Festivalio „Žemėj Lietuvos 2018“ padėka ir linkėjimai

Festivalio „Žemėj Lietuvos 2018“ padėka ir linkėjimai

Vakar įvyko paskutinis festivalio „Žemėj Lietuvos 2018“susitikimas. Karštos šių metų vasaros liepos ir rugpjūčio trečiadieniais gausiai rinkomės atsigaivinti (visomis prasmėmis) į Ievos Simonaitytės bibliotekos Konferencijų salę. 

Ačiū bibliotekos žmonėms už festivalio globą. Ačiū Klaipėdos miesto savivaldybei už dalinę paramą projektui. Ačiū dienraščiui „Vakarų ekspresas”, Lietuvos naujienų agentūrai ELTA ir VšĮ „Klaipėdos šventės“ už informacijos apie renginius sklaidą. Ačiū ištikimiesiems susitikimų lankytojams, žiūrovams, klausytojams. Ačiū visiems dalyvavusiems festivalyje aktoriams, dailininkams, fotografams, filosofams, rašytojams, muzikantams, muzikos, filmų, spektaklių kūrėjams, dainų autoriams ir atlikėjams...

Vakar nusilenkėme Vydūnui (Vilhelmas Storosta, 1868–1953) – didžiajam lietuvių humanistui, rašytojui, žymiausiam Mažosios Lietuvos kultūros veikėjui, kuris aukščiausia vertybe laikė žmoniškumą ir savo kūrybine veikla siekė ugdyti sąmoningų bei laisvų žmonių tautą, kuri būtų iš esmės, o ne paviršiaus dalykuose laisva. Šį tikslą pasiekti, anot Vydūno, galima tik ugdant tautos dvasinę kultūrą, – mokslą, meną, dorovę. 

Ačiū garbingiems mūsų baigiamojo susitikimo svečiams, Vydūno metams skirtos monografijos „Vydūnas“ autoriams – Vydūno draugijos steigėjui, ilgamečiam pirmininkui, o šiuo metu Garbės pirmininkui, 2010 m. Pagėgių krašto Garbės piliečiui, filosofui, literatūrologui, iškiliam Vydūno kūrybos tyrinėtojui bei propaguotojui, dr. Vaclovui Bagdonavičiui ir Vydūno draugijos Tarybos narei, humanitarinių mokslų daktarei, profesorei Aušrai Martišiūtei-Linartienei.

Ačiū Vytui Maneikui už įamžintas nepakartojamas festivalio „Žemėj Lietuvos 2018“ uždarymo akimirkas.

Perfrazuodamas mokytoją lituanistą, spaudos darbuotoją Praną Markelį (1905–1950), kurio tekstą „Kaip suprasti Vydūną?“, publikuotą 1943-aisiais almanache „Varpai“, vakar citavau, kviečiu: palinkėkime vieni kitiems ilgų metų, ištvermės ir stropumo skaitant, studijuojant Vydūno raštus ir raštus apie Vydūną, nuoširdžiai stengiantis juos suprasti ir jų mintimis gyventi – einant žmoniškumo keliu. Toks Vydūno metų paminėjimas manau ir Vydūnui būtų maloniausias.

Atminimo vakare dalyvavo instrumentinis trio – Gabrielė Ašmontaitė (arfa), Rima Tamošiūnaitė (smuikas), Saulius Šiaučiulis (pianinas) – „Saulė stygomis ridenas“.

Festivalio rengėjas,

VšĮ „Vieno aktoriaus teatro“ vadovas

Sigutis Jačėnas

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder