Dailininkų darbai - Tilžės akto signatarų atminimo lentoms

Dailininkų darbai - Tilžės akto signatarų atminimo lentoms

Gyvybės juosta ilga ir nenutrūkstama. Ją kūrė šimtai tūkstančių kartų, ją tęs ateinančios kartos. Kokia misija priklauso mums, gyvenantiems XXI amžiuje? Neužmiršti, puoselėti praėjusios kartos darbus. Kaip priminti augančiai kartai ir visiems klaipėdiečiams garsių tautiečių indėlį? Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos krašto skyrius iškėlė gražią iniciatyvą įamžinti garsius mažlietuvius atminimo lentomis.

Nesididžiuojantys Klaipėdos dailininkai pateikė savo darbų, kuriuos nevyriausybinė organizacija aukciono būdu įsigyti pakvies klaipėdiečius ir svečius, o surinktas lėšas skirs Tilžės akto signatarų atminimo lentų įrengimui apmokėti.

Kviečiame prisijungti prie Tilžės akto signatarų įamžinimo ir gruodžio 16 d. 14 val. atvykti į "Amberton" viešbutyje vyksiantį aukcioną.

Pirmasis aukcionui paveikslus padovanojo Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos krašto skyriaus narys Vytautas Bernotas. Šį gabų jaunuolį į nevyriausybinę organizaciją pakvietė pirmasis Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos krašto skyriaus pirmininkas Linas Julijonas Jankus.

Docentas L. J. Jankus nuo 1999 m. dėsto Klaipėdos universitete, o 2004 m. tapo Menų fakulteto Dailės katedros vedėju. 2008 m. jis tapo mažlietuvių organizacijos pirmininku ir ėmėsi skyriaus steigimo darbų.

Į skyrių L. J. Jankus pakvietė ir vieną ištikimiausių mokinių Vytautą Bernotą, kuris vėliau suteikė itin daug pagalbos. V. Bernotas yra ne tik gabus tapytojas, bet ir puikiai įvaldęs elektromontuotojo specialybę. Šie gebėjimai itin pravertė skyriui gavus patalpas Tiltų gatvėje, kuriose vyras sutvarkė avarinės būklės elektros instaliaciją.

Iš Priekulės kilęs V. Bernotas šiandien yra dar nė metų neturinčio sūnaus tėvas. Vaizdingų Mažosios Lietuvos vietovių vaizdai V. Bernotui artimi nuo vaikystės - jo drobėse spalvos kalba apie gyvenimo džiaugsmą ir grožio pajautimą. Spalvų žaismas siejasi su muzika ir ramybe, vieninteliu teisingu žmogaus siekiu - kurti gėrį ir grožį. Dailininko tapybos darbuose dominuoja sodri, ryški Mažosios Lietuvos jūrinė tematika.

Jo darbai yra eksponuojami Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos krašto skyriaus patalpose (Tiltų g. 6, tel. 8 680 24270).

Kviečiame dalyvauti aukcione visus, kam svarbi Klaipėdos krašto istorija.

Kitas straipsnis bus apie žymią gamtosaugininkę, nuostabią dailininkę Zitą Daugintytę, kuri aukcionui taip pat perdavė keletą savo darbų.

Vytautas Bernotas

2009 m. baigė studijas Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Dailės katedroje ir parašė geriausią bakalaurinį darbą "Laiko pėdsakai peizaže". Pradėjo tapyti mėgstamus šio krašto motyvus: prieplaukas ir krantines, Mažosios Lietuvos kraštovaizdį.

Šį motyvą dailininkas rinkosi, mat nuo seno po Kuršių marias plaukiojo kurėnai. Šis žvejų kraštas - neatsiejama šio krašto istorijos dalis, turinti Vakarų kultūros ir Mažosios Lietuvos sąsajų.

"Pamilau šį kraštą, vos tik į jį atvykęs, o studijuodamas tapybą pamačiau, koks jis įdomus ir unikalus savo etnologine kultūra, istorijos paveldu", - sakė V. Bernotas.

Nuo 2008-ųjų dailininko paveikslus buvo galima išvysti Juodkrantėje vykusioje studentiškoje tapybos parodoje, Klaipėdos koncertų bienalėje "JEK Klaipėda`09", Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos parodoje "Atėjimas į Pamario krašto peizažą".

V. Bernotas dalyvavo tarptautiniame menininkų plenere "Veisiejų pavasaris 2010", respublikiniame plenere "Rudnios menai 2010", Klaipėdos miesto globos namų 10-ies metų jubiliejaus proga organizuotame plenere "Odė senatvei".

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder