KIVA baigiamieji renginiai:  klausyk violončelės – mėgaukis muzika!

KIVA baigiamieji renginiai: klausyk violončelės – mėgaukis muzika!

Jau kelias dienas uostamiestyje skambanti Klaipėdos tarptautinė violončelės akademija skatina ir kviečia ne tik pažinti šio instrumento anatomiją, bet ir klausytis jo bei mėgautis muzika. Liepos 5 ir 6 dienomis vyks baigiamieji KIVA renginiai. Visi jie nemokamai siūlys prisijungti ir kartu kurti pozityvią socialinę aplinką violončelės muzikos apsuptyje.

Liepos 5 dieną, ketvirtadienį, 21 valandą Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje bus surengtas KIVA baigiamasis koncertas I. Akademijos dalyviai patys ryškiausi jaunieji violončelininkai jame pasirodys su Mindaugo Bačkaus vadovaujamu Klaipėdos kameriniu orkestru. Akademijos metu dar geriau pažinę violončelės instrumento anatomiją, pasisėmę žinių iš garsiausių pedagogų, įkvėpti lietuviško pajūrio gamtos grožio jie demonstruos savo gebėjimus violončelės muziką jau spėjusiai pamilti miesto bendruomenei.

KIVA metu vyksta ir Suzuki violončelės laboratorija „Aš, violončelė ir mano šeima“, supažindinanti klaipėdiečių šeimas su violončele, skatinanti suaugusiuosius mokytis kartu su vaikais. Laboratorijos užsiėmimus vaikams (nuo 5 metų amžiaus) ir jų tėveliams veda Lietuvos Suzuki asociacijos prezidentas, violončelininkas ir pedagogas Valdas Povilaitis. 2009 m. jis įkūrė Violončelės mokyklą, moko ja groti vaikus Vilniuje, Širvintose ir šio rajono kaimuose. Su Violončelės mokyklos mokiniais 2017 m. jis dalyvavo Klaipėdos tarptautiniame violončelės festivalyje.

V. Povilaičio sėkmingai puoselėjamas japonų pedagogo ir smuikininko Šiniči Suzuki metodas remiasi unikaliu esminiu principu – kiekvienas vaikas gali išmokti muzikuoti būdamas mylinčioje ir lavinančioje aplinkoje.  Suzuki principas suaugusiuosius turėtų motyvuoti, jog pradėti mokytis muzikos niekada nėra per vėlu!

Liepos 6 dieną, penktadienį, 12 valandą Klaipėdos koncertų salės I aukšto fojė (ne Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro meno kieme, kaip buvo skelbta anksčiau) vyks Suzuki violončelės laboratorijos baigiamasis renginys. Jame išgirsime violončelėmis kartu muzikuojančius vaikus ir jų tėvelius. Renginys skirtas šeimos kultūrinėms vertybėms plėtoti, kurti meile, menu, jautrumu ir tarpusavio bendravimu pagrįstą aplinką šeimoje bei visuomenėje.

Paskutinis Violončelės akademijos renginys vyks liepos 6 dieną, penktadienį, 20 valandą Klaipėdos koncertų salėje ir bus skirtas Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienai paminėti. Jame koncertuos iš KIVA dalyvių suburti violončelininkų ansambliai, orkestras ir choras.

Violončelininkų ansamblius bei orkestrą parengė Josephas Hastenas, pelnęs pripažinimą kaip vienas iškiliausių Vokietijos violončelės pedagogų. Violončelės meno paslapčių jis sėmėsi Tarptautinėje Yehudi Menuhino muzikos akademijoje Gštade (Šveicarija) pas patį Yehudį Menuhiną. Kaip atlikėjas ir pedagogas koncertavo ir dėstė kamerinį ansamblį daugelyje Europos šalių. Šalia pedagoginės veiklos violončelininkas yra Tiubingeno muzikos mokyklos kamerinio orkestro ir prestižinio violončelių ansamblio „±12Vc“ meno vadovas.

Violončelininkų chorą parengęs jaunosios kartos dirigentas Algirdas Biveinis studijuoja orkestrinį dirigavimą Graco muzikos ir vaizduojamųjų menų universitete ir dirba dirigentu Austrijos katalikų organizacijos „Caritas“ Graco padalinyje. Jis aktyviai dalyvauja orkestrinio ir chorinio dirigavimo meistriškumo kursuose Lietuvoje ir užsienyje. Dirigavo Zalcburgo valstybinio teatro orkestrui (Austrija), Savarijos simfoniniam orkestrui (Vengrija), Hradec Kralove filharmonijos orkestrui (Čekija), Györo filharmonijos orkestrui (Vengrija). 2017 m. jis dalyvavo Broniaus Kutavičiaus kūrinių pastatymuose Zalcburgo valstybiniame teatre kaip dirigentės Mirgos Gražinytės-Tylos asistentas, kartu su ja ir Gabriele Biveiniene vadovavo Lietuvos nacionalinės moksleivių akademijos muzikantų sekcijai.

Violončelės akademiją vainikuosiančiame koncerte bus nepamiršta ir tradicija šią ypatingą dieną kartu su visais pasaulio lietuviais giedoti Vinco Kudirkos „Tautišką giesmę“. Taip bendrystės jausmą patirs ne tik visi akademijos dalyviai, bet ir koncerto publika.

Klausykis violončelės – mėgaukis muzika!

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder