"Vakarų vėjai": Alfonsui Žaliui ir jo nuopelnams atminti

"Vakarų vėjai": Alfonsui Žaliui ir jo nuopelnams atminti

Penktadienį Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose atidaryta dailės paroda "Vakarų vėjai", skirta Klaipėdos vykdomojo komiteto pirmininko, miesto garbės piliečio ir Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo signatarui Alfonsui Žaliui (1929-2006) atminti.

Parodos lankytojai gali išvysti daugybę dailės darbų, kurių autoriai yra Vakarų Lietuvos regiono dailininkų organizacijos, vienijančios 115 narių iš Klaipėdos, Telšių, Palangos, Gargždų, Neringos, Kretingos ir kitų miestų, nariai.

Atidarymo metu jauna klaipėdiečių šeima, paprašyta įvertinti parodą, su šypsena pasakojo: "Esame kosmopolitiškų pažiūrų žmonės. Tačiau daug dėmesio skiriame ir savo krašto pažinimui. Tokios meno parodos yra atgaiva mūsų akimis ir sielai. Atsivedėme ir ketverių metų dukrelę, nes nuo mažumės stengiamės ją auklėti kaip menišką asmenybę."

Kita parodos lankytoja, garbaus amžiaus ponia Rimantė, taip pat neslėpė susižavėjimo naująja paroda: "Kultūra ir menas man ne svetimi. Keturiasdešimt metų dirbau dailės mokytoja mokykloje. A. Žalį šiek tiek pažinojau asmeniškai. Jis buvo nuostabus žmogus, nusipelnęs Lietuvai ir naujų vėjų įpūtęs į Klaipėdos kultūros pasaulį."

Paklausta, kas labiausiai patiko parodoje, inteligentiška moteris atsakė: "Labai patinka čia matyti daug jaunimo. Vis daugiau jų žvalgosi ne į Vakarų Europos, o atsigręžia į tikrąją lietuvišką kultūrą, į lietuviškos dailės pasaulį. Jaunesnių dailininkų darbai, mano, kaip menininkės, akimis, perpildyti emocijų, labai ekspresyvūs. Šioje parodoje demonstruojamos skirtingos technikos, skirtingos potekstės, bet visus darbus vienija Alfonso Žalio pagrindinė mintis: progresuojanti, gyva Klaipėda."

Šių metų parodos simboliu tapęs A. Žalys pasižymėjo įvairiomis ryškiomis iniciatyvomis. Jo iniciatyva buvo restauruotas Klaipėdos senamiestis, įkurti Valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultetai, taip pat Skulptūrų parkas, įsteigtas Jūrų muziejus akvariumas, Laikrodžių ir kiti muziejai, pašto bokšte įrengtas karilionas, pradėjo veiklą Muzikinis teatras, rekonstruotas Dramos teatras, pastatyta Vasaros koncertų estrada ir daug kitų kultūros, mokslo bei sporto objektų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder