Muzikos žvaigždės buriasi į "Natą"

Muzikos žvaigždės buriasi į "Natą"

Nesutarimai tarp šalies autorių ir Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūros (LATGA-A) pasiekė kulminaciją. Nesulaukus reikalautų pastarosios veiklos pokyčių, buvo inicijuotas naujos agentūros "Nata" kūrimas, jos įsteigimo dokumentas pasirašytas trečiadienį Mokytojų namuose.

Vienys tik muzikantus

Pirmuosius asociacijos žingsnius stebėjo nemaža dalis žymių Lietuvos muzikantų.

Pasirašius įsteigimo dokumentą dalis jų ilgai nesvarstę tapo naujosios organizacijos nariais, nors pasak vieno iš idėjos iniciatorių dainininko Andriaus Mamontovo, dalis autorių į naujovę kol kas žiūri skeptiškai, tačiau situacija turėtų pasikeisti, kai pasirodys pirmieji "Natos" darbo rezultatai. Paklaustas, kuo ši organizacija skirsis nuo esamos LATGA-A, muzikantas pažėrė ne vieną aspektą.

"Priešingai nei LATGA-A, kuri vienija įvairių meno rūšių atstovus, mūsų organizacijos nariais gali tapti tik muzikos autoriai ir, visų pirma, populiariosios muzikos autoriai", - skirtumus aiškino A.Mamontovas.

Šeimininkaus patys

Pasak atlikėjo, svarbu ir tai, kad naujosios agentūros nariai visa koja dalyvaus jos veikloje. "Nuo organizacijos LATGA-A ji skirsis tuo, kad bus skaidri, autoriai joje turės savo žodį, galės visiškai dalyvauti valdyme, reikšti savo nepasitenkinimą, iškelti naujas idėjas.

Norisi sukurti asociaciją, kurioje autoriai bus šeimininkai, o ne honoraro gavėjai", - "Natos" privalumus dėstė muzikantas.

Susilaikydamas nuo aštrios kritikos prieštaringai veikusiai LATGA-A organizacijai, A.Mamontovas teigė, esą ateina laikas, kai tam tikri dalykai turi keistis, juolab kad muzikos verslas pasaulyje kinta nuolat. Taip pat muzikantas pabrėžė, kad karo LATGA-A asociacijai neskelbia, o paklaustas, ar ši nesupyks, kad "Nata" pavogs jų narius, A.Mamontovas šyptelėjo: "Mes nieko nevagiam, nes šitos organizacijos tikslas ir yra nieko iš nieko nevogti."

Neteko kantrybės

Tačiau "Happyendless" vokalistas Saulius Prūsaitis kalbėdamas apie narystę LATGA-A buvo kategoriškesnis ir nurodė ne vieną organizacijos veiksmą, išprovokavusį muzikanto sprendimą ja nepasitikėti.

"Priimti tokį sprendimą privertė pastarųjų pusės metų įvykiai. LATGA-A taryboje, mano nuomone, sėdi nešvarūs žmonės, vyksta povandeniniai žaidimai, kai kažkas dalijasi pinigus ir milijonus išleidžia pieštukams, - piktinosi populiarios grupės atlikėjas. - O pribaigė tai, kad mes, muzikantai, surenkam didžiausią meškos dalį, kuri yra dalijama kitiems. Nesame šykštūs, bet kodėl mes turime būti kvailesni už kitus darydami daugiau, o gauti mažiau. Mano nuomone, kiek užsidirbi, tiek ir gauni."

Muzikantas nemano, kad didelis autorių susidomėjimas naująja organizacija rodo bandos jausmą, greičiau tai yra ženklas, rodantis, kad yra problemų. "Jei šiandien šis įvykis suvedė tiek daug žmonių į vieną vietą, vadinasi, vyraujanti nuomonė yra panaši", -  "Natos" įkūrimo prasmę argumentavo S.Prūsaitis.

Parengta pagal dienraštį "Vakaro žinios"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder