Apie pulsuojantį XX a. pabaigos gyvenimą: paroda „Klaipėdos bohema“

Apie pulsuojantį XX a. pabaigos gyvenimą: paroda „Klaipėdos bohema“

KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) 2020 m. birželio 20 d., šeštadienį, 20 val. pristatoma paroda „Klaipėdos bohema. Iš archyvų“, projekto autorė ir parodos kuratorė – Sondra Simana, ekspozicijos architektė – Gerda Antanaitytė. Atidarymo metu vyks siautulingas renginys su to laikmečio herojais.

Istorinėje-meninėje parodoje, suformuotoje pagal tyrimo „Klaipėdos bohema 1985 – 2000“ medžiagą, eksponuojamos asmeninių archyvų ir interneto puslapio epaveldas.lt nuotraukos, daiktai ir jų istorijos, plakatai, kultūrinių įvykių vaizdo įrašai, Klaipėdos muzikos grupių garso įrašai ir kt., pasakojantys apie XX a. pabaigos Klaipėdos miesto atmosferą ir čia vykusius neformalius judėjimus.

Pasak projekto autorės, paroda nesiekia būti visažinė, bet tam tikro apibendrinančio metaforinio lygmens  intuityviai ieškota. Tema pristatoma per to laikmečio menininkų susibūrimų vietas: „Fanierkę“, „Partenkę“, „Mansardą“, „Gliuknamį“, „Darželį“, „Senąją Prieplauką“, galerijas „Pėda“, Baroti ir „Bohema“, barus „Pupelė“, „Teatrabaris“, „Centras“, „Paštelis“, „Fotogalerija“, karščiausią tašką – barą „Bohema“ su charizmatiškąja savininke Stefute ir kt. Tuomet nebuvo interneto, mobiliųjų telefonų, bet visi viską žinojo, nes vaikščiodavo iš vieno taško į kitą, bendraudavo, gerdavo kavą ar ką nors stipriau, filosofuodavo, žaisdavo šachmatais, šokdavo, mylėdavosi ir turėjo vilties, kad greitai taps turtingais laisvos šalies žmonėmis.

„Žodis „bohema“ vieniems skamba kaip laisvė, normų peržengimas, intelektualumas, kūrybiškumas, kitiems – juoda girtuoklystės ir narkomanijos naktis. Man tai yra žmogaus drąsa kurti, būti autentiškam, neprisitaikiusiam – tokiam, kuris sovietmečio pabaigoje ir laisvės aušroje ieškojo panašių į save, nepritampančių prie masių saviškių. Todėl ir ši paroda neapsiriboja Klaipėdos elitinės bohemos placdarmo pristatymu, bet bando apimti pulsuojantį to laiko gyvenimą, kurį sekiau tarsi aklas žmogus sektų kitų žmonių žodžiais: „Daiva sako: „Gliuknamyje gyveno Sigis“; Sigis sako: „Muzika tada buvo viskas“; Ančeris sako: „Prognozė“ ir „Hidromasažas“; Žižys sako: „Fanierkė“ ir Bagdutis“; Rastauskas sako: „Prarastoji karta“; Andželika sako: „Daiktų maištas“; Stefutė sako: „Viskas atsirasdavo iš nieko“; Niekas sako: „Sondra, tu parašysi romaną, kuris vadinsis „Senoji Prieplauka“; „Senoji Prieplauka“ sako: „Aš buvau Klaipėdos šansas menininkams turėti namus“ ir... ši pasaka dar neturi pabaigos. Klaipėdos bohemos archyvas bus pildomas tiek laiko, kiek žmonės siųs nuotraukas ir norės bendrauti“, – projektą pristato Sondra Simana.

Rinkdama medžiagą parodai „Klaipėdos bohema“, autorė įsirašė daugiau nei šimto valandų trukmės prisiminimų ir surinko apie 1000 nuotraukų iš 52 asmeninių archyvų. Parodai buvo nupieštas žemėlapis, pagal kurį bus galima pasivaikščioti po miestą ir paieškoti istorinių Klaipėdos menininkų susibūrimo taškų, iš kurių keli – baras „Centras“ ir Baroti galerija – išlikę iki mūsų dienų. Parodos pristatymo metu vyks siautulingas renginys, kuriame dalyvaus to laikmečio Klaipėdos bohemos atstovai.

Parodos KLAIPĖDOS BOHEMA atidarymo programa

2020 06 20 20 val.

Parodų rūmuose

• Baro „Bohema“ atidarymas

• Benas Šarka – teatro trupai Gliukai

• Feministinė replika „D-efektas“

• Doooooris‘o Remigijaus Treigio portfelis

• Viliaus Ančerio gitaros „Fender Stratocaster“ (USA) paroda-pardavimas.

• Prekybinis taškas: archyviniai plakatai ir visa kita tiesiai iš TEN.

Parodų rūmų kiemelyje

• Adomo Stanciko spec. programa

• DISKO_TEKA: MC Gienrik (Fanierkė, Pas Albertą, Senoji Prieplauka), Der Commissar (Fanierkė), DJ Crembo (Senoji Prieplauka), DJ Vladas (Kultūrkė) ir visa 90' M.

Tyrimo „Klaipėdos bohema 1985 – 2000” ir parodos rėmėjai: Klaipėdos m. savivaldybė, Sauliaus Jokužio leidykla-spaustuvė, fotografas Artūras Šeštokas.

Paroda veiks iki 2020 m. liepos 19 d.

KKKC Parodų rūmų (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) darbo laikas: trečiadienį–sekmadienį 11–19 val. (valstybinių švenčių dienomis nedirba).

Lankytojams rekomenduojama laikytis asmens saugos reikalavimų: dėvėti apsaugines kaukes ar kitas apsaugines veido priemones. Privaloma laikytis saugaus fizinio atstumo ir rankų higienos.

Renginyje bus fotografuojama bei filmuojama, todėl informuojame, kad lankytojai gali būti matomi renginio nuotraukose ar vaizdo įrašuose, ir šios nuotraukos ar vaizdo įrašai gali būti skelbiami viešai socialiniuose tinkluose ar žiniasklaidoje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder