KKKC muziejų naktį kviečia į svečius (programa)

KKKC muziejų naktį kviečia į svečius (programa)

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras gegužės 20 d., šeštadienį, kartu su daugeliu Europos muziejų ir galerijų Muziejų nakčiai atveria savo erdves ir kviečia miesto gyventojus bei svečius kartu panaktinėti parodų salėse, miesto gatvėse ieškoti istorijos ženklų ar tapti „Atminties sodo – Wittės vynuogyno“ pradžios liudininkais.

Tarptautinė muziejų taryba (ICOM) kasmet kviečia švęsti Tarptautinę muziejų dieną – gegužės 18-ąją. Nuo 2005 m. organizuojamoje akcijoje „Europos muziejų naktis“ dalyvauja ir Lietuva. Akcijos tikslas – įvairius bendruomenės narius supažindinti su muziejais naktį – metu, kuomet jie paprastai nedirba. Šiemet į šią akciją įsilieja ir Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras, šiai progai parengęs daugybę renginių.

KKKC Muziejų naktis prasidės 18 val. prūsiškosios vynuogės sodinimo KKKC ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus kieme švente, 18.45 val. bus duotas startas žaidimo „Klaipėdos miesto detektyvai“ ir Klaipėdos istorijos entuziastams, pasiryžusiems atrasti slėpiningus senamiesčio kampelius. 19 val. prasidės naktinės ekskursijos po ką tik atidarytą Pekino galerijų asociacijos specialiai Klaipėdai – Lietuvos kultūros sostinei parengtą ir jai dedikuotą Kinijos šiuolaikinio meno parodą „Kas aš? 798 įspūdžiai“. Išskirtinei parodai apžvelgti vienos ekskursijos gali ir nepakakti, todėl ji bus kartojama 21 val. Tačiau prieš tai, 20 val., KKKC Parodų rūmuose savo audiovizualinį projektą pristatys dar vieni uostamiesčio svečiai – KKKC tarptautinės rezidentūros dalyviai menininkai Jacek ir Ewa Doroszenko iš Lenkijos. Muziejų nakties programą 22 val. pabaigs socialinės parodos „Vietiniai simboliai – Klaipėdos veidas?“ atidarymas ir ekskursija su jos autoriais dizaineriais Lina Jaruševičiūte ir Virginijumi Baku.

KKKC Muziejų nakties programa

Gegužės 20 d., šeštadienis

18 val. projekto „Atminties sodas – Witės vynuogynas“ pirmosios vynuogės ‘Luizė’ sodinimo ceremonija (KKKC ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus kiemas, Didžioji Vandens g. 2).

Projekto „Atminties sodas – Wittės vynuogynas“ idėja Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus ir Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro bendruomenėms kilo susidūrus su faktu, kad Klaipėdos senamiesčio gyventojai palyginti mažai žino apie teritoriją, kurioje gyvena. Kita vertus, senojoje miesto dalyje stinga žalumos ir mažų jaukių rekreacinių zonų, galinčių tapti traukos tašku. Juolab kad istoriškai šioje senamiesčio dalyje būta gana didelių sklypų su želdynais. Pavyzdžiui, šalia dabartinio Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus pastato Didžiojoje Vandens gatvėje XVIII a. vešėjo didelis paštininko Wittės sodas su egzotiškais augalais – vynuogėmis, figmedžiais ir kitais vaismedžiais.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejus ir Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras, įvertinę turimą istorinę informaciją ir atsižvelgę į lankytojų poreikius, telkia bendruomenę projektui „Atminties sodas – Wittės vynuogynas“ įgyvendinti. Vidiniame kieme vertikalaus želdinimo būdu palaipsniui planuojama sodinti vynuoges. Gegužės 20 d., per Muziejų naktį, senamiesčio kieme bus sodinama pirmoji vynuogė – prūsiškoji ‘Luizė’.

18.45 val. komandinio žaidimo „Klaipėdos miesto detektyvai“ startas (KKKC Meno kiemas, Bažnyčių g. 4), 19.45 val. finišas ir komandų apdovanojimai.

Atraktyvų stalo žaidimą „Klaipėdos miesto detektyvai“, skirtą klaipėdiečiams ir svečiams padėti netikėtu rakursu pažinti miestą ir jo jūrinį paveldą, sukūrė KKKC Meno kiemo komanda, pasikvietusi į pagalbą įvairių sričių specialistus bei miesto gyventojus. Itin aukštos poligrafinės kokybės žaidimo dėžutėje – kortelės su užkoduotais 6 jūrinio paveldo objektais ir juos padėsiantys rasti seno žemėlapio fragmentai, faktai, frazės, užuominos, dėlionės. Klaipėdiečiai ir miesto svečiai Muziejaus nakties proga kviečiami burtis į komandas ir tapti Klaipėdos miesto detektyvais. Kiekviena komanda, gavusi po žaidimo komplektą, turi kuo greičiau surasti ir nufotografuoti žaidime užšifruotus 6 jūrinio paveldo objektus, 6 objektus pakeliui, prie kiekvieno surasto objekto sudėlioti jam skirtą dėlionę ir ją nufotografuoti. Laimi greičiausiai ir tiksliausiai visas užduotis atlikusi komanda.

Komandoje gali būti ne daugiau kaip 6 nariai, reikia turėti skaitmeninį fotografuojantį prietaisą. Būtina registracija el. paštu: [email protected], tel. 8 618 14506.

19 ir 21 val. ekskursija su kuratoriumi ir menininkais po Kinijos šiuolaikinio meno parodą „Kas aš? 798 įspūdžiai“ (KKKC Parodų rūmai, Didžioji Vandens g. 2).

KKKC Parodų rūmuose gegužės 19 d. 17 val. atidaroma Pekino galerijų asociacijos specialiai Klaipėdai – Lietuvos kultūros sostinei parengta ir jai dedikuota Kinijos šiuolaikinio meno paroda „Kas aš? 798 įspūdžiai“, kuratorius – Pekino galerijų asociacijos prezidentas Xin Dong Cheng.

Kinijos šiuolaikinio meno parodos „Kas aš? 798 įspūdžiai“ ekspoziciją sudaro jau pasaulyje pripažintų menininkų ir meno rinką netrukus užkariausiančių jaunųjų kūrėjų, atstovaujančių trims menininkų kartoms, įvairaus žanro – tapybos, fotografijos, videomeno – darbai. Kinijos šiuolaikinio meno kūrėjų paroda Lietuvoje atskleidžia nepaprastai svarbią Kinijos meno evoliucijos dalį. Neatsitiktinai kuratorius parodoje akcentuoja Kinijos kūrybinių industrijų pavyzdį – 798-ąją meno zoną, galerijų miestelį, kuris transformavosi iš karinio fabriko. Šio rajono pokyčiai gali būti tapatinami su Kinijos visuomenės struktūra, savarankiškai besivystančių kultūrinių segmentų istorija: kontrastinga, pulsuojančia ir nenuspėjama. Muziejų nakties proga 19 ir 21 val. vyksiančių ekskursijų po parodą gidais bus pats parodos kuratorius, Pekino galerijų asociacijos prezidentas Xin Dong Cheng bei į Lietuvą atvykę Kinijos menininkai.

20 val. Tarptautinės meno rezidentūros dalyvių lenkų menininkų Jaceko ir Ewos Doroszenko audiovizualinio projekto pristatymas (KKKC Parodų rūmai).

Lenkų kūrėjų duetas, savo kūryboje naudojantis įvairių disciplinų technikas, labiausiai domisi meno terpės prigimtimi ir moderniomis pažiūromis į aplinką bei gamtą. Menininkai ypač daug dėmesio skiria natūralioms dekoracijoms, t. y. peizažui ir jo tekstūrai, jo rekonstrukcijai ir pristatymui pasitelkus naująsias technologijas. Rezidentūros Klaipėdoje metu menininkų duetas tiria dviejų kalbų vizualines ir garsines kraštovaizdžio ribas ir galimybes, daro įrašus, garsų kompozicijas, fotografijas ir iš visos surinktos medžiagos kuria instaliaciją, kurią pristatys Muziejų naktį.

22 val. socialinės parodos „Vietiniai simboliai – Klaipėdos veidas?“ atidarymas ir ekskursija su menininkais (KKKC Parodų rūmai).

Netradicinės formos parodoje bus pristatytas šiandieninis Klaipėdos miesto veidas ir visuotinai susiformavę sustabarėję įvaizdžiai, tapę miesto tapatumo ikonomis. Ekspoziciją sudarys dizainerių Linos Jaruševičiūtės ir Virginijaus Bako surinkti ir poromis sugretinti nusistovėjusių miesto reprezentacinių zonų vaizdai su užfiksuotais skirtingu laikmečiu sukurtais objektais. Socialinės apklausos tikslas – sužinoti miesto bendruomenės nuomonę ir paskatinti ją kritiniu žvilgsniu peržiūrėti miesto įvaizdžio prioritetus. Parodoje kaip lygiavertė partnerė dalyvaus Klaipėdos miesto bendruomenė, fotografijos kūrybinėse dirbtuvėse „Klaipėdos atvirlaiškis“ analizavusi ir fiksavusi asmeninį požiūrį į Klaipėdos identitetą. Miestiečių įžvalgos, virtusios atvirlaiškiais, taps socialinės parodos „Vietiniai simboliai – Klaipėdos veidas?“ dalimi.

Visi renginiai nemokami.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder