„Baltas vakaras“ su „Baltomis varnomis“

„Baltas vakaras“ su „Baltomis varnomis“

Etnokultūros chuliganės (taip pačios save vadina) „Baltos varnos“ neria į naujus vandenis ir dalyvauja ypatingame projekte. Kartu su Milda ir Terese Andrijauskaitėmis scenoje matysime ir Klaipėdos brass kvintetą bei perkusininkę Ingridą Spalinskaitę-Kurienę. Liepos 13 d., penktadienį, 20 val. koncerte po atviru dangumi – parke prie Klaipėdos koncertų salės – girdėsite publiką sužavėjusią „Baltų varnų“ kūrybą ir keturias klaipėdiečių premjeras! Specialiai šiam koncertui lietuvių liaudies dainų aranžuotes rašė kompozitoriai Remigijus Šileika, Loreta Narvilaitė, Laima Jedenkutė ir Matas Drukteinis.

Šypsenomis spinduliuojančios, pozityvumu trykštančios seserys Milda ir Teresė Andrijauskaitės nuostabiai dainuoja, groja ir kuria. Šiemet bakalauro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigusios etnomuzikologės užaugo ir kasdien gyvena su muzika. „Tėtis – muzikantas iki smegenų šaknų. Mama – tautodalininkė, kuri net pasiuvo Mildai vestuvinę suknelę. Nuo vaikystės augome meniškoje aplinkoje, o dar mokykloje prasidėjo „Baltų varnų“ veikla.“ – pasakoja dvynės. Šiuo laikotarpiu jas atpažįsta vis daugiau žmonių – Milda ir Teresė dalyvavo televizijos projekte „Du balsai – viena širdis“, kuriame siekė priminti, kokias nuostabias tradicijas turi lietuvių tautos muzika. „Mes turime tokių muzikinių niuansų, kurių nerasi net džiazo muzikoje.“ – sako muzikės, mielai sutikusios prisijungti prie liaudies ir šių dienų kompozitorių kūrybą vienijančio projekto.

Varinių garsais parką užlies puikiai uostamiesčio publikai pažįstamas Klaipėdos brass kvintetas: Sigitas Petrulis (meno vadovas, trimitas), Alius Maknavičius (trimitas), Monika Miliauskienė (valtorna), Evaldas Bružas (trombonas) ir Vidmantas Liasis (tūba). Nepaisant solidžios biografijos, kolektyvas savo programas pateikia išradingai ir kūrybiškai. S. Petrulio vadovaujamas pūtikų kolektyvas noriai plečia savo repertuarą ir scenos partnerių ratą, visada yra atviras naujiems ir įdomiems sumanymams. Svarbi šiame koncerte bus ir perkusija – ja muzikuos klaipėdietė I. Spalinskaitė-Kurienė.

Unikalus projektas subūrė keturis skirtingų kartų kompozitorius iš Klaipėdos, kurie ėmėsi aranžuoti liaudies dainas folkloriniams balsams ir pučiamųjų kvintetui. Melodingai vokalinei kūrybai daug dėmesio skiriantis Remigijus Šileika parašė kūrinį „Variacijos, tema („Oi, tu ąžuolėli“) ir koda“. Jis yra aktyvus Klaipėdos muzikinio gyvenimo dalyvis, pedagogas, ugdantis jaunuosius kompozitorius.

Naujo kūrinio pagal Mažosios Lietuvos liaudies dainą „Strazde strazdeli“ autorė yra būsenų muziką kurianti Loreta Narvilaitė, taip pat mėgstanti rašyti balsui.

Klaipėdos Vydūno gimnazijos absloventas Matas Drukteinis, neseniai baigęs kompozicijos magistro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, prisistatys kūriniu „Triguba bagatelė“ pagal Klaipėdos krašto liaudies dainą.

Ketvirtoji klaipėdietė kompozitorė – Laima Jedenkutė. Jai naujasis kūrinys – lietuvių liaudies lopšinė „Ūčia“ – labai aktualus, nes autorė augina du sūnelius ir dukrytę.

Koncerte skambės ir Alvido Remesos kūrinys „Jomarkas“. Reikšmingiausią šio kompozitoriaus kūrybos dalį sudaro religiniai opusai, jis dirba muzikos terapijos srityje.

Koncerte „Baltas vakaras“ girdėsite ir autorinę dueto „Baltos varnos“ kūrybą, kurios aranžuotę variniams pučiamiesiems ir perkusijai kuria Leonardas Pilkauskas. Savo kūryboje sesės sujungia dainuojamosios poezijos, folkloro ir improvizacijos elementus. „Mūsų dainos dažniausiai kyla iš kasdieniškų patyrimų, iš frazių kurias stengiamės perteikti savaip. Labiausiai mus žavi stygų garsai, todėl savo rankose dažniausiai laikome būtent šiuos instrumentus,“ – sako muzikės, koncerte sau pritarsiančios smuikais ir gitaromis.

Šviesų vasaros vakarą praleiskite su žaviosiomis „Baltomis varnomis“ ir šiuolaikiško skambesio liaudies kūryba!

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder