Ovidijus Vyšniauskas apie pasikeitusį požiūrį į kūrybą, naujus planus ir koncertą Palangoje

Ovidijus Vyšniauskas apie pasikeitusį požiūrį į kūrybą, naujus planus ir koncertą Palangoje

Pernai savo 60 metų jubiliejų atšventęs Ovidijus Vyšniauskas, šiemet džiaugiasi visiškai kitokiu, ramesniu, tačiau širdžiai mielu gyvenimo laikotarpiu: atlikėjas nusprendė nebekurti dainų kitiems, tačiau atnaujinti savo repertuarą ir prikelti gyvenimui jau seniai į stalčių sugulusias savo dainas. Šiemet O. Vyšniauskas nežada rengti didelių koncertų, tačiau džiaugiasi galėdamas susitikti su savo klausytojais liepos 19 d. Palangoje.

Pernai atšventėte savo jubiliejų. Kokiomis nuotaikomis ir darbais gyvenate šiais metais? Kaip įvardytumėte šiandienį savo etapą?

Šiais metais nusprendžiau daug nekoncertuoti, o daugiau laiko skirti sau ir savo artimiesiems. Laisvalaikį mėgstu leisti gamtoje: žvejoti, medžioti. Daug laiko skiriu savo dainoms, kurios didžiajai daliai klausytojų nėra pažįstamos, bet tie, kas lankėsi mano koncertuose, jas tikrai girdėjo. Pavyzdžiui, daina „Su gimtadieniu“ parašyta prieš pusantrų metų, bet iki šiol vis neturėjau laiko ir progos ją pristatyti plačiau ir pateikti klausytojų teismui.

Ar šiuo metu save labiau galėtumėte įvardyti kaip kompozitorių ar kaip atlikėją?

Dabar mano gyvenime atėjo toks etapas, kad nusprendžiau nerašyti dainų kitiems. Man labai norisi atnaujinti savo repertuarą. Todėl kitiems atlikėjams tikrai nedalinu tuščių pažadų, kad vėliau nereikėtų jausti atsakomybės ir kaltės jausmo. Turiu labai daug gerų dainų, kurios nepelnytai sugulė į archyvą, todėl labai norėčiau jas sudėti į šių dienų aranžuotes. Mano koncertuose būna daug jaunimo, todėl noriu, kad jie išgirstų pamirštas, o gal ir iš viso negirdėtas mano dainas.

Savo repertuare turite labai daug dainų, kurias klausytojai prašo atlikti beveik kiekviename koncerte. O ar yra tokių dainų, kurios, jūsų manymu, ne iki galo įvertintos?

Taip, iš tikrųjų tokių dainų yra. Bet, žinote, vis dėlto vertintojas yra klausytojas. Aš kaip profesionalas galiu įvertinti dainos harmoniją, melodingumą, aranžuotės stiprumą. Bet klausytojas tą dainą gali išgirsti visiškai kitaip ir čia tik jo širdies reikalas, kuri daina jam patiks. Todėl kiekviename savo koncerte aš atlieku tas dainas, dėl kurių žmonės ateina ir kurias nori išgirsti. Puikiai suprantu savo klausytojus, nes kai pats einu į koncertus, aš tikiuosi ne tik naujų dainų, bet ir išgirsti geriausius tos grupės ar atlikėjo kūrinius. 

Ne kartą minėjote, kad viena iš jūsų ilgaamžiškumo priežasčių yra jūsų klausytojai. Kaip jie keitėsi ir ar keitėsi jūsų požiūris į klausytojus?

Anksčiau kūryba buvo tokia gaivališka, lengva, natūrali. Aš kurdavau pakankamai daug, parašiau apie 150 dainų, iš jų nemažai tapo šlageriais. Bet kai tu semi viską iš vieno šulinio, anksčiau ar vėliau ateina toks laikas, kai gali užlipti ant savo paties kurtos melodijos. Dabar reikalauju iš savęs daug atsakingesnės kūrybos: palieku tik tai, kas svarbu, nereikalingų žodžių ar natų neturi būti. Norisi, kad daina būtų gera, tikra ir šilta.

Ar jums svarbu, ką apie jūsų naują dainą mano jūsų šeimos nariai? O gal pasikliaujate tik savo vidine nuojauta ir muzikine patirtimi?

Yra toks posakis: jūs sakykite, sakykite, bet aš vis tiek darysiu taip, kaip man atrodo. O jeigu rimtai, aš pasiklausiu žmonos, sūnaus, dukrų, ir man jų nuomonė yra svarbi. Jie turi muzikinį skonį ir yra mano pirmoji publika, kuri išgirsta naujas dainas.

Ar bėgant laikui keičiasi jūsų įkvėpimo šaltiniai? Iš kur ateina muzika ir dainų žodžiai?

Dabar, matyt, pasiekiau aukščiausią kūrybos lygį – kuriu dainas be instrumento. Man tiesiog galvoje suskamba muzika. Ir aš manau, kad didžiausias kompozitorius yra Dievas. Kartais važiuoju naktį pavargęs po koncerto, mėgaujuosi tyla ir staiga išgirstu, kaip ateina melodija, žodžiai. Kai grįžtu namo, sėdu prie muzikos instrumento ir įrašau tai, ką išgirdau kelionės metu. Man atrodo, kad kažkas iš aukščiau pasirūpina mano kūryba. Man tai kaip stebuklas, taip jau esu sukūręs tris dainas. Anksčiau viskas vyko kitaip, man reikėjo sėdėti, ieškoti, groti. Anksčiau man reikėjo ir tam tikros aplinkos: turėjo būti tylu, gražus vaizdas pro langą. Dabar melodija ateina tarsi savaime.

Šią vasarą surengsite pasirodymą ir Palangoje. Gal galėtumėte plačiau papasakoti apie šį renginį: kokias dainas planuojate atlikti, gal bus ir muzikinių premjerų?

Vasara, kaip ir daugeliui žmonių, man yra ypatingas laikas, nes esu labiau atsipalaidavęs. Kai šiltas oras, tai savaime norisi ir daugiau bendrauti, ir juokauti. Žinote, manau, šis koncertas bus kaip gerai pažįstamų bičiulių susitikimas. Tikiuosi, kad kartu su klausytojais tikrai gerai pasiausime. Koncerte Palangoje planuoju atlikti mėgstamiausias klausytojų dainas. Manau, tai bus labai jaukus ir šiltas vakaras.

Išdalinau“, „Mažytė“, „Už tuos, kuriuos mylim“, „Saulė leidžias“ ir daugelis kitų populiariausių atlikėjo dainų nuskambės Palangos koncertų salėje liepos 19 d. Bilietus platina „Bilietai.lt“.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder