Klaipėdoje atidaryta Šarūno Saukos paroda

Klaipėdoje atidaryta Šarūno Saukos paroda

„Kūrena krosnį ir tapo“, - tai viena iš frazių, kuriomis apibūdinamas Nacionalinės meno ir kultūros premijos laureatas, tapytojas Šarūnas Sauka. Šeštadienį Klaipėdoje duris kviestiniams svečiams jau atvėrė jo tapybos darbų paroda „Žmogus su Saukos veidu“, jau vadinama ryškiausių šių metų įvykių Lietuvos meno pasaulyje.

Viena kontroversiškiausių Lietuvos meno pasaulio asmenybių laikomas Š. Sauka po beveik dviejų dešimtmečių pertraukos surengė parodą Lietuvoje, Vilniuje. Parodos rengėjai buvo nustebę, kokios minios plūdo pažiūrėti į išskirtinio menininko darbus – teigiama, kad vien per pirmąją parodos dieną paveikslus apžiūrėjo beveik 1 200 žmonių, o apskritai tai tapo populiariausia visų laikų Nacionalinės dailės galerijos paroda.

Sulaukus tokio susidomėjimo parodą buvo nuspręsta eksponuoti ir kitame Lietuvos krašte – Klaipėdoje, kad darbus galėtų apžiūrėti ir tie žmonės, kurie neturėjo galimybės nuvykti į sostinę.

Klaipėdoje paroda veikia Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose, eksponuojama per 60 darbų.

Atidaryme dalyvavęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas kalbėjo, kad priimti uostamiestyje tokią parodą yra garbė, mat tai – neeiliniai darbai.

„Tai yra paroda, kuri negali tavęs nepakeisti, kuri negali nepadaryti įtakos. Tai drąsi, subtili, karštais aštroka provokacija, kuri yra ne tam, kad ką nors supykdytų ar įžeistų, bet kad pažadintų norą mąstyti, susivokti. Tai gali paklusti tik didžio menininko rankai ir teptukui“,- sakė V. Grubliauskas ir dėkojo autoriui už suteiktą galimybę įvertinti tokį talentą.

KKKC direktorius Ignas Kazakevičius dėkojo ne tik autoriui, bet ir savo pavaldiniams bei kolegoms iš Nacionalinės dailės galerijos, rėmėjams, kurių dėka paroda Klaipėdoje tapo realybe.

Parodos kuratorė, tapytojo dukra Monika Saukaitė, prie parodos įrengimo Klaipėdoje plušusi dvi savaites, teigė, kad paveikslų siužetai negali būti laikomi autobiografiniais, esą į juos reikia žvelgti ir filosofiškai.

„Pasiūlyčiau ir pasijuokti, nebijoti atrasti detalių, kurios pasakoja apie gyvenimą šiek tiek komiškai, pasijuokia iš įvairių kompleksų, gyvenimiškų situacijų. Juk galiausiai ir pats autorius dažnai pasijuokia ir iš savęs, ir iš žiūrovo, kuris stovi priešais jį. Nebijokite savų interpretacijų, linkiu drąsiai žiūrėti ir tikėti, kad kiekvienas matymas, kiekvienas suvokimas yra savaip teisingas.

Nereikia galvoti, kad tas žmogus su Saukos veidu yra pats autorius ir paveikslais tapo apie save. Tas veidas iš tiesų naudojamas kaip kaukė, kuri leidžia pasakoti apie labai skirtingus personažus – net ir Kristus bei Poncijus Pilotas, moterys, kūnas, kuris yra nupjautas ir iš kurio lenda dešros gabalas, turi tą patį veidą. Tai leidžia suprasti, kad autorius nepasakoja apie save, nėra toks narciziškas, bet tas veidas jam visada po ranka ir leidžia pasakoti apie įvairiausius dalykus“, - kalbėjo M. Saukaitė.

Teigiama,kad paveiksluose nepaliaujamai atsikartojantis žmogus su Saukos veidu tampa žiūrovo vedliu, ironiškai, drąsiai ir kartais šokiruojančiai pasakojančiu apie gyvenimo absurdą ir tikrovę pateisinančios prasmės ieškojimus. Tai esą darbai, kurie ir šokiruoja, ir žavi, priverčia bjaurėtis ar permąstyti savo pasaulio suvokimą – abejingų šie paveikslai nepalieka.

Šarūnas Sauka – vienas savičiausių, labiausiai išsiskiriančių, žinomiausių lietuvių tapytojų, Nacionalinės premijos laureatas (1989), apdovanotas Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino ordinu (1998), Baltijos Asamblėjos medaliu (2013), o šių metų pradžioje – ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi.

Paroda KKKC Parodų rūmuose veiks iki gegužės 8 dienos.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder