Jubiliejinis festivalis "Materia Magica" - vaizdų puota vaikams ir suaugusiesiems

Jubiliejinis festivalis "Materia Magica" - vaizdų puota vaikams ir suaugusiesiems

Meno ir kultūros gurmanus gegužė Klaipėdoje lepina aukščiausio meninio lygio tarptautiniais festivaliais. Dar šiandien ir rytoj mieste karaliaus violončelių muzika, kurią dovanoja Tarptautinis Klaipėdos violončelės festivalis ir konkursas, o kitą savaitę, gegužės 16-19 d., pakvies jubiliejinis, dešimtasis, tarptautinis profesionalus lėlių, objektų ir vizualiojo teatro festivalis "Materia magica".

Per keturias dienas festivalyje "Materia Magica" bus parodyta penkiolika spektaklių iš Olandijos, Izraelio, Graikijos, Vokietijos, Lenkijos ir kt. Be plačios ir įvairios suaugusiesiems ir jaunimui skirtos programos, festivalis pristatys lėlių teatro spektaklius vaikams nuo 3 iki 10 metų, vyks nemokami lėlinės animacijos kino seansai vaikams ir suaugusiesiems. Bus surengtos ir kūrybinės dirbtuvės.

Festivalio renginiai vyks Klaipėdos lėlių teatre, Klaipėdos dramos teatre, Apeirono teatre ir "Kultūros fabrike", o smagų jo atidarymą gastrobare "Švyturys B - House" paskelbs muzikos grupė "Antikvariniai Kašpirovskio dantys".

Programos "vinys" - suaugusiesiems

Festivalį organizuojantis Klaipėdos lėlių teatras siekia žiūrovams parodyti, kokios didelės lėlių teatro galimybės ir kokia plati, priešingai vyraujančiai nuomonei, yra jo auditorija: per lėles ir objektus kalbantis teatras gali būti aktualus visiems - ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems, ne tik kūdikiams, bet ir senjorams, ne tik paaugliams, bet ir jaunuoliams.

"Kol kas Lietuvoje lėlių teatras nepelnytai apeinamas vyresniųjų - galbūt dėl perdėm įsišaknijusio požiūrio, kad lėlės gali būti įdomios tik vaikams, lėlės - tai vaikų žaidimai. Tačiau lėlės, tokios, kokias mes įpratę įsivaizduoti, tik viena iš galimų formų.

SCENA iš spektaklio "Doriano Grėjaus portretas".

Lauros VANSEVIČIENĖS nuotr.

Iš tikrųjų lėlių teatras prasideda tada, kai lėlės ar objekto scenoje nebematai - tai tas stebuklas, kai patiki, kai ne žiūri, o pamatai čia ir dabar atsivėrusį naują, visai kitą ir kitokį pasaulį, kai scenoje pamatytos detalės vaizduotėje užsipildo vaizdiniais, asociacijomis, įgauna apimtį, tūrį ir masę, kai negyvas tampa gyvu.

Tada ir įvyksta lėlių teatras", - teigia Klaipėdos lėlių teatro ir festivalio "Materia Magica" direktorė Aušra Juknevičienė.

Geografine, žanrine ir temine įvairove grįsta festivalio programa siekiama ne tik pristatyti garsiausius užsienio kūrėjų darbus ir atskleisti neribotas lėlių teatro raiškos galimybes, bet ir kelti individui ir bendruomenei aktualias temas, kviesti diskutuoti, klausti, abejoti.

"Sudarydami tarptautinę programą orientavomės į tai, kas yra įdomiausia pasaulyje. Domino alternatyvūs, netradiciniai spektakliai, suteikiantys žiūrovui galimybę pamatyti menų sintezę ir plečiantys lėlių teatro rėmus. Stengėmės balansuoti tarp jaunų, dar tik kylančių menininkų ir tarptautiniame lėlių teatro lauke jau įsitvirtinusių žvaigždžių.

Tad šių metų programoje - vis dažniau tarptautiniuose festivaliuose linksniuojami tokie kūrėjai, kaip Aris Teperbergas iš Izraelio su savo spektakliu "Ir mano širdis beveik sustojo", Janas Jedenakas iš Vokietijos, parodysiantis mįslingą scenos kūrinį pavadinimu "Seansas".

Garsiausi šių metų programos vardai - tai brazilų kilmės Olandijoje kuriantis menininkas Duda Paiva, pristatysiantis savo spektaklį "Aklasis", jau minėtasis Arielis Doronas, kurio Drezdeno jaunimo teatre pastatytas spektaklis "Lankymo valandos baigtos" turbūt yra ir vienas kontroversiškiausių šių metų spektaklių. Bulgarų trupės "Puppet's Lab" režisierės Veselkos Kunčevos spektaklis "Aš - Sizifas" uždarys šių metų festivalio programą", - sakė viena iš festivalio organizatorių, meno tarybos narė Agnė Pulokaitė.

SCENA iš spektaklio "Ir mano širdis beveik sustojo".

Yair MeYuho nuotr.

Programa vaikams

Nors festivalis "Materia Magica" vis labiau orientuojasi į suaugusiųjų publiką, ištikimiausiems ir pozityviausiems festivalio žiūrovams - kūdikiams ir įvairaus amžiaus vaikams - spektaklių tikrai nepritrūks. Į magiškus vaizduotės pasaulius mažuosius žiūrovus kvies kūrėjai iš Graikijos, Izraelio, Slovėnijos, Olandijos, Lenkijos.

A. Juknevičienė pažymėjo, kad festivalyje publika išvys ne tik kolegų iš užsienio darbus, bet ir įdomiausius pastarojo sezono lietuvių spektaklius. "Pristatysime du "Auksinio scenos kryžiaus" nominantus: "Stalo teatro" spektaklį pagal 2018 m. geriausia metų knyga vaikams išrinktą rašytojos Jurgos Vilės ir dailininkės Linos Itagaki knygą "Sibiro haiku" bei Gintarės Radvilavičiūtės spektaklį "Doriano Grėjaus portretas", sukurtą Vilniaus teatre "Lėlė", - sakė festivalio vadovė.

Pasak organizatorių, festivalio spektakliai pateiks itin plačią raiškos formų ir temų įvairovę, tad savo kūrinį surasti galės visi. Programoje bus šešėlių ir objektų teatro kūrinių, kūno plastikos, medžiagiškumo, vaizdo projekcijų ir spektaklių su gyvu filmavimu, kuriuose bus kalbama apie mokslą, žmonių ir daiktų draugystę, ekologiją, nežemiškas būtybes.

INFORMACIJA
"Materia Magica" - tai Klaipėdos lėlių teatro festivalis, pradėtas organizuoti dar 1997 m. ir vadintas "Karakumų asilėlio" vardu. Kas dvejus metus vykęs tarptautinis festivalis prieš keletą metų pakeitė savo pavadinimą, išaugo ir tapo orientuotas ne tik į vaikų, bet ir į suaugusiųjų auditoriją.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder