Viliojantis „Prancūziškas aromatas“

Viliojantis „Prancūziškas aromatas“

Jo atliekama muzika kas kelias dienas skamba vis kitoje pasaulio vietoje, bet jis visuomet randa laiko ir Lietuvos pajūrio publikai. Pianistas Lukas Geniušas grįžta su išskirtinai prancūziška programa, kurią įgyvendins kartu su pussesere dainininke Marija Geniušaite, smuikininke Dalia Dėdinskaitė ir violončelininku Glebu Pyšniaku. Viliojantį „Prancūzišką aromatą“ gegužės 15 dieną, antradienį, 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje skleis prancūzų autorių Georges Bizet, Maurice‘o Ravelio, Franciso Poulenco, Reynaldo Hahno ir Claude'o Debussy kūriniai.

Geniušų pavardė Lietuvos koncertų programose reiškia aukščiausio profesinio lygio atlikimą, o Luko Geniušo laimėjimai svarbiuose konkursuose ir aktyvi karjera kelia didelį susižavėjimą. F. Chopino (2010) ir P. Čaikovskio (2015) tarptautinių konkursų laureatas mokėsi tų pačių kompozitorių pavardėmis pavadintose mokyklose – Maskvos F. Chopino muzikos atlikėjų koledže ir Maskvos valstybinėje P. Čaikovskio konservatorijoje.

Dviejų tautybių ir kultūrų atstovas L. Geniušas viename interviu teigia: „Į Lietuvą visada atvažiuoju kaip namo. Taip buvo nuo vaikystės ir taip, esu įsitikinęs, bus visada.“ Jis gimė Maskvoje, kelių kartų muzikų šeimoje. L. Geniušo močiutė Vera Gornostajeva – garsi fortepijono pedagogė, senelis Rimas Geniušas – ilgametis Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro dirigentas, o tėvai Petras Geniušas ir Ksenija Knorre – žinomi pianistai ir pedagogai. Lukas juokauja, kad neturėjo galimybės rinktis profesijos: jau vaikystėje jį apsupo muzikai ir nebepaleido.

L. Geniušą kritikai ypač vertina kaip siekiantį itin aukštų muzikinių tikslų. „Kol jo bendraamžiai daro viską, kad sužavėtų visus aplinkui, L. Geniušas ėmėsi kur kas rimtesnės misijos: tokio atlikimo stiliaus paieškos, kuris būtų visiškai modernus ir atlieptų laikmečio dvasią“, – po jo koncerto rašė Rusijos dienraštis. Šių laikų muzikos naujovių nevengiančiam muzikui tradicija yra labai svarbi, jis dažniausiai girdimas atliekant būtent laiko patikrintą kūrybą ir savęs novatoriumi nelaiko.

Kitas Geniušų giminės jaunasis talentas – Luko pusseserė Marija Geniušaitė. Teatro aplinkoje užaugusi (Marijos tėtis – operos dirigentas Julius Geniušas, mama – pianistė) muzikė pirmiausia suko pianistės keliu. Ji baigė bakalauro studijas Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijoje, o šiuo metu Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje gilina operinio dainavimo žinias. „Opera ir dainavimas mane labai traukė nuo vaikystės, todėl baigusi fortepijono studijas nusprendžiau išbandyti save šioje srityje. Manau, kad fortepijono studijos davė labai daug pliusų dainavimo mokymuisi ir supratimui.“ – sako solistė. M. Geniušaitė yra sukūrusi vaidmenų Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, Kauno valstybiniame muzikiniame teatre, taip pat yra Vilnius City Opera, jaunųjų operos solistų ansamblio narė, kamerinės muzikos atlikėja, pasirodanti Lietuvoje ir užsienyje.

„Tik pradėję repetuoti su Marija iš karto pajutom, kad yra muzikinė trauka ir tarpusavio supratimas, daugelio dalykų tiesiog nereikėjo aiškintis.“ – sako Lukas. „Labai džiaugiuosi galėdama koncertuoti kartu su Luku, jausmas fantastiškas!“ – neslepia Marija. Visą gyvenimą pažįstami ir artimai bendraujantys muzikai tik praėjusiais metais debiutavo kaip duetas scenoje. Šiame koncerte jie atliks Reynaldo Hahno, Franciso Poulenco ir Claude'o Debussy vokalinę kūrybą.

Vakaro pradžioje L. Geniušo atlikime suskambės  Georges Bizet 6 „Reino dainos” fortepijonui solo. Po pertraukos Luką išgirsime ir kaip fortepijoninio trio narį, kur jo kolegos bus puikiai Klaipėdos publikai pažįstami dideli kamerinės muzikos entuziastai Dalia Dėdinskaitė (smuikas) ir Glebas Pyšniakas (violončelė). Meistriškai nuskambės M. Ravelio Fortepijoninis trio – įspūdingo grožio ir itin sudėtingas kūrinys, darni impresionistinio tapybiškumo ir klasikinės formos sintezė.

Glebas Pyšniakas yra vienas ryškiausių jaunosios kartos violončelininkų Baltijos šalyse, kurio pasirodymus lydi puikūs kritikų pasisakymai spaudoje: „ypač talentingas, giliai muzikalus, turintis išskirtinę ekspresijos įtaigą atlikėjas“. Neseniai Klaipėdos kamerinio orkestro violončelių grupės koncertmeisterio postą palikęs atlikėjas šiuo metu griežia Čiurlionio styginiame kvartete ir nepaprastai daug koncertuoja bei organizuoja savo projektus.

Smuikininkė Dalia Dėdinskaitė – respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatė, koncertavusi daugelyje Europos valstybių, JAV bei Naujojoje Zelandijoje, grojusi solo su svarbiais Lietuvos ir užsienio orkestrais. Ji taip pat buvo Klaipėdos kamerinio orkestro koncertmeisterė, o šiuo metu dirba didžiausiame pasaulyje muzikos universitete Vienoje.

Altikėjai nekantrauja sulaukti prancūziško vakaro Klaipėdos koncertų salėje. O jūs?

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder