Muzikuojantis keltas: "Čigoniškų šokių magija"

Muzikuojantis keltas: "Čigoniškų šokių magija"

"Žiūrovai mums rodo didelę pagarbą ir vertina. Po koncerto prieina paspausti rankos. Kiti sako, kad prieš pažintį su mumis bijojo čigonų, o dabar pamatė visai kitą vaizdą",- sakė "Sare Roma" ansamblio vadovas Ištvanas, liepos 19 d., 20.30 val., "Muzikuojančiame kelte" surengsiantis čigonų dainų ir aistrų vakarą.

Kelte koncertuosite jau ketvirtą kartą. Kas bus naujo?

Kiekvienais metais sugalvojame naujų dalykų. Šį kartą parodysime keletą numerių iš mūsų naujos programos "Čigonų baronas", kuri buvo sėkmingai pristatyta Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje. Netrukus ją rodysime festivaliuose Suomijoje ir Švedijoje. Publika tikrai mus palaiko.

Dar deriname, ar atvyks ir visų pamėgtas smuikininkas Kasparas, tačiau gitaristas Arturas Sabilo, kuris puikiai groja flamenką, čigonų autorių dainas, tokias kaip "Aš turtingas", tikrai bus. Pamatysite šokėją Anželą Kaldaros ir Lizą Kvik, mano dukrą, išgirsite dainininkes Alioną Michaj ir Rožę.

Sakėte, organizatoriai neįsivaizduoja "Muzikuojančio kelto" be jūsų.

Tai labai džiugina. Esame labai užimti, bet niekada nepasakytume "ne", žinome, kad esame laukiami. Klaipėdoje mums labai gera, čia antroji mūsų Tėvynė, nes prieš 60 metų pirmą kartą į Lietuvą atvažiavusiems mano močiutėms ir seneliams tai buvo pirmasis miestas, kuriame įsikūrė. Vėliau daug metų jie gyveno Kupiškyje, tik vėliau įsikūrė Vilniuje.

Kas buvo ansamblio "Sare Roma", gyvuojančio beveik du dešimtmečius, įkūrėjas?

Mano šeima - aš, sesuo, brolis ir pusseserė. Mūsų pavardė Kvik yra viena garsiausių čigonų pavardžių pasaulyje. Tokia pavarde yra daug garsių džiazo muzikantų, artistų, įvairių muzikos žanrų atlikėjų.

Kuo ypatingi čigoniški šokiai ir romansai?

Kalbėti apie tai galima valandas. Čigonų romansas yra nepaprasta daina - jo žodžiai pasiekia širdį, o akordai atspindi mūsų gyvenimą ir svajones sėdint prie laužo. O šokiai - tai stebuklinga magija, kurios mes, čigonai, net negalime paaiškinti. Tai Dievas duoda mums dovaną - laimę perteikti galią, energiją, kurios suteikia žmonėms galimybę giliai jausti. Tai kaip čigoniškas būrimas, kurio niekur nesimokoma, o gali daug tiesos pasakyti apie žmogų.

Kai tenka kalbėtis su čigonais, jie nostalgiškai sako: "Kas supras čigono sielą?" Kokia gi ta siela?

Geras klausimas. Mes esame iš tų žmonių, kurių tvirta moralė. Labai svarbi šeimos garbė, kurios nevalia sutepti, principai. Tai reta šiame amžiuje, kai žmonės nebesupranta, kas yra šventa, o kas ne. Mes nepamirštame savo tėvų, tradicijų, labai gerbiame žmones, kurie pas mus ateina ir paprastai bendrauja. Čigonui nėra vidurio - arba jis prasmingai, iš širdies bendrauja su svečiu, arba nekalba visai. Ačiū Dievui, kad mes, romai, išlaikome šias vertybes.

Sakykite, ar arklio kelte nebus?

Aš filmuojuosi su arkliais ir labai noriu įsigyti savo. Tai didelis mano troškimas. Esu šiuolaikiškas čigonas, bet geras arklys man brangesnis nei naujausias mersedesas.

Informacija

Bilietus galite įsigyti visose "Bilietų pasaulio" kasose, koncerto dieną - Senosios perkėlos kavinėje, prie kurios ir prasidės renginys. Bilieto kaina 63 Lt.
Organizatoriai - "Promo Plius", tel. 8 698 71942, el. paštas - [email protected], www.muzikuojantiskeltas.lt

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder