„Graikas Zorba“ – su „Auksiniams scenos kryžiams“ nominuotais šokėjais

„Graikas Zorba“ – su „Auksiniams scenos kryžiams“ nominuotais šokėjais

Legendinį kompozitoriaus Mikio Theodorakio baletą „Graikas Zorba“ paskutinįkart šį sezoną Žvejų rūmuose bus proga išvysti jau netrukus - kovo 20 dieną 19 valandą. Šįkart pagrindinius vaidmenis atliks Lietuvos baleto scenos elitui priklausantys šokėjai Olga Konošenko, Mantas Daraškevičius ir Jonas Laucius.

Pagrindinį spektaklio veikėją išmintingąjį Graiką Zorbą spektaklyje vaidina Mantas Daraškevičius, jo  jaunąjį draugą Džoną – Jonas Laucius. Abu šokėjai šįmet nominuoti „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimams. Komisijos narių įvertinimo jie susilaukė ne tik už šiuos Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro spektaklyje „Graikas Zorba“ sukurtus vaidmenis, bet ir už pasirodymus Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro baleto spektaklyje „Korsaras“.

Tuo tarpu ilgametė Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro primabalerina Olga Konošenko, šokio spektaklyje „Graikas Zorba“ šoksianti Džono mylimąją Mariną, „Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimą jau turi: juo 2008 m. buvo įvertinta už vaidmenis šio teatro spektakliuose „Bajaderė“, „Raudonoji Žizel“, „Karmen“ bei „Vilniaus baleto“ trupės spektaklyje „Idiotas“.

Kituose „Graiko Zorbos“ soliniuose vaidmenyse matysime Žilviną Beniuševičių (Manoliou) ir Aušrą Krasauskaitę (Madam Hortens). Vokalinių spalvų spektakliui suteiks operos solistė  mecosopranas Dalia Kužmarskytė.

„Ar sutampa mano ir Graiko Zorbos požiūris į pasaulį? Labai sutampa. Noriu pasidžiaugti, kad gyvename laisvoje Lietuvoje, turime laisvą valią. Viskuo džiaugiuosi. Į Klaipėdą atvykęs sau dažniau kartoju frazę „koks gyvenimas nuostabus“. Ką išmokau iš graiko Zorbos: gyveni, gyveni ir staiga sustoji, įvertini situaciją – esu sveikas, laimingas, turiu šeimą, laisvę, valstybę. Visa kita priklauso tik nuo manęs“, - teigia Graiko Zorbos vaidmens atlikėjas M. Daraškevičius.

„Graiką Zorbą“ Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre pernai pastatė pasaulinio garso choreografas ir veikalo libreto autorius Lorca Massine. Šis jo spektaklis jau gyvuoja daugiau nei 30 šalių, jį matė daugiau kaip du milijonai žiūrovų. 

Baletas „Graikas Zorba“ pirmą kartą mūsų šalyje buvo pastatytas 1998 m. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Tai ne klasikinis, o naujos krypties baletas. Graikų rašytojas Nikosas Kazantzakis, apysakos „Graikas Zorba“ autorius, sukūrė herojų, kuris yra gyvenimo čempionas, nesenkančiu džiaugsmu įveikiantis liūdesį ir švenčiantis kiekvieną savo lemties akimirką.

Lorca Massine gimė 1944 m. liepos 25 d. Niujorke, garsaus rusų šokėjo bei choreografo Leonido Miasino ir jo žmonos šokėjos Tatjanos Orlovos šeimoje. Jis yra daugiau kaip pusšimčio baletų autorius, restauravęs daugelį savo tėvo kurtų spektaklių. L. Massine kurti pastatymai rodomi didžiausiuose pasaulio teatruose: Niujorko „Metropolitan“, „New York City Ballet“ ir „American Ballet“, Londono „Covent Garden“, Paryžiaus nacionalinėje operoje, Briuselio „Ballet of the 20th Century“ ir kt. Baletą „Graikas Zorba“ jis pirmą kartą pristatė 1988 m. festivalio „Arena di Verona“ užsakymu.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder