Knygų mugėje – unikalūs Jūrų muziejaus eksponatai

Knygų mugėje – unikalūs Jūrų muziejaus eksponatai

Lietuvos jūrų muziejus į 18-osios Tarptautinės Vilniaus Knygų mugės sales žada įnešti gaivaus Baltijos brizo. Jis padvelks jau pirmąją mugės dieną: ketvirtadienį, vasario 23 dieną 17 val. Konferencijų salėje 3.1 bus pristatyta garsiojo poeto avangardisto, keturvėjininko Salio Šemerio atsiminimų knyga „Apie vėjus burėse, galvoje ir kišenėse“.

Dalyvaus knygos sudarytojas, istorikas Dainius Elertas, atsiminimų ištraukas skaitys aktorius Sigutis Jačėnas, išgirsime ir paties poeto balsą skambant iš unikalaus įrašo. Ir pati knyga unikali – ji jau pateko į kolekciją, kuri reprezentuos Lietuvą šių metų Leipcigo knygų mugėje. Knygoje pirmą kartą publikuojami Salio Šemerio prisiminimai, saugoti dvejose institucijose, kurios ir ėmėsi iniciatyvos išleisti juos – Lietuvos jūrų muziejuje ir Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje.

Istorikas Dainius Elertas tapo jungiančiąja grandimi, kuri iš skirtingų atsiminimų mozaikų, užrašų, pastabų suformavo vieningą tekstą. Knyga „Apie vėjus burėse, galvoje ir kišenėse“ suteikia galimybę į XX a. pr.–XX a. 6-ojo dešimtmečio Lietuvos istorinius įvykius pažvelgti poeto amžininko akimis. Ji supažindina su Vilkaviškio gyvenimu iki Pirmojo pasaulinio karo, su lietuvių karo pabėgėlių literatūrine veikla ir rūpesčiais Voroneže. Skaitytojas vedžiojamas avangardinės literatūros bohemos vieškeliais tarpukario Kaune. Sužinome apie Klaipėdos krašto ir uostamiesčio mokytojo kasdienybę. Daug dėmesio skiriama buriavimui Baltijos jūroje. Jūrų muziejui rūpėjo atskleisti ir daug kam nežinomą Salio Šemerio asmenybės pusę – kaip lietuvių buriuotoją, kuris pirmasis užfiksavo ir plačiausiai perteikė savo įspūdžius po burėmis.

Šią knygą mugės lankytojai ras Lietuvos muziejų asociacijos stende. Edukacinėje parodoje „Lietuviški ženklai pasaulyje” bus galima susipažinti ir su išskirtine Jūrų muziejaus gamtos rinkinio dalimi – jūrų moliuskų kriauklėmis, kurios pavadintos iškilių Lietuvos asmenybių vardais: Valdo Adamkaus marginele Marginella adamkusi ir  Vytauto Landsbergio afrikinuke Afer lansbergisi. Penktadienį, vasario 24 d. 17.30 val. šiame stende rengiamas susitikimas su prof. Vytautu Landsbergiu.

 

Visas keturias mugės dienas Knygų šalies kūrybinėje studijoje darbuosis ir muziejaus edukatorių komanda. Ji kvies pažinti jūros paslaptis ir gyvūnus, kuriant kiekvienam savo asmeninį Bestiariumą, o drauge iliustruotas medinis „Baltojo nieko” takas pakvies į poetišką kelionę prie poeto Sigito Gedos jūros.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder