„Negirdėta Lietuva“ – muzikinė Sauliaus Petreikio dovana Lietuvai

„Negirdėta Lietuva“ – muzikinė Sauliaus Petreikio dovana Lietuvai

Šiais metais, minėdami Lietuvos valstybei svarbias datas, džiaugdamiesi Lietuvos nepriklausomybės šimtmečiu daug kalbėjome apie Lietuvą, lietuvius bei lietuviškumą. Tačiau ką apie Lietuvą būtų galima papasakoti bei pasakyti, jei visa tai tektų išreikšti garsu? Savitą atsakymą į šį klausimą pateikia neseniai pasirodžiusi Sauliaus Petreikio kompaktinė plokštelė „Negirdėta Lietuva“.

8-ajame soliniame multiinstrumentalisto albume skamba patys įvairiausi lietuviški instrumentai (švilpynės, molinukai, dambreliai, ragai, etc.), kuriuos S. Petreikis saugo didelėje instrumentų iš viso pasaulio kolekcijoje. 

Atlikėjas prisipažįsta nuolat po koncertų sulaukiantis smalsių klausytojų klausimų apie tai, kokie instrumentai skambėjo, iš kur į jo kolekciją atklydo vienas ar kitas instrumentas. „Kai kurių lietuviškų instrumentų žmonės apskritai nebuvo girdėję arba jų vardus buvo primiršę. Noriu šiuos šimtus metų skambėjusius garsus ir juose slypinčias istorijas priminti bei toliau jas pasakoti“, - teigia menininkas.

Kompaktinėje plokštelėje rasite 35 senaisiais lietuviškais instrumentais atliktus kūrinius. Šalia kompaktinės plokštelės išleistoje knygelėje lietuvių ir anglų kalbomis pateikiama informacija apie albume skambančius autentiškus lietuvių instrumentus. Tad naujai pasirodęs albumas atlieka ir  pažintinę, edukacinę funkciją, yra įdomus ne tik lietuviškų instrumentų skambesiu besidomintiems užsienio svečiams, bet ir  tautiečiams, mokytojams, kultūrininkams. Norėdamas supažindinti su unikaliu Lietuvos muzikiniu paveldu S. Petreikis tapo internetinės platformos (www.ltinstrumentai.lt) apie senuosius lietuvių instrumentus idėjos autoriumi, o dalį naujai pasirodžiusio albumo padovanos Lietuvos mokykloms bei bibliotekoms. 

Gaivališkai ir nuoširdžiai pasakodamas muzikines istorijas autorius siekia perteikti garse užkoduotą amžinybės matmenį, šimtmečius aprėpiančius patyrimus, bendrą, mus vienijančią ir suartinančią, patirtį. „Negirdėta Lietuva“ – mumyse užkoduotos melodijos ir istorijos. Tai piemenys, žaidžiantys su molinukais ir švilpomis. Tai vaiko lūpose suspaustas bandūrėlis. Tai senolis, laukuose apraudojantis artimo netektį. Tai pamiškėje bandos parvarymą skelbiantis kerdžiaus rago signalas. Tai mergaitė, lumzdeliu besikalbanti su paukščiais“, - albumą klausytojams pristato autorius.

„Negirdėta Lietuva“ – kelionė į save, grįžimas prie šaknų, lietuvių kultūros meditacija, suteikianti stiprybės veikti ir neatskiriama nuo būtinybės šia autentika dalintis su kitais.

Gyvai išgirsi užburiančių, skaidrių ir nuotaikingų „Negirdėta Lietuva“ kūrinių artimiausiu metu galės Priekulės ir sostinės gyventojai: balandžio 6 d. Vilniuje VU Planetariume, balandžio 13 d. Priekulės kultūros centre.

Albumą įsigyti galima kreipiantis elektroniniu paštu: [email protected]
Daugiau naujienų apie atlikėjo veiklą galite rasti, Sauliaus Petreikio facebook paskyroje - https://www.facebook.com/sauliuspetreikismusic/

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder