Birutės parko dieną Palangoje - žvilgsnis į istoriją pro fotoaparato objektyvą

Birutės parko dieną Palangoje - žvilgsnis į istoriją pro fotoaparato objektyvą

Palanga ir vėl siūlo atsigręžti į kurorto istoriją – rugsėjo 5 d., šeštadienį, visi kviečiami į jubiliejinę, jau dešimtąją Birutės parko dieną.

Palangos istorija

Jau dešimtą kartą pirmąjį rugsėjo savaitgalį palangiškiai ir miesto svečiai kviečiami į išpuoselėtą Birutės parką. Čia, kaip ir kasmet, visų žvilgsnius ir mintis prikaustys senosios Palangos istorija.

„Kiekvienais metais Birutės parko dienos tema skiriama išskirtinai Palangai – Birutės parkui, čia esantiems lankytiniems objektams, kurorte gyvenusiems ar kūrusiems menininkams. Ir jei šią dieną pasivaikščioję po parką lankytojai sužinos ką nors nauja, tikslą būsime pasiekę“, – sakė Birutės parko dienų sumanytoja ir organizatorė, Palangos kultūros centro renginių režisierė Aušra Latonienė.

Tema - fotografija

Jubiliejiniam renginiui organizatoriai pasirinko fotografijos temą, ir tai – ne atsitiktinumas. A. Latonienė atkreipė dėmesį, jog šiais metais sukanka 150 metų nuo pirmosios Palangos fotografės moters Paulinos Mongirdaitės gimimo.

Gimusi 1865-iais Raseinių apskrityje, bajorų Mongirdų šeimoje, 1885-siais Paulina su tėvais atsikėlė gyventi į Palangą. Būtent čia ji 1889 m. atidarė savo fotografijos saloną bei darbavosi, įamžindama kurorto vaizdus bei čia gyvenusius miestiečius. Pripažinę P. Mongirdaitės sugebėjimus, grafai Tiškevičiai užsakė pas ją Palangos bei Kretingos parkų fotografijas, taip pat – šeimos narių nuotraukas. „Tai ir paskatino šiemet Birutės parko dieną skirti būtent fotografijos temai. Juk pirmosios Palangos nuotraukos – labai įdomios“, – kalbėjo A. Latonienė.

Nufotografuoti istoriją

Kaip ir kasmet Birutės parko dieną, ši kurorto erdvė lankytojus pasitiks išskirtinai padabinta – po parką vaikščios grafus Tiškevičius bei jų šeimos draugus imituojantys personažai, žaliąsias erdves padabins meninės instaliacijos fotografijos tema.

Istoriniai personažai – vasarą kurorte vykdomo projekto „Birutės parko atspindžiai“ dalyviai – puikiai pažįstami tiek palangiškiams, tiek ir kurorto svečiams, nes kiekvieną vasaros ketvirtadienį jie nebyliai pasakoja kurorto istoriją, oriai vaikščiodami po parką. Su lankytojais jie nebendrauja, taip pat nepozuoja poilsiautojams. Tačiau šiemetinė Birutės parko diena, pasak A. Latonienės, bus išimtinė – visi pageidaujantys nuo 13.30 val. iki 16.30 val. galės įsiamžinti su grafus Tiškevičius bei jų svečius vaizduojančiais personažais. „Norime, kad Birutės parko dieną lankytojai galėtų nufotografuoti istoriją bei įsiamžinti lyg nužengę į senus laikus“, – sakė renginio sumanytoja ir organizatorė.

Senovinė fotoateljė

Istorija padvelks ne tik parką dabinančios meninės instaliacijos, į praėjusį šimtmetį nukeliantys istoriniai personažai, bet ir parke specialiai įrengtoje instaliacijoje demonstruojamos visos P. Mongirdaitės darytos senosios Palangos nuotraukos, kuriomis pasigrožėti bus galima skambant muzikai. Čia pat veiks ir Birutės parko foto ateljė – norintieji galės papozuoti fotomenininkui Gintui Kavoliūnui, kuris parko lankytojus fotografuos ir jau po 15 minučių pradžiugins senoviniu būdu padaryta nuotrauka.

Norintiems sužinoti, kaip anksčiau buvo daromos nuotraukos, G. Kavoliūnas pademonstruos ir daugeliui nežinomą, tačiau įdomią nuotraukų darymo techniką.

Knyga ir muzika

Pavakare, 17 val. Birutės parko dienų lankytojai bus pakviesti į Gintaro muziejų, kur vyks nemokamas teatralizuotas knygos „Pirmieji pajūrio fotografai: Paulina Mongirdaitė, Ignas Stropus“. Renginyje dalyvaus ir knygos autorė Jolanta Klietkutė.

Savaitgaliai Birutės parke atostogų sezono metu neįsivaizduojami be garsiojo Palangos orkestro, parko rotondoje visą vasarą klausytojus džiuginančio nemokamais koncertų ciklo „Dūdų vasara“ renginiais. Būtent Palangos orkestro pasirodymas, jau paskutinis šį atostogų sezoną, 18.30 val. vainikuos Birutės parko dieną.

BIRUTĖS PARKO DIENA

SENOJI PALANGOS FOTOGRAFIJA

Rugsėjo 5 d.

12. val. – pirmosios kurorto fotografės PAULINOS MONGIRDAITĖS darbų parodos atidarymas. (Sodininko namelis)

12.30val. – ŠVIESA ANT POPIERIAUS. Fotografinio proceso raidos istorija. Dalyvauja fotomenininkas Gintas Kavoliūnas (Sodininko namelis)

13.30–16.30 val. – INSTALIACIJOS FOTOGRAFIJOS TEMA. Birutės parko fotoateljė atidarymas. Dalyvauja menininkai: Edita ir Gintautas Ačai, Jūratė ir Česlovas Gudžiai. (Centrinis parko takas).

17 val. – Knygos PIRMIEJI PAJŪRIO FOTOGRAFAI: PAULINA MONGIRDAITĖ IGNAS STROPUS sutiktuvės. Dalyvauja autorė Jolanta Klietkutė (Gintaro muziejus).

18.30val. – PALANGOS ORKESTRO paskutinis vasaros koncertas (Rotonda).

Organizatoriai: Palangos kultūros centras ir Palangos Birutės parkas

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder