KKKC Parodų rūmuose – garso komiksų paroda „Truputis diskurso“

KKKC Parodų rūmuose – garso komiksų paroda „Truputis diskurso“

KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) 2018 m. balandžio 6 d., penktadienį, 17.30 val. atidaroma komiksų dailininkės Miglės Anušauskaitės, režisierės Julijos Šatkauskaitės, kompozitoriaus Andriaus Šiurio ir kūrybinės komandos „Bilietų nėra“ garso komiksų paroda „Truputis diskurso“.

Parodoje siūloma pamatyti kiek kitokius – garso komiksus. Šios idėjos autorė Rasa Kregždaitė sako, kad mintis kurti garso komiksus gimė dirbant su radijo teatro projektais. Eksperimentuojant kartu su trimis jaunais kūrėjais bei kūrybine komanda „Bilietų nėra“ idėja buvo įgyvendinta. Komiksų dailininkė Miglė Anušauskaitė sukūrė piešinius, aktorė ir režisierė Julija Šatkauskaitė bei kompozitorius Andrius Šiurys – garso takelius.

Parodos „Truputis diskurso“ komiksai siūlo į pažįstamas situacijas pažvelgti naujai, atrasti netikėtų, žaismingų sąsajų, pastebėti šmaikščią, kartais lengvu absurdu atskiestą kasdienių situacijų pusę. Pristatomi kūriniai perteikia paprastas kasdienybės situacijas, iliustruoja mūsų kalboje dažnai vartojamus posakius, tokius kaip „bet mes bent jau pradedame apie tai kalbėti“, „daug geriau jaučiuosi nustojęs valgyti šlamštą“, „gamtoje taip jau sutvarkyta“.

 

Piešinius papildantis garsas kuria nuotaiką, kūrinio atmosferą, leidžia žiūrovo vaizduotei ištrūkti iš dvimatės medijos, įsijausti į veiksmo kontekstą ir patiriant garsą mintyse piešti tai, kas nepateko į baltą popieriaus lapą. Jo funkcija yra ne tik plėtoti konkretų pasakojimą ar atskleisti veikiančių personažų charakterius, bet ir sukelti subjektyvius žiūrovo jausmus, išprovokuoti asociacijas ar prisiminimus.

Vaizdas ir  garsas šiame projekte yra lygiaverčiai. Ir tik nuo žiūrovo priklausys, kaip jis perskaitys ir kaip interpretuos jų junginį. Kadangi prie kiekvieno komikso kabės QR kodu užšifruotas garso takelis, lankytojai turės pasirinkimą, kaip apžiūrėti parodą – ar į vaizdą ir garsą gilintis kartu, ar žvelgti tik į piešinius, o galbūt parodą stebėti užsimerkus. Garso komiksų paroda – tarsi žaismingas interpretacijos uždavinys, kurį kiekvienas gali spręsti individualiai ir aptikti smagių, netikėtų atradimų.

Apie autorius

Miglė Anušauskaitė Vilniaus universitete įgijo žurnalistikos bakalauro ir semiotikos magistro laipsnius. Šiuo metu studijuoja doktorantūrą Lietuvių kalbos institute, nuo 2008 m. publikuoja tekstus kultūriniuose leidiniuose, turi savo komiksų rubrikas įvairiuose tinklalapiuose, tarp jų – ir kultūros portale Kulturpolis.lt. Miglė dažnai veda komiksų dirbtuves, dalyvauja mokslo populiarinimo veikloje. 2014 m. kartu su Gerda Jord išleido grafinę novelę „10 litų“, apdovanotą Patriotų premija, 2017 m. – komiksų knygą „Dr. Kvadratas. Greimas ir jo semiotika“, jau pelniusią daugybę apdovanojimų. 2015 m. KKKC Parodų rūmuose vyko M. Anušauskaitės komiksų paroda „Dalyką“; 2017 m. jos kūriniai buvo eksponuoti interaktyvioje grupinėje parodoje „Pasaulis semiotiko akimis“ Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje bei grupinėje Baltijos šalių ekspozicijoje „Koomiks, Komiksi, Komiksai“ Treviso komiksų festivalyje.

 

Julija Šatkauskaitė vaidybos specialybės mokėsi Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Eimunto Nekrošiaus kurse. Studijų metais ji pradėjo gilintis į teatrinio veiksmo dėliojimo principus ir garso dramaturgiją, ieškoti paralelių tarp dramaturgijos ir muzikos kompozicijos. Julija yra spektaklio „Medėja“ bei tarptautinio muzikos projekto „Mugam ir Sutartinės: Dialogai“ režisierė ir prodiuserė, yra atlikusi nemažai literatūros ir garso performansų, dalyvavo tarptautiniuose radijo dramos festivaliuose, kūrybinėse dirbtuvėse bei menininkų rezidencijų programose. Šiuo metu ji toliau gilinasi į radijo teatro bei audioatmosferų eksperimentus, kuria garso ir literatūros performansus, yra elektroninės muzikos atlikėja.

Andrius Šiurys Kauno technologijos universitete studijavo muzikos technologijų specialybę, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, profesoriaus Ryčio Mažulio kurse, – kompoziciją. Studijų metais Andrius pradėjo rašyti instrumentinę muziką. Vėliau ėmė eksperimentuoti elektroakustinės muzikos sferoje. Sukūrė muziką įvairiems audiovizualiniams projektams, dramos ir audiospektakliams; dalyvauja Lietuvos šiuolaikinės muzikos festivaliuose, tarpdisciplininio meno projektuose.

Kūrybinė komanda „Bilietų nėra“ radijo teatro bei audioperformansuose žadina klausytojų vaizduotę, iš naujo atrasdama bei kurdama naujus radijo teatro žanrus. Siekdami surasti daugiau teatro ir garso meno sąsajų, menininkai muzikinių, režisūrinių bei performatyvių eksperimentų metu kuria audioatmosferas, pasitelkdami garsines priemones netikėtai atskleidžia literatūrinės medžiagos turinį. „Bilietų nėra” aktyviai dalyvauja muzikos, literatūros, radijo teatro bei menų festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder