Festivalių maratoną pratęs "Šermukšnis"

Festivalių maratoną pratęs "Šermukšnis"

16 vaidinimų per tris dienas, per 120 menininkų iš 12 pasaulio šalių, teatrinės pramogos vaikams ir teatro konferencija - visa tai XIX tarptautiniame gatvės teatrų festivalyje "Šermukšnis".

Vieno seniausių, nuo 1985-ųjų gyvuojančio reprezentacinio uostamiesčio festivalio pagrindinė programa šiemet tris vakarus, liepos 7-9 dienomis, pirmąkart vyks Teatro aikštėje.

Į Karlskronos aikštę bei Dienovidžio skverą dienomis vilios teatrinės pramogos vaikams ir šeimai, o Dramos teatre rengiama konferencija "Gatvės teatras - arčiau pramogos ar meno".

XIX "Šermukšnis" per 32 metus - tai skaičiai, simbolizuojantys jaunystę ir brandą. Per šimtmečius susiklosčiusios tradicijos ir modernios technologijos, fantazijos šėlsmas ir karnavalas, improvizacija ir provokacija, be vertimo suprantamas teatrinis vyksmas ant žemės, ore ir vandenyje - visa tai bei dar daugiau bus šiemetiniame "Šermukšnyje", kurio renginiai, kaip visada, nemokami.

Pagrindine festivalio dekoracija taps Dramos teatro fasadas, o stacionarios scenos nebus - vakariniai vaidinimai vyks skirtingose aikštės vietose (prieš, tarp ir aplink publikos) ir net Danės upėje, prie Pilies tilto.

Jau netrukus Teatro ir Atgimimo aikštės bei senamiesčio gatvės pasipuoš spalvingais "Šermukšnio" meniniais akcentais, kurių autoriai - dizaino studija "Klemencovgroup".

Nuo Gėtės personažų iki humaniško cirko

Pagrindinėje festivalio programoje - garsiausių Europos (ir ne tik) gatvės teatrų festivalių favoritai, kurių kiekvienas pasirodymas taps išskirtiniu, nes tai bus premjeros Klaipėdoje ir Lietuvoje.

Jau pirmąjį vakarą žiūrovai pamatys itin didelės apimties vokiečių trupės "Antagon Theater AKTion" spektaklį "F.A.U.S.T. III", vaidinamą dviejose aikštelėse, kurių montavimas truks dvi paras.

Šios trupės gastrolių grafikas - įspūdingas: iš pasaulinės EXPO parodos Astanoje (Kazachstanas) - į Varšuvos (Lenkija) tarptautinį festivalį, po kurio - pasirodymas "Šermukšnyje" ir tą pačią naktį išvykimas į turą Lotynų Amerikoje...

Trupės spektaklyje vaidina internacionalinė 18 artistų komanda iš Austrijos, Brazilijos, Čilės, Ispanijos, JAV, Lietuvos ir Vokietijos. Laukia moderni nemaraus J.V. Gėtės kūrinio studija, ekspresyvi archajiška choreografija, akrobatika, muzika, vanduo, šviesos ir ugnis.

Pradėti festivalį ir parodyti baigiamąjį spektaklį patikėta teatrui "Klinika lalek" iš Lenkijos, kurio vaidinimuose - grandiozinės lėlės ir "skraidantys" objektai, vaizdo instaliacijos, fantasmagoriškas kaukių šou degant laužams.

Pirmajame lenkų spektaklyje "Didžiausias marionečių ciklas pasaulyje" pamatysime natūralaus dydžio dramblius, žirafas ir kitus "gyvus" žvėris, kuriame novatoriškai perteikiamos tradicinio cirko tradicijos. Antrasis spektaklis, inspiruotas alchemikų biblijos "Tabulasmaragdina" - "Poema apie saulę ir mėnulį" - nukels žiūrovus net į kosmoso erdves.

Tikri „kitų pasaulių gyventojai“ atvyksta iš Prancūzijos. „CompagnieFaï“ du vakarus skambant roko muzikai stebins žaižaruojančiais aikštės fejerverkais su kojūkininkais ir akrobatais.

Žiūrovams teks iš anksto „užsiimti“ patogesnę vietą Danės krantinėje norint geriau matyti belgų trupės „StudioEclipse“ šokio ir judesio spektaklį „Du skęsta, trys plaukia“. Ant Danės upėje įrengtos platformos ir vandenyje vystysis vizualiai itin gražaus ir poetiško vaidinimo veiksmas.

Teatras nebūtinai scenoje

Tarptautinis duetas „Slagman Producties“ (Nyderlandai ir Vokietija) įsikurs tiesiog... dėžėje, kuri bus ir pakyla, ir įvairiausių veikėjų – Karaliaus ir Juokdario, Policininko ir Bandito bei kitų personažų namai. Ekscentriškas vaidinimas „Pop-Up!“ inspiruotas daugelyje šalių paplitusio absurdiško ir tiesmukiško lėlių teatro personažų.

Kitas duetas – Adrian Schvarzstein iš Ispanijos ir Jūratė Širvytė-Rukštelė, atvykę „iš netolimos praeities“, stebins žiūrovus, provokuodami juos ir juokindami savo elgesiu, kartais susikurdami absurdiškas ir siurrealistines situacijas. Muzika, sklindanti iš jų lagaminų – vienintelė užuomina į pasaulį, kurio gyventojai yra šie atvykėliai. Ką mato „svečiai iš praeities“, kaip priima kitokią realybę, kokias jų reakcijas inspiruoja publika – nuotaikingo improvizacijų spektaklio „Arrived“ pagrindas, kurio kūrėjais taps ir publika.

SU ROKU. Prancūzai „CompagnieFaï“ du vakarus skambant roko muzikai stebins žaižaruojančiais aikštės fejerverkais su kojūkininkais ir akrobatais.

Su „Klajojančiomis pono Pežo lėlėmis“ klaipėdiečiai susipažino aštuonioliktame „Šermukšnyje“. Ši kaukių teatro trupė iš Sankt-Peterburgo (Rusija) labai patiko festivalio organizatoriams ir žiūrovams, todėl buvo vėl pakviesta čia vaidinti. Ji atveža taip pat du naujus vaidinimus – „Mėnulio vaiduokliai“ ir „Paskutinis bastionas“.

Benas Šarka neabejotinai yra dažniausiai „Šermukšnyje“ vaidinęs artistas, ne tik Lietuvoje pagarsėjęs savo efektingais gatvės spektakliais-performansais. Šįkart jis į kompaniją pasikvietė modernaus šokio menininkę Rūtą Butkus. Jie dviese kuria naują vaidinimo „Unduo Dubuo“ versiją.

„Šermukšnio“ programoje dalyvaus ir Klaipėdos lėlių teatras su nauju originaliu projektu „Familia“, senamiesčio erdvėse pateiksiančiu fantasmagorinių-humoristinių vaizdelių „iš kasdienio gyvenimo“.

Vaikai kurs naują spektaklį

Nors festivalio „Šermukšnis“ spektakliams netaikomas amžiaus cenzas, kai kurie vaidinimai baigsis tik apie vidurnaktį, tad vaikams bus pasiūlyta speciali dieninė programa. Karlskronos skvere pastatytoje klounų teatro „Dulidu“ palapinėje jie mokysis žongliravimo, akrobatikos, klounados ir sukurs vaikišką spektaklį.

Dienovidžio skvere kartu su jaunimo teatro „Be durų“ ir pantomimos teatro „A“ aktoriais vaikai darys teatrinę mankštą, mokysis grimo paslapčių, bus surengta žaisminga fotosesija su pasakų personažais.

Du spektakliai – „Profesorius ir blusa“ ir „Vaikai iš Šermukšnių sodelio“ - skiriami būtent jauniesiems žiūrovams.

XIX tarptautinį gatvės teatrų festivalį „Šermukšnis“ rengia Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centras Žvejų rūmai. Festivalį remia Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos savivaldybė.

Festivalio programa

LIEPOS 7 D.

19.30 val. "Klinika lalek" (Lenkija) – „Didžiausias marionečių cirkas pasaulyje“.

21 val. "Slagman producties" (Vokietija, Nyderlandai) – „Pop-up!“.

22 val. "Compagnie faï" (Prancūzija) – „Stebuklinga vakaro fejerija“.

23 val. „Antagon Theater AKTion“ (Vokietija) – „F.A.U.S.T. III“.

Liepos 8 d.

12 val. konferencija „Gatvės teatras – arčiau pramogos ar meno“ (Klaipėdos dramos teatras).

14–17 val. teatrinės pramogos vaikams.

17 val. Klounų teatro studija „dulidu“ (Lietuva) – „Profesorius ir blusa“ (Karlskronos aikštė).

18 val. Klaipėdos lėlių teatras – „Familia“ (nuo Turgaus aikštės iki Danės krantinės).

19 val. "Studio Eclipse" (Belgija) – „Du skęsta, trys plaukia“ (Danės krantinė prie Pilies tilto).

20 val. "Slagman producties" (Vokietija, Nyderlandai) – „Pop-up!“.

21 val. Gliukų teatras ir Rūta Butkus – „Unduo dubuo“.

22 val. "Klajojančios pono Pežo lėlės" (Rusija) – „Mėnulio vaiduokliai“.

23 val. "Compagnie faï" (Prancūzija) – „Stebuklinga nakties fejerija“.

Liepos 9 d.

12–15 val. teatrinės pramogos vaikams (Dienovidžio skveras).

18 val. Pantomimos teatras „A“ (Lietuva) – „Vaikai iš šermukšnių sodelio“.

19 val. "Studio Eclipse" (Belgija) – „Du skęsta, trys plaukia“ (Danės krantinė prie Pilies tilto).

20 val. Adrian Schvarzstein ir Jūratė Širvytė-Rukštelė (Ispanija - Lietuva) – „Atvykėliai“.

21 val. "Klajojančios pono Pežo lėlės" (Rusija) – „Paskutinis bastionas“.

22 val. "Klinika lalek" (Lenkija) – „Poema apie saulę ir mėnulį“.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder