Dainų šventės Folkloro dieną pradės duonos ritualas

Dainų šventės Folkloro dieną pradės duonos ritualas

Dainų šventės Folkloro diena liepos 4-ąją prasidės simboliniu duonos sunešimo ritualu. Vilniečiams ir miesto svečiams Katedros aikštėje bus išdalinta daugiau kaip trys šimtai duonos kepalų.

Folkloro diena startuos simboliniu susitikimu "Prie Laimės stalo". Į sostinės Katedros aikštę visi šventėje dalyvausiantys kolektyvai suneš po savo krašto duonos kepalą, ir tai taps gyva visą dieną trunkančia ekspozicija. Po šios apeigos senosios lietuvių dainos, šokiai, papročiai, amatai ir tradiciniai valgiai pasklis pagrindinėse Vilniaus erdvėse - Katedros aikštėje, Gedimino kalno papėdėje, Bernardinų sode, kur įsikurs "Laimos dvaras". Popiet visi bus pakviesti "Laisvės keliu" pakilti į Gedimino kalną, į renginį, skirtą istorinei Lietuvos laisvės kelio atminčiai - nuo valstybės kūrimosi iki šių laikų nepriklausomybės atkūrimo. Šventę vainikuos koncertas - vakaronė Katedros aikštėje "Laimei vartus atkėlus...", priminsiantis svarbiausius laimingo žmogaus gyvenimo pradus. Jo metu bus padalinta iš visos Lietuvos suvežta duona.

Apmąstyti gyvenimą ir vertinti tai, ką turime dabar, džiaugtis buvimu savo namuose kvies net 320 folkloro kolektyvų ir daugiau nei 200 amatininkų iš visos Lietuvos. Kartu su jais pasirodys ir 10 užsienio lietuvių kolektyvų iš Lenkijos, Latvijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos bei Rusijos Karaliaučiaus ir Karelijos regionų.

Šventės metu pirmą kartą duris atvers "Moterų seklyčia", kurioje apsilankiusieji daugiau sužinos apie tautinį kostiumą ir kaip pagal liaudies tradicijas pasirūpinti savo išvaizda. "Vyrų kalvėje" vyks žinių ir gebėjimų mainai įvairių namų ūkio darbų, medžioklės, aludarystės ir kitų "vyriškų" veiklų srityse, o "Žolynų darže" atsiskleis žolelių galios. Vidurdienį "Laimės juosta" kvies dainomis ir muzika apjuosti Vilnelę iš abiejų krantų, papuošti ją vainikais. Visus Folkloro dienos renginius sujungs deivės Laimos globojama likimo ir laimės tema.

Pagrindinėse scenose vyks teminiai kolektyvų pasirodymai: "Skalsos aruodai" bus skirti ūkio sėkmei, "Meilės klėtis" - meilės ir vedybų papročiams, "Laimūs namai" - namų, įkurtuvių, krikštynų tradicijoms, o "Gegutės sodas" - deivės Laimos apraiškoms gamtoje ir gyvenime. Bene visoje Folkloro dienos erdvėje žiūrovai bus kviečiami aktyviai įsijungti į bendrą dainavimo, žaidimo, šokio laimės sūkurį.

Šiemet pirmą kartą su dainų švente sutaps ir tarptautinis folkloro festivalis "Baltica", vyksiantis liepos 1-6 dienomis. Liepos 4 d. jis įsilies į didįjį Folkloro dienos renginį.

Jubiliejinė Lietuvos dainų šventė "Čia - mano namai" Vilniuje rengiama liepos 2-6 dienomis.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder