Kalėdų švenčių pabaigtuvės - su Trimis Karaliais

Kalėdų švenčių pabaigtuvės - su Trimis Karaliais

Sausio 6-ąją prie Vilniaus Aušros vartų tradiciškai pasirodys Trys Karaliai, prieš kelis tūkstančius metų ėję lankyti užgimusio Kūdikėlio Jėzaus. Trijų karalių, arba Kristaus Apreiškimo, švente baigiasi Kalėdų laikotarpis.

Vilniuje tradicine tapusi teatralizuota Trijų Karalių eisena, lydima didelėmis lėlėmis persirengusių Senamiesčio teatro aktorių - piemenų, gyvulėlių, angelų, prie jų prisijungusių vėliavnešių ir miestiečių, Pilies gatve žemyn keliaus į Katedros aikštę. Vėliau eisena linguos į Mokytojų namų kiemelį, kur 18 val. prasidės šventė visai šeimai "Lik sveika, Kalėdų eglute".

Teigiama, kad Betliejuje gimusio kūdikėlio Jėzaus pasveikinti ėję trys bibliniai vyrai iš tiesų buvo ne karaliai, o trys Rytų išminčiai, arba astronomai, stebėję dangaus kūnų judėjimą. Danguje suspindus akinamai ryškiai žvaigždei, išminčiai pagal pranašų liudijimus žinojo, kad tai turi sutapti su pasaulio Atpirkėjo atėjimu į Žemę. Taigi jie keliavo pasveikinti Betliejuje gimusio kūdikėlio Jėzaus. Su savimi keliautojai nešėsi karališkų dovanų - aukso, smilkalų ir miros. Simboliškai per Tris Karalius bažnyčiose šventinami smilkalai ir kreida, kuria virš durų užrašomos trys pirmosios karalių vardų - Kasparo, Merkelio (Melchioro) ir Baltazaro - raidės.

Trijų Karalių dieną dažniausiai užgesinamos Kalėdų eglės miestų aikštėse, nupuošiamos šventinės eglutės namuose ir įstaigose. Šiais laikais Trijų Karalių eisena - daugelio katalikiškų miestų tradicija, apdovanojanti gyventojus gera nuotaika ir džiugiomis emocijomis.

Kalėdų eglučių palydos į mišką tradiciškai vyks Vilniaus mokytojų namų kieme. Čia mažieji galės žaisti įvairius žaidimus, paragauti karštos kakavos ar saldumynų, o vaikų ir jaunimo dainavimo studijos "Mikrofonas" dainos gins šalin pošventinį liūdesį. Vaikai už gerus darbus gaus "Gerojo vaiko pažymėjimą", o tie, kurie ne viską surašė laiškuose iki švenčių ar pamiršo Kalėdų Seneliui padėkoti už dovanas, galės rašyti laiškus ir jam padėkoti. Baigiantis šventei į dangų pakils Kalėdų Seneliui skirti padėkos laiškai, skambant tradicinei šventės dainai "Eglutės dalia", iššovus fejerverkams, Karaliai išlydės eglutes į mišką.

Beveik du dešimtmečius Vilniaus mokytojų namų rengiama šventė, žyminti Kalėdų švenčių pabaigą, yra neatskiriama miesto kalėdinio šurmulio pabaigos dalis. Vilniečiai, namuose puošę tradicines miško eglutes, kviečiami neišmesti jų į gatvę ar prie šiukšlių konteinerių, bet tą vakarą jas atnešti į Mokytojų namų kiemelį. Pasak šventės rengėjų, eglutės iš čia iškeliauja atgal į mišką, kad ateinančiais metais vėl galėtų grįžti į mūsų namus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder