verneris. Kaip pavydas gali sumaitoti žmogaus asmenybę. pademonstravo bene daugiausiai titulų pasaulyje pelniusi čiuožėja Irina Sluckaja. Kiekvienas ledo baleto artistas pademonstravo unikalius judesius ir tik jam vienam būdingą plastiką. Pokylį vainikavo ledo virtuozų Margaritos Drobiasko ir Povilo Vanago pasirodymas.

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder