Alfonsui Žaliui atminti – filmo peržiūra

Alfonsui Žaliui atminti – filmo peržiūra

Minint dešimtąsias ilgamečio uostamiesčio vadovo, Lietuvos Respublikos Nepriklausomybės akto signataro, Klaipėdos miesto Garbės piliečio, Klaipėdos universiteto Garbės daktaro Alfonso Žalio mirties metines, uostamiestyje vyko režisieriaus Romo Pletkausko filmo „Gyvenimas Klaipėdai“ peržiūra.

Filme apie A. Žalio nuopelnus Klaipėdoje kalbėjo jo bičiuliai, bendražygiai. Čia buvo prisiminta, kaip po Antrojo pasaulinio karo buvo prikeltas Klaipėdos senamiestis, miestui grąžinta piliavietė, įsteigtas Klaipėdos universitetas, įkurtas Jūrų muziejus ir delfinariumas, Liaudies opera, vėliau tapusi Muzikiniu teatru, rekonstruotas Dramos teatras, vaikų meno ir sporto mokyklos, Paveikslų galerija, Parodų rūmai, Mažosios Lietuvos istorijos, Laikrodžių, Kalvystės, Pilies muziejai, Vasaros koncertų estrada, didžiulės skulptorių dirbtuvės, karilionas, skulptūrų parkas, sporto salės, ligoninių miestelis, paminklai Kristijonui Donelaičiui, Herkui Mantui, Simonui Dachui, Martynui Mažvydui, Didžiosios ir Mažosios Lietuvos susivienijimui ir kiti nuopelnai uostamiesčiui.

Dokumentiniame filme kalbėję A. Žalį pažinoję žmonės pasakojo, jog ši asmenybė buvo nuoširdi, reikli sau ir kitiems, nepalenkiama, nepaperkama ir labai atsidavusi. A. Žalys, anot jo bendražygių, keldavosi anksti ryte ir važiuodavo per miestą – stebėdavo, atkreipdavo dėmesį, ką reiktų tobulinti, tvarkyti. Pastebėjimus bei idėjas visuomet užsirašydavo į savo užrašų knygutę, kuri esą visuomet būdavo jo kišenėje. Vykstant Jūrų muziejaus statyboms, kiekvieną šeštadienį jis persikeldavo į Smiltynę ir tikrindavo, kaip vyksta darbai.

„Jis buvo mokytojas. Pavyzdys man ir mano kolegoms visam gyvenimui“, - sakė Klaipėdos jūrų krovinių kompanija „BEGA“ vadovas Aloyzas Kuzmarskis.

„Tai buvo žmogus, kuris, kaip niekas kitas, matė Klaipėdos miesto viziją, bendrą jo vaizdą“, - akcentavo Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Arūnas Sakalauskas.

„Vilniuje apie Klaipėdą žmonės kalbėjo kaip apie laisvės švyturį. Visi žinojo, kad miestas auga, kad čia – daug kultūros. Ir kalbant apie uostamiestį, visada buvo minima Žalio pavardė“, - prisiminimais dalinosi leidyklos „Eglė“ įkūrėjas Antanas Stanevičius.

Dokumentinį filmą vainikavo puiki citata: „Geriausias Alfonso Žalio atminimas – jo darbų tąsa.“

Filmo „Gyvenimas Klaipėdai“ peržiūra Klaipėdos miesto savivaldybės viešojoje bibliotekoje dar kartą vyks šį šeštadienį, 14 val. 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder