Naujojoje Klaipėdos galerijoje - paroda „Einantis laikas“

Naujojoje Klaipėdos galerijoje - paroda „Einantis laikas“

2018 m. balandžio 5 d., ketvirtadienį, 17.30 val. Naujojoje Klaipėdos galerijoje mados ir verslo centre „Herkaus galerija“ (Herkaus Manto g. 22) bus atidaryta paroda „Einantis laikas“.

 Paroda skirta Nepriklausomos Lietuvos valstybės šimtmečiui, kurioje šimtą laikrodžių meniškai apipavidalino šimtas Lietuvos menininkų.

Dar 2017 metais šimtui įvairioms kartoms ir požiūriams į meną atstovaujantiems menininkams buvo įteikta po laikrodžio mechanizmą su vienodo dydžio (30 cm skersmens) ciferblatu, ant kurio pasiūlyta laisvai interpretuoti šimtmečio, nepriklausomybės temas. Kita vertus, žinant, kad bet koks proginis užsakymas bei atlikimas įpareigoja ir sukausto menininką, kiekvienam iš jų buvo suteikta visiška veiksmų laisvė, tikintis, kad per tematiką ir formą (kuri irgi veikia kaip tam tikras reglamentuotas kanonas) žinomi kūrėjai pirmiausia atskleis save pačius. Nes kūrybinė laisvė lemia ir skatina visas kitas, tarp jų net visuomenių ir valstybių nepriklausomybes.

Šiame projekte labiau koncentruotasi (turint įvairių „ideologijų“, netgi skirtingų medijų menininkų skalę ir pačią įpareigojančią temą) į simbolinę laikrodžio, kaip laiką skaičiuojančio mechanizmo teikiama prasmė. Beveik visi laikrodžiai parodoje eina ir skaičiuoja naujo šimtmečio laiką, išskyrus kelis – Mindaugo Skudučio laikrodis laiką skaičiuoja atgal, o Eugenijaus Cukermano yra be rodyklių. Ekspozicijoje galima išvysti Stasio Eidrigevičiaus, Mikalojaus Povilo Vilučio, Giedriaus Jonaičio, Jono Daniliausko, Birutės Zokaitytės, Sauliaus Vaitiekūno ir kt. darbus. Skulptorius Arvydas Ališanka – vienas iš nedaugelio eksponuoja laikrodį kaip skulptūrinį objektą.

Vienas Nepriklausomos Lietuvos šimtmetis jau baigiasi, laikrodžiai nenumaldomai skaičiuoja antrąjį.

Parodos organizatoriai: Aistė Gabrielė Černiūtė (įdėjos autorė), Rimvidas Stankevičius, Rūta Eidukaitytė.

Paroda vyks iki gegužės 3 d.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder