Ne tik „Oskarai“

Ne tik „Oskarai“

Neseniai Los Andžele įvyko 91-oji „Oskarų“ įteikimo ceremonija. Nors šis apdovanojimas kino pasaulyje laikomas vienu prestižiškiausių, visus metus pasaulyje vyksta daugybė kitų su kinu susijusių renginių, teikiami apdovanojimai.

Pasakojame apie kai kuriuos iš jų.

„Auksiniai gaubliai“


Sausį Holivude teikiama premija „Auksinis gaublys“, kuri neretai yra vadinama „Oskaro“ repeticija“. „Auksinio gaublio“ nominantus ir laureatus nuo 1944 m. renka Holivudo užsienio spaudos asociacijos žurnalistai ir fotografai, praeityje jie būdavo ir apdovanojimo ceremonijos vedėjai.

Palaipsniui ši tradicija nunyko, nes žiūrovams labiau patiko renginio vedėjai aktoriai. Iš pradžių buvo tikimasi, kad apdovanojimas dėl labiau nepriklausomo žiniasklaidos atstovų vertinimo taps savotiška „Oskaro“ alternatyva, tačiau mūsų dienomis jų pasirinkimas neretai sutampa su Kino akademijos narių pasirinkimu.

Premija - rutulys ant postamento - simbolizuoja pasaulį. Šiuo metu „Auksinis gaublys“ teikiamas 25 nominacijose, tarp kurių - 11 televizijos, o kitos 14 susijusios su pilno metražo filmais. Ceremonija vyksta „Los Andžele“ iškilmingos vakarienės metu.

„Cesar“

Vasarį teikiama nacionalinė prancūzų kino premija, kuri buvo įsteigta 1974 m. žurnalisto ir publicisto Žoržo Kraveno (Georges Cravenne) iniciatyva. Būdamas 13-metis jis pamatė „Oskarų“ ceremoniją ir tai jam padarė tokį įspūdį, kad suaugęs jis nusprendė sukurti ką nors panašaus.

Nugalėtojus renka Prancūzų meno ir kino technologijų akademijos nariai. Ceremonijos pavadinimas yra susijęs su skulptoriumi Sezaru Baldačiniu (Cesar Baldaccini), kuris sukūrė nugalėtojams įteikiamą statulėlę. Šiuo metu apdovanojimai teikiami Paryžiaus Šatlė teatre, jie skiriami 22 nominacijose, tačiau televizijos projektų tarp jų nėra.

Kanų kino festivalis

Gegužę vyksta Kanų kino festivalis, kino pasaulyje laikomas vienu autoritetingiausių. Idėja surengti tarptautinį tokio lygio renginį kilo vienam prancūzų diplomatui apsilankius Venecijos kino festivalyje.

Kanų festivalis pirmą kartą turėjo vykti 1939 m., bet prasidėjus Antrajam pasauliniam karui buvo atidėtas net septyneriems metams. Pagrindinis jo apdovanojimas - „Auksinė palmės šakelė“, kurią sukūrė dizaineris Liusjenas Lazonas (Lucienne Lazon).

Šakelė yra ne tik prizas, bet ir festivalio logotipas, susijęs su Kanų miesto herbu. Kam ji atiteks, sprendžia tarptautinė žiuri, skiriama festivalio direkcijos iš garsių ir autoritetingų kino pasaulio veikėjų.

Lokarno kino festivalis

Rugpjūtį kino mylėtojams verta vykti į Šveicarijos Lokarno miestą, kur festivalio filmus galima žiūrėti po atviru dangumi. Dešimt dienų centrine festivalio veiksmo vieta tampa miesto Didžioji aikštė, kurioje telpa 8 tūkst. žiūrovų.

Renginys vyksta nuo 1946 metų ir būtent šiame festivalyje žiūrovai pirmą kartą išgirdo apie nemažai iškilių režisierių, vėliau pelniusių pasaulinę šlovę. Pagrindinis festivalio apdovanojimas yra „Auksinis leopardas“ - „nuoroda“ į gyvūną miesto herbe.

Toronto tarptautinis kino festivalis (TIFF)

Rugsėjį vienu iš kino gyvenimo centrų tampa Torontas (Kanada), kuriame vyksta „festivalių festivalis“. Nuo 1976 m. į renginio programą įtraukiami žinomiausi filmai iš viso pasaulio.

Skirtingai nei kituose festivaliuose, Toronte nėra vertinimo komisijos, o kam įteikti pagrindinį prizą - „Žiūrovų simpatijas” - už geriausią vaidybinį ir dokumentinį filmą, sprendžia žiūrovai. Neretai jų pasirinkimas sutampa su Amerikos kino akademijos sprendimu.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder