Kalviai kaitins priekalus plenere "KETURI VĖJAI 2012"

Kalviai kaitins priekalus plenere "KETURI VĖJAI 2012"

Rugpjūčio 17 – 19 dienomis Klaipėdoje vyksiančiame 6-ajame Tarptautiniame kalvystės plenere „KETURI VĖJAI“ kaitins priekalus kalviai ne tik iš Lietuvos , bet ir iš užsienio (Latvijos, Rusijos ir Čekijos).

Renginio organizatoriai Asociacija Lietuvos kalvių sąjunga žada miestelėnams ir svečiams pademonstruoti autentišką kalvystę po atviru dangumi. Šiais metais renginio vieta Kruizinių laivų terminalas, taip pamėgta klaipėdiečių, skambės nuo kalviškų kūjų ir nušvies žiežirbomis Kuršių marias.

Kalviai žada ne vieną staigmeną. Be pagrindinės plenero užduoties, nukaldinti dekoratyvinę tvorelę Danės krantinei, vyks kalviškos varžytuvės.

Pirmoji plenero diena rugpjūčio 17 (penktadienis) skirtas patiems kalviams. Vyks dalyvių sutikimas ir registravimas asociacijos būstinėje (LINO KALVĖ), ir atvirų kalviškų dirbtuvių montavimas Kruizinių laivų terminale.

Antroji diena rugpjūčio 18 (šeštadienis) prasidės nuo konferencijos „Ryžių Malūno“ restorane. Kalviai aptars amato perdavimo tradicijų išsaugojimą, kalvystės pritaikymą šiandien, o svečiai iš užsienio pasakos apie savo šalies kalviškas tradicijas.

Nuo 13.00 valandos Kruiziniam laivų terminale suliepsnos žaizdrai ir pradės skambėti priekalai. Visi kalviai plušės ties bendra idėja – dekoratyvine tvorele Danės krantinei. Kiekvienas iš jų kaldins atskirą segmentą. Segmentui naudojamas 20x20 mm kvadratinis strypas. Prie strypo nebus virinami elementai iš kitos medžiagos. Visas meistriškumas ir išmonė demonstruojama autentiškomis kalvystės technikomis.

Nuo 20.00 iki 22.00 valandos kalviai varžysis ilgiausios vinies kalimo, metalo pratempimo, pasagų kalimo rungtyse. Pademonstravę ką gali kalviai, perleis varžybų azartą žiūrovams. Organizatoriai kvies varžytis žiūrovus, o rungtyse nugalėjusiųjų - lauks kalviški prizai.

Paskutinė plenero diena rugpjūčio 19 (sekmadienis) suburs kalvius nuo 12.00 valandos , kad visi nukaldintus savo segmentus sujungtų į bendrą turėklo visumą. Turėklas bus montuojamas Kruizinių laivų terminalo krantinėje. Nuo tos akimirkos turėklas liks viešoje erdvėje ir ši kalviška dovana, papuoš Danės krantinę. 14.00 valandą organizatoriai teiks diplomus dalyviams ir padėkos rėmėjams.

Pasak plenero organizatorių pirmininko Lino Leščiausko, autentiška kalvystė nėra pigus procesas, tačiau klaipėdiečiams šeštus metus suteikiama proga stebėti ir dalyvauti renginyje nemokamai. „Tikimės pajūrio orai bus palankūs žiūrovams, nes kalviams vėjas tik padeda įpūsti žaizdrus“- sakė Linas Leščiauskas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder