Vytauto Juozapaičio mokiniai Vaidas Baumila ir Tomas Pavilionis dainuos kartu

Vytauto Juozapaičio mokiniai Vaidas Baumila ir Tomas Pavilionis dainuos kartu

Du žavūs, talentingi atlikėjai – pop muzikos kūrėjas ir dainininkas Vaidas Baumila ir operos solistas Tomas Pavilionis būdami studentai prasilenkdavo Lietuvos muzikos akademijos klasėse, eidami į jų vokalo mokytojo Vytauto Juozapaičio pamokas. Dainininkų kūrybinis susitikimas po daugelio metų įvyks gegužės 26 d. Klaipėdos koncertų salės scenoje. Kartu su studijų laikų draugu Vaidas atliks kelis kūrinius italų klasikos koncerte „Meilė Neapolyje“, diriguojant maestro Martynui Staškui ir pritariant styginių kameriniam orkestrui.

Vaidui Baumilai tokia patirtis – scena dalytis su operos solistu – ne nauja. Jis duetu dainavo su Virgilijumi Noreika, Vytautu Juozapaičiu, Merūnu.

„Su kai kuriais iš šių atlikėjų aš prisiliečiau prie operos žanro, su kai kuriais dainavome pop klasiką. Tokie projektai visada yra  įdomi, smagi patirtis. Klasikos žanras man nėra svetimas, aš studijavau ir baigiau muzikos teatrą, trejus metus mokiausi pas Vytautą Juozapaitį. Kai studijavau Lietuvoje, aš buvau arti klasikinio dainavimo ir klasikinės muzikos. Patirtis labai vertinga, nes kompanija buvo gera ir muzika graži. O man svarbu, kad mane kaip lankstų atlikėją kviečia dainuoti. Tai reiškia, kad kažką darau gerai.“, - sako Vaidas.

Skirtumai tarp klasikos ir pop

Anot Vaido Baumilos, dainuojant kartu su klasikinės muzikos atlikėjais, jis jaučia didesnę įtampą. Yra susidaręs toks stereotipas, kad klasika turi būti paruošta nuo a iki z, taikliai ir tiksliai, kad operos solistai yra labai rimti. Ir nors iš tikrųjų taip nėra, daugelis ir jis pats turi būtent tokią nuomonę. Pop žanre dainininkas jaučiasi šiek tiek laisviau, daugiau improvizuoja, o klasika labiau įspraudžia į rėmus.

„Iš tiesų, tie rėmai nėra labai baisūs, tačiau, kai juos nusistatau, negaliu iš jų išlipti. Bet kiek teko dirbti su skirtingais dirigentais ir atlikėjais, jie tik nusijuokia ir sako „come on, niekas iš tavęs ir nesitiki klasikos“. Jie kviečia mane, kaip pop atlikėją, tikisi, kad dainuodamas būsiu savimi“, - skirtingus muzikos žanrus pristato V. Baumila.

Santykiai su klasikine muzika

Vaidas prisiminė nepaprastą įspūdį jam palikusį klasikinės muzikos koncertą Vienoje Karališkuose soduose, kurio jis klausėsi kartu su kitais 2015 m. Eurovizijos dalyviais ir svečiais. Koncertas buvo skirtas norvegų kompozitoriaus, pianisto Edvard Grieg garbei. Dainavo žymiausi operos atlikėjai, tuo metu dirbę Vienos operos teatre, tarp kurių ir vienas įstabiausių tenorų pasaulyje Juanas Diegas Floresas iš Peru. Vaidas paminėjo ir kitos dienos koncertą, vykusį Vienos operoje. Jame taip pat dainavo Floresas - su Eurovizijos nugalėtoja Conchita Wurst. Taigi, klasika ir pop dažnai susitinka įvairiose pasaulio scenose. Tokie duetai patraukia kitą publiką, tą, kuri mėgsta lengvąją muziką.

„Vakar mane į oro uostą vežęs taksi vairuotojas paklausė, ar jis galėtų pakeisti radijo stotį ir įjungė klasiką. Buvo kiek netikėta, tačiau aš užtikrinau, kad nereikia perjungti radijo stoties, kad man patinka ši muzika. Vairuotojas apsidžiaugė, nes, anot jo, jaunimas nelabai klauso klasikinės muzikos, nelabai jos supranta. Aš kiekvieną dieną nesiklausau, bet išgirdęs neperjungiu“,- savo santykius su klasikine muzika išdavė Vaidas.

Italų klasikos koncerte Vaidas dalyvauja pirmą kartą. Koncerto programoje – nemarios itališkos ir neapolietiškos dainos, romansai, beveik visi kūriniai tinkami „serenadai“ sudainuoti. Paklaustas, kurią iš savo kūrybos ir repertuaro dainų jis rekomenduotų įsimylėjėliui, Vaidas parinko dainą „Myliu“, kurią pritariant gitarai, tikrai galima sudainuoti po mylimosios langu.

Vaidas Baumila – profesionalus aktorius ir dainininkas, daugiau kaip dešimtmetį kuriantis ir pasirodantis didžiojoje Lietuvos muzikos scenoje. Dainininko karjerą Vaidas pradėjo būdamas septyniolikos populiariame televizijos projekte „Dangus“ – čia jis buvo pastebėtas ir užėmė trečiąją vietą. 2006 – 2009 m. V. Baumila mokėsi muzikinio teatro atlikėjo specialybės Vilniaus kolegijos Menų fakultete, dalyvavo televizijos projekte „Žvaigždžių duetai“. Siekdamas tobulėti miuziklo meno srityje, išvyko mokytis į užsienį: dalyvavo žiemos muzikinio teatro kursuose akademijoje „Royal Scottish Academy of Music and Drama“ bei įstojo į magistro programą Gildfordo vaidybos mokykloje (Guildford School of Acting).

2015 m. V. Baumila kartu su atlikėja Monika Linkyte atstovavo Lietuvai Vienoje vykusiame Eurovizijos dainų konkurse.

Dainininkas yra išleidęs keturis solinius albumus.

2016 m. Vaidas buvo įvertintas auksinio ir platininio disko apdovanojimais. Šį įvertinimą atnešė daina „Dviese”, kuri yra bendro darbo su jauna atlikėja Monika Pundziūte-Monique ir kompozitoriumi Vytautu Bikumi kūrybos vaisius. Dainos vaizdo klipo peržiūrų skaičius pagerino youtube peržiūrų rekordą Lietuvoje – šios dainos klausėsi daugiau nei 7 milijonų kartų. „Dviese” sėkmingai pasirodė „Spotify” bei „Deezer” platformose, radijo eterio grojaraščiuose.

Koncertą „Meilė Neapolyje“ kuria ir organizuoja kompanija „Klasikos degustacija“. Bilietus galima įsigyti www.bilietai.lt ir kasoje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder