Festivalyje „Žemėj Lietuvos 2018“ − Anikės paslaptys ir Ilonos su Martynu dainos

Festivalyje „Žemėj Lietuvos 2018“ − Anikės paslaptys ir Ilonos su Martynu dainos

Rytoj, rugpjūčio 1 d., Klaipėda minės 766-erių metų gimtadienį. Ar įsivaizduojame dabar Klaipėdos senamiesčio širdį − Teatro aikštę − be paminklo Klaipėdoje gimusiam vienam iškiliausių rytprūsių poetui, giesmių kūrėjui Simonui Dachui (1605−1659) ir jo apdainuotos gražuolės Anikės iš Taravos skulptūros?

Šiemet 106-eri metai, kai paminklas buvo pastatytas ir tai buvo pirmasis humanitarinio turinio paminklas šiame krašte, tačiau tik nuo 1989-ųjų lapkričio 18-osios vėl galime juo grožėtis, o mergaitė su kasele ir gėlės žiedu rankoje vėl pasitinka kiekvieną čia apsilankantį.

„Laimingų sutapimų virtinė. Haincas Radzivilas buvo pagrindinis variklis. Kaip mes dar kartą įsitikinome, vis dėl to, ne įstaigos daro žygdarbius, o daro darbus asmenybės“, − sako leidėjas, poetas ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys Antanas Stanevičius, tituluojamas „ketvirtuoju Anikės vyru“, kuris rytoj 17 val. festivalyje „Žemėj Lietuvos 2018“ (Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos Konferencijų salėje) pristatys parodą „Simono Dacho Anikės paslaptys“.

Lauros VANSEVIČIENĖS nuotr.

Kita uostamiesčio gimimo dienos staigmena – tai kūrybinis susitikimas su Klaipėdoje gimusia teatro, kino ir televizijos aktore Ilona Balsyte: „Mane nuo vaikystės lydi jūra ir muzika. Tėtis buvo jūrininkas, nors šviesaus atminimo prof. Saulius Sondeckis seneliams labai rekomendavo leisti sūnų mokytis groti smuiku ir pranašavo jam puikią ateitį... Tačiau jaunystėje jis turėjo pasirodymų ir su Nele Paltiniene. Kai gimiau, gyvenome Melnragėje, ant jūros kranto. Namuose nuolat girdėjosi jūros ošimas. Mama pasakojo, kad auginti tuo metu buvo nepaprastai lengva – tik išnešdavo su vežimėliu į lauką, ir aš užmigdavau nuo bangų ošimo.“

Ilona Balsytė 1973-1978 m. mokėsi Šiaulių muzikos mokykloje, 1982-1986 m. studijavo Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dab. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje) dramos aktoriaus specialybę (kurso vadovė prof. Irena Vaišytė). Nuo 1984 – vaidmenys Lietuvos kino studijoje, Gorkio k/st, Odesos k/st; nuo 1987 – darbas LTV: laidos vaikams, TV spektakliai, vaidybiniai filmai, serialas „Giminės“. 1986-1991 – Dainos teatro aktorė. 1989 m. drauge su Aidu Giniočiu ir Sigučiu Jačėnu įkūrė Keistuolių teatrą.

Kūrybinio susitikimo metu Klaipėdoje aktorei talkins muzikos kūrėjas ir vienas geriausių gitaros meistrų Lietuvoje – Martynas Kuliavas: „Savo kelią bandžiau rinktis trečioje klasėje (juokiasi). Kai atėjo treneris ir kvietė lankyti stalo tenisą, mama neleido, liepė likti Balio Dvariono mokykloje (tuomet lankiau smuiko klasę). Tuo mano sportininko karjera ir baigėsi neprasidėjusi. Vėliau reikėjo apsispręsti – muzika ar dailė. Buvo galimybė įstoti į dailės mokyklą, nes gražiai piešiau. Bet pats pasirinkau muziką ir iki šiol tuo labai džiaugiuosi. Manau, tai didelė Dievo malonė, kai nuo mažens žinai, kuo nori būti, ir turi galimybių tai daryti iš pašaukimo.“

Projektą – istorijos, kultūros ir menų festivalį „Žemėj Lietuvos 2018“ iš dalies finansuoja Klaipėdos miesto savivaldybė, globoja Klaipėdos apskrities viešoji Ievos Simonaitytės biblioteka, apie renginius informuoja dienraštis „Vakarų ekspresas“, organizuoja VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder