Antroji festivalio diena žada dar daugiau džiazo

Antroji festivalio diena žada dar daugiau džiazo

24-asis Klaipėdos pilies džiazo festivalis įgauna pagreitį. Vakar praūžę „Sabor Latino united forces“, Nabil Khemir bei „Nordic blue“ koncertų estafetę perdavė šiandienos atlikėjams.  Penktadienis žada dar daugiau unikalios džiazuojančios nuotaikos gerą muziką mylintiems geriems žmonėms, o festivalio scenoje Kruizinių laivų terminale šį vakarą sulauksime išskirtinių svečių iš Kubos, Izraelio, JAV, Švedijos ir kt. Taip pat penktadienį paaiškės bendrovės „Vlantana“ Klaipėdos pilies džiazo festivalio gerbėjams įsteigto prizo – džiazuojančio kelioninio lagamino –  laimėtojas.

11 val. prasidės birželio 8-10 dienomis vyksiantis stipriausių Lietuvos kreiserinių jachtų susirungimas Lietuvos ORC čempionate KLAIPĖDA JAZZ.

12 val. Klaipėdos pilies džiazo festivalis pakvies į unikalų muzikos terapijos seminarą „Muzika gydo“, vyksiantį Šv. Pranciškaus onkologijos centro koplyčioje (Savanorių g. 4). Į nemokamą renginį kviečiami visi,  kurie siekia įveikti savo vidinius ar net išorinius barjerus bei atrasti muziką, kaip būdą išsaugoti vidinę ramybę ir gyvenimo džiaugsmą. Jau trečiąjį seminarą „Muzika gydo“ ves išskirtinę praktiką muzikos terapijos srityje sukaupęs muzikos pedagogas Linas Švirinas. Seminaro metu pasirodys klausos negalią turinčių klaipėdiečių ansamblis „Muzikavimo džiaugsmas“, atlikėja Jakaterina Kosmakova, Klaipėdos socialinių paslaugų centro „Danė“ globotiniai, taip pat suskambs aktorės Eglės Jackaitės skaitomos žymiausių Lietuvos ir užsienio poetų eilės. Seminare planuoja dalyvauti ir ketvirtadienį festivalyje koncertavęs festivalio svečias tunisietis N. Khemir.

16 val. visi jaunieji, ir ne tik, Klaipėdos muzikantai kviečiami į S. Šimkaus konservatorijoje (S. Šimkaus g. 15) vyksiančią vieno žymiausio Lenkijos bosinės gitaros virtuozo ir džiazo muzikos revoliucionieriaus Wojtek Pilichowski meistriškumo pamoką.

18 val. Danės upėje bus surengtas jau trečiasis „džiazuojančių“ jachtų paradas, kur puikią ir pakilią nuotaiką garantuos Šimkaus konservatorijos pučiamųjų orkestro muzikos garsai.

18.15 val. Klaipėdos piliavietėje bus iškilmingai pakelta Klaipėdos miesto vėliava, muzikuojant Klaipėdos džiazo orkestrui.

Nuo 18.30 val. muzika netils Kruizinių laivų terminale. Pirmieji scenoje pasirodys Ukrainos „futuristinio džiazo“ ambasadoriai „Pokaz Trio“. Šios 2016-aisiais Odesoje užgimusios grupės grojamos muzikos stilių galima būtų pavadinti „futuristiniu džiazu“, įtraukiančiu ir žadinančiu publikos bei pačių muzikantų vaizduotę. Pažymėsime, kad „Pokaz Trio“ subūrė Ukrainoje gerai žinomus atlikėjus – kompozitorių ir pianistą Andrej Pokaz, bosistą Vitalij Fesenko ir būgnininką Jakov Taruntsov. Šiandien „Pokaz Trio“ net tik koncertuoja žymiausiuose Ukrainos džiazo festivaliuose, bet ir rengia tūkstančius žiūrovų pritraukiančius savo koncertus garsiausiuose Ukrainos salėse.

Iškart po jų festivalio sceną kaitins egzotiškieji - „Havana Libre“, atvykę iš Kubos. Jų atliekama muzika kupina tradicinio kubietiško atspalvio, pagardinto Ispanijos, Portugalijos bei Lotynų Amerikos senosios muzikos mokyklos prieskoniais. „Havana Libre“ repertuare išgirsite ir gerai žinomas, bet naujai suskambusias Lotynų Amerikos dainas. 2015-aisiais Havanoje susikūrusi grupė „Havana Libre“ suvienijo garsius ir pripažintus Kuboje atlikėjus. Vienas jų – perkusionistas Roberto Smith Izquierdo (Capitan), muzikanto karjerą pradėjęs 1990-aisiais, drauge su Lazaro Garcia, muzikinio judėjimo Nueva Trova Cubana pradininku. Pagrindinis grupės balsas –  išskirtinio tembro dainininkė Yunierkys Goris Maldonado, savo pėdsaką jau spėjusi palikti ir tris kartus „Grammy“ nominuotoje grupėje „Tiempo Libre“.

Svaigulingu saksofono skambesiu pasinerti į nenuilstamą džiazo ritmą taip pat kvies kompozitorius ir saksofono virtuozas iš Izraelio Tevet Sela. Dar vaikystėje muzikuoti pradėjusio atlikėjo talentas šiandien itin vertinamas ne tik Izraelyje, bet ir už jo ribų. T. Sela itin laukiamas svečiais žymiausiuose džiazo festivaliuose, 2006-aisiais jis buvo nominuotas „JPF Music Awards“ apdovanojimuose „Metų džiazo kompozicijos“ ir „Metų džiazo albumo“ nominacijose, dalyvavo 35 šalyse transliuotame UNICEF paramos koncerte, taip pat jo kuriama muzika dažnai skamba garsiausių radijo stočių eteryje visame pasaulyje. Festivalio scenoje T. Sela pasirodys drauge su bosistu iš JAV Hudson Knott ir būriu lietuvių muzikantų – Leonardu Bėkša (klavišiniai), Kasparu Petkumi (mušamieji), Karolio Žioltikovu (gitara).

Vakarą vainikuos vienas ryškiausių šių metų festivalio programos brangakmenių, charizmatiškoji kerinčio balso ir nenuginčijamo talento muzikos žvaigždė iš Švedijos Gunhild Carling. Dėl gebėjimo groti visa eile muzikos instrumentų – trombonu, trimitu, arfa, dūdmaišiu, fleita, bandža ir fortepijonu, atlikėja dažnai yra vadinama „moterimi orkestru“. Mažo to, G. Carling gerbėjus stebina dar vienu savo unikaliu talentu – gebėjimu vienu metu groti net 3 trimitais. Tad neabejotina, kad scenoje tik pasirodžius G. Carling ir ją lydintiems muzikantams, Klaipėdą užklups „džiazuojantis tornadas“ – stilingas, nenuspėjamas ir visus esančius greta įtraukiantis į savo svaiginantį sūkurį. Juolab kad švedų muzikos ikona ir nacionaliniu lobiu tituluojamos G. Carling koncertai dažnai neprimena įprastų pasirodymų, o tampa įsimintina, įtaigia, entuziazmu ir pozityvia nuotaika trykštančia sensacija.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder