Kai visi šaukiami, tačiau ne visi išrinkti

Kai visi šaukiami, tačiau ne visi išrinkti

"Juk mes kiekvieną rytą keldamiesi privalome save tarsi kokią dėlionę lipdyti iš naujo", - pristatydama savo fotografijos portretų parodą "Išrinktieji" Dailininkų sąjungos Klaipėdos galerijoje sakė žurnalistė, redaktorė, fotomenininkė Lilija Valatkienė.

Galbūt nuo šio pojūčio ir prasidėjo "Išrinktųjų" - L. Valatkienės subjektyviai pasirinktų beveik šimto menininkų, menotyrininkų, kritikų portretinių nuotraukų kaupimas. O paskui ir dėlionės iš jų sumanymas.

Kūrybingam žmogui tie fantazijos laukai nuolat plečiasi. Vilniuje surengtoje "Išrinktųjų" parodos atidaryme tie išrinktieji žengė raudonu kilimu kaip kokios Holivudo žvaigždės. "Klaipėdos galerijoje" "Išrinktųjų" paroda buvo papildyta ir dviejų klaipėdiečių - tapytojo Virginijaus Viningo ir skulptoriaus Arūno Sakalausko (jų portretai - tarp beveik šimto "Išrinktųjų") darbais. Iš Klaipėdos paroda keliaus į Telšius.

DOVANA. Per parodos atidarymą jos autorė Lilija Valatkienė skulptoriui Arūnui Sakalauskui įteikė ir "Išrinktųjų" fotoalbumą.

Čia ji bus papildyta menininko Romualdo Inčirausko gal skulptūromis, gal tapybos drobėmis. Vėl savotiška dėlionė, kai gali pasižiūrėti ir darbus, ir menininko portretą, - koks atitikmuo tarp kūrybos ir psichologinio momento, kurį užfiksavo šiuo atveju fotomenininkės L. Valatkienės pastabi akis.

Kai MO muziejaus dar nebuvo...

"Išrinktuosiuose" yra ir Ramintos Jurėnaitės portretas. Kai parodos autorė ją pasičiupo, R. Jurėnaitė dar nebuvo taip plačiai cituojama, apie ją nebuvo taip kalbama, kaip šiomis dienomis. Kai Vilniuje atidarytas MO muziejus, kuriame modernios dailės ekspozicijos kuratorė yra ši menotyrininkė.

KŪRINYS. Prie Arūno Sakalausko kompozicijos.

"Išrinktųjų" fotografiniame portretų albume po savo portretu R. Jurėnaitė parašė tik vieną trumpą sakinį: "Svarbiausia man gyvenime yra intelektualiniai nuotykiai." Ir tuomet jau visiškai nebesvarbus tas visai neglamūrinis menotyrininkės portretas. Svarbu, ką ji darė, daro ir darys.

Mestas gana viliojantis jaukas šia asmenybe, jos darbais pasidomėti plačiau ir giliau.

Nieko nelaukti, darbuotis

Klaipėdiečiai, bent jau tie, kurie domisi daile, skulptoriaus Arūno Sakalausko darbus gerai žino. Jo pavardė itin plačiai nuskambėjo, kai buvo surengtas Lukiškių aikštės sutvarkymo konkursas.

Ir dėl jo skulptūros "Karys" kilo toks šaršalas, kuris neatvėso netgi tuomet, kai skulptūra jaukiai įsikūrė Kauno pilies erdvėse. Todėl jo moto ar credo albume po portretu "Gyvenimas ir kūryba bus tokie, kokius sukursi. Tad, nieko nelaukdamas, darbuokis, pasitelkęs visas savo fizines ir dvasines galias. Nes antro gyvenimo nebūna" iškalbingas ir įtaigus.

SUSIDOMĖJIMAS. Paroda pritraukė ir menininkus, ir fotografus.

Kito klaipėdiečio - tapytojo Virginijaus Viningo - eilutės po portretu taip pat iškalbingos: "Jei nebūčiau tapytojas, būčiau girininkas: išeičiau į mišką ir tapyčiau, tapyčiau..."

Taip per parodą ir fotoalbumą gali vaikščioti skersai ir išilgai, prarydamas jauką domėtis kiekvienu "išrinktuoju".

Paroda "kabina" ir vaikus

"Išrinktųjų" parodoje ir edukacinis momentas, skirtas vaikams. Tačiau dėlionės elementais susidomi ne tik jie. Dėliones iš jų imasi dėlioti ir suaugusieji, netgi intelektualieji parodos lankytojai.

KADRŲ MEDŽIOKLĖ. Lilija Valatkienė, nepaisydama parodos atidarymo jaudulio, medžiojo kadrus. Gal papildyti "Išrinktiesiems", o gal ji jau dėlioja naują dėlionę. Žurnalistas Gediminas Pilaitis (dešinėje) ir vilnietis fotografas Vytautas Jonas Juška.

Kurio "išrinktojo" darbą ar portretą pavyks sudėlioti? "Visi mes pašauktieji, bet ne visi išrinktieji", - teigė vilnietė parodos autorė, neabejinga ir Klaipėdos krašto istorijai, ir jos žmonėms. Paroda Klaipėdos galerijoje veiks iki lapkričio 10 d.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder