Atidaryta jubiliejinė Sofijos Kanaverskytės dekoratyvinių vėliavų paroda

Atidaryta jubiliejinė Sofijos Kanaverskytės dekoratyvinių vėliavų paroda

Šiandien Klaipėdos Prano Domšaičio galerijoje buvo atidaryta jubiliejinė Sofijos Kanaverskytės dekoratyvinių vėliavų paroda. Joje autorė pristato visus tris dekoratyvinių vėliavų ciklus, sukurtus pastarųjų metų laikotarpiu ir skirtus Lietuvos istorijai: „Lietuvos valdovai", „Lietuvos dideji" ir „Lietuvos Respublikos prezidentai".

Tradicines bažnytines vėliavas primenantis kompozicijų formatas ir eksponavimo būdas suteikia parodai santūraus iškilmingumo. Visuomenei gerai žinomų praeities ir dabarties asmenybių atvaizdams kurti pasitelkusi tekstilės ir tapybos jungtis, įvairias atlikimo technikas ir medžiagas, dailininkė siekė ir portretinio panašumo, ir dekoratyvaus apibendrinimo.

Pasak parodos autorės, „tapyboje tokių portretų turime nemažai, bet atlikti juos tekstilės technikomis buvo tikras iššūkis“. Būtent toks romantizuotos poetinės vizijos išsiskleidimas iš rankdarbio, iš medžiagiškų dalykų daro šiuos ciklus įtaigius.

Pasveikino ir Klaipėdos miesto meras

Į jubiliejinės parodos atidarymą susirinko gausus būrys svečių, tarp jų ir Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas. „Noriu padėkoti jums už jūsų gyvenimą, kuris pats yra kūryba įkvėpianti visus kitus, talentingus ir kūribingus žmones. Žemai jums lenkiuosi viso miesto vardu, lenkiuosi prieš jus, o dar žemiau lenkiuosi prieš jūsų kūrybą", - autorę sveikino Klaipėdos miesto meras.

Pasak, parodos autorės Sofijos Kanaverskytės, visi darbuose pavaizduoti žmonės yra verti pagarbos, garbės ir atminimo. Tačiau labiausiai autorę neramino tai, kur bus laikomi jos darbai. "Aš nenoriu, kad mano darbai būtų sandėlyje, nenoriu, kad jie būtų susandėliuoti. Noriu, kad juos matytų žmonės, kad diena iš dienos matytų", - sakė S. Kanaverskytė.

Dailininkė ilgai svarstė, kur būtų galima laikyti šią parodą ir galiausiai priėmė sprendimą. Visų susirinkusiųjų svečių akivaizdoje savo parodą, 41 darbą, padovanojo krikšto sūnui Gintautui Dominui. Pastarasis žada, autorės gimtajame kaime - Perekšliuose, atidaryti pirmąją Lietuvos kaimo meno galeriją. "Tikiu, kad mano parodos laukia labai graži ateitis", - džiaugėsi S. Kanaverskytė.

Dekoratyvinių vėliavų ciklai

Pirmasis 2015 m. visuomenei pristatytas dekoratyvinių vėliavų ciklas „Lietuvos valdovai“ įamžino šlovingą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikotarpį. Naudodama įvairiausių blizgių ir matinių audinių skiautes, kutus, nėrinius, spalvotas juosteles, stiklo karoliukais ir šilkiniais siūlais siuvinėtas detales, dailininkė sukūrė istorinių laikų prabanga spindinčias tekstilės kompozicijas su Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto, pirmojo Lietuvos karaliaus Mindaugo ir kitų LDK valdovų atvaizdais.

Jubiliejinių 2018 metų išvakarėse S. Kanaverskytė užbaigė Lietuvos atkūrimo 100-mečiui skirtą ciklą „Lietuvos didieji“, kurį sudaro dvylika dekoratyvinių vėliavų su iškiliausių XIX a. pab. – XX a. lietuvių tautinio sąjūdžio atstovų, valstybingumo žadintojų, nepriklausomybės siekėjų ir puoselėtojų, valstybės, visuomenės ir kultūros veikėjų, pasipriešinimo sovietinei okupacijai dalyvių atvaizdais, pradedant nuo Jono Basanavičiaus ir baigiant Justinu Marcinkevičiumi. Dailininkė naudojo lietuvišką, rankomis austą lininę drobę, daug kruopštumo reikalaujančius darbus kūrė aplikacijos ir siuvinėjimo technikomis.

2019 m. pabaigoje dailininkė pristatė trečiąjį dvylikos dekoratyvinių vėliavų ciklą „Lietuvos Respublikos Prezidentai“, kuriame pateikiami I Lietuvos Respublikos ir atkurtos II Lietuvos Respublikos Prezidentų atvaizdai. Autorei buvo svarbu per išskirtines asmenybes atskleisti XX a. Lietuvos istoriją, sukurti pakylėtą nuo kasdienybės, poetišką atmosferą. Kiekviena kompozicija pasižymi savita spalvine gama, kuri turi ir emocinę, ir simbolinę prasmę.

Paroda Prano Domšaičio galerijoje veiks iki rugpjūčio 31 dienos.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder