I.Simonaitytės bibliotekoje - marinistinės knygos pristatymas

I.Simonaitytės bibliotekoje - marinistinės knygos pristatymas

Sausio 10 d., penktadienį, 17 val. Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos Gerlaho palėpėje vyks žurnalisto Arnoldo Čaikovskio dokumentinės marinistinės publicistikos knygos "Buriuotojo svajonės paukštė. Kaip lietuvis Bronislovas Rožinskas su lenkais perplaukė Atlantą" pristatymas.

Dalyvaus: B. Rožinsko artimieji, amžininkai, Lietuvos buriuotojų sąjungos generalinis sekretorius Linas Tamkvaitis, leidėjai žurnalistai Vidmantas Matutis, Gediminas Pilaitis.

Apie pirmąjį lietuvio buriuotojo Broniaus Rožinsko žygį per Atlantą (1962-1963 m.) ilgą laikė Lietuvoje ir už jos ribų beveik nieko nežinota. Lietuvą nuo laisvojo pasaulio skyrė geležinė uždanga.

Tuo metu pasaulį buvo sukausčiusi „Karibų krizė“, įplieksta JAV ir SSRS politikų 1962 m. spalį. Tai buvo šaltojo karo pradžia. Žurnalisto Arnoldo Čaikovskio surinkti istoriniai ir dokumentiniai faktai apie B.Rožinsko kelionę per Atlanto vandenyną – pirmasis toks išsamus liudijimas apie šį buriuotoją ir jo žygį. Tais laikais buriuotojai iš sovietinio lagerio ne visur buvo sutinkami išskėstomis rankomis.

B. Rožinsko kelionė pristatyta kaip reikšmingas ne tik Lietuvos, bet visų Rytų Europos buriavimo istorijos įvykis. Žygį mėgina „savintis“ lenkai: kelionės maršrutas nusidriekė iš Ščecino. „Hermes II“ plaukė ne su Lietuvos, o Lenkijos vėliava. Tai buvo pirmoji pokarinė šios šalies buriuotojų kelionė per vandenyną. Be lietuvio jachtoje buvo ir trys lenkai. Tačiau „Hermes II“ priklausė B. Rožinskui, jis buvo pagrindinis žygio įkvėpėjas ir organizatorius. Keista, kad jo vardas iki šiol neįrašytas Lietuvos jūreivystės istorijoje.

Dokumentinei marinistikai priskirtinoje A.Čaikovskio knygoje „Buriuotojo svajonės paukštė“ sudėlioti faktai apie B.Rožinsko gyvenimą ir jo kelionę. Nedaug išliko dokumentų, pražuvo kelionės nuotraukos, dingo laivo žurnalas. Sudūlėjo ir istorinės ekspozicijos verta jachta „Hermes II".

1986 metų kovo 11-ją JAV miręs B.Rožinskas į Lietuvą negrįžo. Vykdant velionio valią jo pelenai išbarstyti virš Ramiojo vandenyne. A.Čaikovskis į savo knygą sudėjo buriuotojo bei jo artimųjų rašytus laiškus, JAV lietuvių atsiminimus apie jachtos „Hermes II“ žygį, išeivijos laikraščių publikacijos apie lietuvio sutiktuvės Majamio ir San Diego uostuose, susitikimus su tautiečiais.

A.Čaikovskio knygoje akcentuojamos B.Rožinsko sąsajos su Klaipėda – jis keletą metų dirbo Smiltynės jachtklube instruktoriumi, bendravo su uostamiesčio buriuotojais, jachtomis raižė Kuršių marias.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder