Jubiliejų švenčianti IKRA MADA podiumą ties Klaipėdos muzikiniame teatre

Jubiliejų švenčianti IKRA MADA podiumą ties Klaipėdos muzikiniame teatre

Jau penktus metus skaičiuojantis didžiausias mados festivalis vakarų Lietuvoje šį šeštadienį uostamiestyje pradeda pirmuosius renginius. Kartu atskleidžiama ir maloni staigmena – visą festivalį vainikuojanti mados šventė, IKRA MADA madų šou, bus rengiama 30-uosius veiklos metus mininčiame Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre. Netradicinė erdvė ir talentingi teatro žmonės padės sukurti unikalų renginį ir kitaip pažvelgti į madą.

Mados ir meno simbiozė

Šiais metais festivalio rengėjai siekia akcentuoti mados lakumą ir integralumą, pastebėti simbiotinį jos sąryšį su menu ir kultūros reiškiniais. „Pati mada yra reikšminga kultūros dalis – ji supa mus net įprasčiausiuose mūsų aplinkos detalėse, tokiose kaip baldai, automobiliai, meno kūriniai, bet kur pažvelgus aplink save“ apie dažnai nematomus ir nenujaučiamus mados pirštus pasakojo IKRA MADA festivalio kūrybos vadovė Asta Labžentytė, „šis festivalis niekada nebuvo tik mados tendencijų pristatymas, visada siekiame į mados reiškinį pažvelgti kiek įmanoma plačiau ir giliau. Pasirinkus madų šou rengti teatro erdvėje, ji pati savaime leidžia susimąstyti apie madą naujame kontekste – ne tik kaip vartotojišką, bet ir kaip kultūros reiškinį“, apibendrino A. Labžentytė. Edukacinį festivalio veidą pilnai atskleis lapkričio pabaigoje Nidos meno kolonijoje vyksianti mados stovykla profesionalams ir norintiems jais tapti „Mados verslas: kaip išlikti aktualiam rytojaus mados rinkoje?“.

Festivalio rengėjai žada įspūdingą tarptautinį madų šou, kuriame net klasikinė mados pristatymo priemonė, podiumas, taps netikėtumu. „Šiame festivalyje apjungsime skirtingas meno formas, svarbų vaidmenį atliks garsas, vaizdas – norime stimuliuoti visas atėjusiųjų jusles“, užsiminė festivalio meno vadovė.

Simbiotinį mados ir meno santykį patvirtina abiejų institucijų, festivalio ir teatro, noras bendradarbiauti – abu siekia tvirtinti ryšius tarp skirtingų disciplinų, pamatyti save naujai ir per tai praturtinti savo turinį.

Festivalio kaita ir pastovumas

Kiekvienais metais IKRA MADA rengėjai siekia atrasti naują briauną festivalio raiškai, eksperimentuoti ir tyrinėti. Tuo pačiu metu festivalis lieka atpažįstamas savo pagrindiniu tikslu -

pristatyti pačius talentingiausius pradedančius mados kūrėjus iš Klaipėdos, Lietuvos ir visų Baltijos regiono šalių, plėsti mados vartotojų akiratį bei atskleisti jam įvairias mados pasaulio apraiškas.

Festivalio sumanytoja ir jo prodiuserė Jurga Sutkutė pastebėjo, kad su laiku transformuojasi ne tik mados festivalis, auga ir jį įkvėpusi IKRA kūrybinių industrijų asociacija, „šiemet surengėme pirmąjį jaunosios kartos tapytojų plenerą Smiltynės jachtklube, jo dalyviai tapė Klaipėdos įkvėptus kūrinius, kuriuos bus galima pamatyti šeštadienį Kultūros fabrike, IKRA galerijoje. Duris atvėrė ir IKRA loftas, jame vyksta alternatyvios elektroninės muzikos vakarėliai, reziduoja ir kuria menininkai. Jau tradicija tapo per regioną keliaujanti mobili IKRA MADA galerija, rengiamos paskaitos apie madą ir kūrybiškumą“. Anot J. Sutkutės, asociacijos veiklų spektras yra dar vienas įvairių kultūrinių veiklų sąveikos sėkmės pavyzdys.

Pažintis su ne/atrastais mados kūrėjais

Šį šeštadienį po vienu stogu Kultūros fabrike nuo 11 iki 22 valandos šurmuliuos pirmasis didelis IKRA MADA festivalio renginys „Ne/Atrastų kūrėjų mugė“. Joje bus galima sutikti jau žinomus mados ženklus, jų atstovus ir susipažinti su įdomiausiais naujais. Rūpestingai sudarytoje mugėje mados kūrėjai pristatys savo kurtus dizaino gaminius, įdomias, autentiškas technologijas, konceptualius daiktus, netikėtomis formomis įgyvendintas idėjas, o lankytojai galės apžiūrėti, pačiupinėti, pasimatuoti ar įsigyti patikusį darbą.

„Ne/Atrastų kūrėjų mugėje“ bus dalyvaus daugiau nei 25 mados ženklai ir mados kūrėjai su drabužiais, aksesuarais, nišine parfumerija, suvenyrais ir t.t.

Paskaitos apie madą ir kūrybiškumą

Besidairantys po mugę IKRA MADA rengėjų kviečiami nepraleisti ir dviejų specialiai šiai progai parengtų paskaitų. Pirmoji, „Kūrybiniai sprendimų metodai“, vyks 14 val. IKRA MADA galerijoje. Šią paskaitą ves Liudas Andrikis, IKRA kūrybinių industrijų asociacijos direktorius, viešojo administravimo specialistas bei kūrybos procesų žokėjus. Paskaitoje lektorius klausytojus supažindins su kūrybiškais metodais, kurie gali pagelbėti išspręsti pačias įvairiausias bėdas, kylančias asmeniniame ar profesiniame gyvenime. Standartinio mąstymo keitimas gali pasirodyti sudėtingas tik iš pirmo žvilgsnio žada L. Andrikis.

Antroji paskaita, „Vienintelis būdas išvengti mados – sustoti vartoti! Kaip tai padaryti?“, vyks 16 val. toje pačioje galerijoje. Ją ves festivalio meno vadovė, mados kuratorė Asta Labžentytė. „Apie madą dažniausiai kalbama iš ekonominės perspektyvos, aš noriu į ją pažiūrėti iš socialinės, psichologinės pusės, iš mados vartotojo pozicijos. Mada yra didžiulė industrija, kalbėsiu apie tai, kokia yra vartotojo galia ją paveikti“, vardijo paskaitos lektorė.

Marinistinė paroda

Paskutinis madingo šeštadienio akcentas – vasarą pirmajame IKRA plenere dalyvavusių tapytojų marinistinės tematikos darbų paroda "Pleneras I". Joje dalyvaus jaunosios tapytojų kartos atstovais laikomi menininkai, tiesa, šįkart visi ne klaipėdiečiai. Tuo, anot parodos kuratorės J. Sutkutės ši paroda ir įdomi, „tai proga sužinoti, kaip jūrą, uostamiestį mato čia viešintys žmonės“.

Parodos atidarymas šį penktadienį (rugsėjo 30 d.)19 val. Dalyvių sąraše ir tokie žinomi vardai kaip Audrius Gražys ar Miglė Kosinskaitė, be jų bus eksponuojami ir Martyno Gaubo, Kunigundos Dineikaitės, Algio Beržiūno, Egidijaus Godliausko bei Rasos Grebenkovaitės-Žiupkienės darbai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder