Parodų rūmuose - Edvardo Malinausko "Marinisto ruduo"

Parodų rūmuose - Edvardo Malinausko "Marinisto ruduo"

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) rugsėjo 11 d., penktadienį, 17 val. atidaroma Edvardo Malinausko tapybos darbų paroda „Marinisto ruduo“.

Edvardas Malinauskas gimė 1937 m. gegužės 21 d. Radviliškyje, 1945 m. su tėvais persikėlė gyventi į uostamiestį, baigė K. Donelaičio vidurinę mokyklą (dabar – Vytauto Didžiojo gimnazija). 1957–1963 m. studijavo tapybą Vilniaus dailės institute (dabar Lietuvos dailės akademija). Po studijų grįžo gyventi ir kurti į Klaipėdą. 1963–1969 m. dirbo Klaipėdos kombinate „Dailė“, 1969 m. kartu su kolegomis įkūrė Klaipėdos vaikų dailės mokyklą ir buvo paskirtas jos direktoriumi. Šias pareigas ėjo 1969–1979 m., vėliau jų atsisakė ir dirbo mokytoju. Nuo 2001 m. dirba tik kūrybinį darbą.

Edvardas Malinauskas 1970 m. tapo Lietuvos dailininkų sąjungos nariu. 1987 m. jam suteiktas LTSR nusipelniusio meno veikėjo vardas. Apdovanotas šalies meno veikėjo medaliu, garbės raštu už nuopelnus Lietuvos kultūrai, 2006 m. Klaipėdos savivaldybė jam suteikė miesto kultūros magistro vardą.

Parodose tapytojas dalyvauja nuo 1967 metų. Jis daugelio nacionalinių ir tarptautinių parodų Latvijoje, Rusijoje, Suomijoje, Vokietijoje dalyvis. Žymiausi kūriniai: „Kuršiai“ (medis), „Jomarkas“ (spalvotas gipsas); tapybos darbai: „Simonaitytė ir jos literatūriniai veikėjai“, „Lemtinga banga“, „Saulė virš Baltijos“ (LR Vyriausybės rūmuose), „Donelaitis tarp būrų“, „Legenda“, „Vilniaus bokšto atšvaitai“, „Lietuvių manevras prie Salaspilio 1609 m.“ ir kiti. Daugelį darbų įsigijo Didžiosios Britanijos, Australijos, Austrijos, Graikijos, Izraelio, JAV, Vokietijos, Suomijos, Kanados, Norvegijos, Kolumbijos kolekcininkai.

E. Malinauskas pasireiškė kaip savitas ir įdomus portretistas. Talentingo kūrėjo ranka įamžino ne vieną klaipėdietį, kai kuriuos portretus nupirko Lietuvos dailės fondas. Tapydamas istorine tematika E. Malinauskas atiduoda duoklę Klaipėdos kraštui, jo istorijai. Tačiau E. Malinausko kūrybos branduolys ir esmė, išskirianti jį iš kitų Lietuvos tapytojų ir suteikianti ypatingą statusą – marinistinė tematika. Jūrinis peizažas tapo svarbiausia jo kūrybos tema.

„Tapytojas Edvardas Malinauskas ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje Lietuvoje garsus savo kūriniais jūros tema. Per ilgą kūrybinės veiklos laikotarpį jūros peizažo srityje dailininkas pasiekė ypatingo meistriškumo ir šiandien pelnytai yra laikomas žymiausiu Lietuvos marinistu. 2010 m. parodoje „Edvardas Malinauskas – be jūros“ tapytojas pasiūlė netikėtą intrigą ir žiūrovams pateikė ekspresyvius pamario krašto peizažus, kuriuose vietoje įprastos vandenų stichijos vyravo romantiški gamtos vaizdai, o parodos leitmotyvu tapo gluosniai, išraiškingo silueto medžiai, labai būdingi Klaipėdos krašto landšaftui. Aktyviai miesto kultūriniame gyvenime dalyvaujančio tapytojo E. Malinausko surengta paroda dar kartą paliudijo šio menininko išskirtinę kūrybinę energiją, gebėjimą ir poreikį keistis ieškant naujų motyvų, o įprastus – interpretuoti“, – tapytojo kūrybą pristatė menotyrininkė Kristina Jokubavičienė.

Paroda veiks iki 2015 m. spalio 11 d.

KKKC Parodų rūmų darbo laikas: trečiadienį–sekmadienį 11.00 – 19.00 val.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder