Į Klaipėdą atvyksta JAV ambasados paroda

Į Klaipėdą atvyksta JAV ambasados paroda

Rugsėjo 17 d., 17 val. Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje lankytojams atveriama Lietuvos ir JAV bičiulystės šimtmečio puslapius atskleidžianti paroda „Per Atlantą: Lietuvos ir JAV draugystės amžius“.

Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečiui skirtą parodą kartu kūrė JAV ambasada Lietuvoje, Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka – muziejus ir JAV mokslininkas, Fulbright stipendijos gavėjas, daktaras Charles Perrin.

Iškilmingame parodos atidarymo renginyje laukiamas ir neseniai į Lietuvą atvykęs JAV ambasadorės pavaduotojas Marcus Micheli.

Paroda „Per Atlantą: Lietuvos ir JAV draugystės amžius“ atskleidžia per šimtmetį brandintų ir puoselėtų Jungtinių Amerikos Valstijų ir Lietuvos santykių dinamiką. Parodos kūrėjai - Lietuvos ir JAV istorikai, surinko unikalius dokumentus, fotografijas, ir kitą istoriografinę medžiagą, vaizduojančią svarbiausius bendros istorijos faktus ir galbūt mažiau girdėtus pasakojimus apie Lietuvos ir Amerikos santykių dinamiką bei istorines asmenybes, formavusias bei lėmusias šiuos santykius.

Paroda leidžia pažinti amerikiečius ir lietuvius per juos vienijančias tarpvalstybinės ir kultūrinės veiklos sritis – meną, sportą, ekonomiką, saugumą ir diplomatiją. Nauju žvilgsniu parodoje pažvelgiama į lietuvių išeivijos Amerikoje ir jos vaidmenį įkūnijant svarbiausias lietuvių viltis ir lūkesčius tarpukario metu, per sovietų okupaciją bei Lietuvai atgavus nepriklausomybę. Paroda taip pat atskleidžia Lietuvos ir Amerikos mokslininkų, menininkų ir sportininkų ryšius, bendrus jų sumanymus, kuriuos suvienijo siekis dalintis abi šalis praturtinančia patirtimi.

Pasak JAV ambasadorės Lietuvoje Anne Hall, šis istorikų ir diplomatų kūrinys tai simbolinis Amerikos ir Lietuvos ryšių brandos patvirtinimas. „Paroda pagerbia daugybę vyrų ir moterų abipus Atlanto vandenyje, kurie kūrė kultūrinius, ekonominius ir politinius ryšius tarp mūsų dviejų didžių tautų. Jaučiame jiems didžiulį dėkingumą. Amerikos vyriausybė ir žmonės tikisi dar 100 metų draugystės ir partnerystės su Lietuva,“ sakė JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Hall.

Keliaujanti paroda „Per Atlantą: Lietuvos ir JAV draugystės amžius“ savo kelionę per Lietuvą pradėjo Vilniuje, Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje šių metų pradžioje. Klaipėdoje ji bus eksponuojama iki spalio mėn. 2 d. Nuolatiniam eksponavimui bus pristatyta Prezidento V. Adamkaus bibliotekoje – muziejuje, Kaune.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder