Itališko temperamento koncertas „Meilė Neapolyje“ - iš ugnikalnio lavos, meilės ir gyvenimo džiaugsmo

Itališko temperamento koncertas „Meilė Neapolyje“ - iš ugnikalnio lavos, meilės ir gyvenimo džiaugsmo

Neapolis – žavus kontrastingas vidurio Italijos miestas, pastatytas ant žinomiausio pasaulio ugnikalnio Vezuvijaus. Miesto gyventojų charakterį ir gyvenimo būdą veikė ir šiandien dar tebeveikia lavos karščiu alsuojanti, itin derlinga žemė. Būtent ugnikalnis ir nepaprastas gamtos grožis įkvėpė aistringus neapoliečių poetus ir kompozitorius sukurti meilės dainas, kurios ir po 100 metų jaudina žmonių širdis. Daugelis jų gimė tiesiog gatvėse, restoranėliuose ir valtelėse, plukdant mylimąsias bei dainuojant joms serenadas. Itališko temperamento koncertas „Meilė Neapolyje“ leis pajusti gyvenimo džiaugsmą, suteiks gyvos energijos, kvies dainuoti kartu ir švęsti gyvenimą. Lietuvos tenoras Tomas Pavilionis kartu su dirigentu Martynu Staškumi ir kameriniu orkestru žada efektingą programą, kurioje skambės populiariausios neapolietiškos dainos – „Santa Lucia“, „O sole mio“, „Funiculi funicula“, „O surdato nnammurato“ ir kitos.  Koncertas atvežamas į Klaipėdos koncertų salę gražų gegužės šeštadienį – gegužės 26 d.

Tomas Pavilionis sukuria užburiančią atmosferą

Skaičiuojantis pagrindinius tenoro vaidmenis teatre, sulaukiantis pripažinimo Lietuvoje ir užsienyje, dainavęs su pasaulio operos superžvaigždėmis Lawrence Brownlee ir Dmitrijumi Chvorostovskiu, tenoras it magnetas pritraukia muzikos gerbėjus. Operos solisto kelią dainininkas pradėjo Klaipėdoje, todėl šio miesto publikai jaučia ypatingus sentimentus.

„Tai puikaus lyrinio balso savininkas. Lietuvoje nėra daug tenorų, jis šiuo metu teatre - vienas pagrindinių“,- teigia LNBOT dirigentas Martynas Staškus.

Tomas Pavilionis žinomas iš populiariosios klasikos grupės “elFuego” laikų. Dainininkas geba perteikti klasikinės muzikos grožį, sukuria užburiančią atmosferą, tiesiog įelektrina publiką taip, kad ji mielai dainuoja kartu, kai kurie gerbėjai nepraleidžia nė vieno solisto spektaklio ar koncerto Lietuvoje.

„Kai jis dainuoja, man nebereikia jokių vaistų, aš gaunu pačią geriausią sveikatos, grožio dozę“, - atsiliepia viena ištikima tenoro gerbėja.

Maestro Martynaus Staškaus kelias - nuo diskotekų DJ iki dirigento

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro dirigentas, M. K. Čiurlionio muzikos mokyklos mokytojas maestro Martynas Staškus keldavosi penktą valandą ryto, kad spėtų gauti klasę muzikos mokykloje ir mokytųsi muzikos. 48 metų M. Staškus dirigentu dirba nuo 1994 n. Paklausęs savo kolegos dirigento profesoriaus V. Viržonio patarimo, jis registruoja kiekvieną diriguotą spektaklį, kartais įsirašo ir diriguotą koncertą. Kam? Tiesiog dėl statistikos. Tokie užrašai apie kiekvieną spektaklį praverčia, kai reikia pristatyti savo veiklą. Maestro skaičiuoja daugiau kaip tūkstantį sudiriguotų spektaklių, tarp jų – net 170-ąjį „Spragtuką“.

„Būdamas 14 metų aš jau žinojau, ką noriu veikti gyvenime - mane traukė estradinė muzika. Grojau dainų ir šokių ansamblyje „Ugnelė“,  nuo ketvirtos klasės vedžiau diskotekas, kūriau dainas. Man patiko muzika, o mano tėvai ir senelis skatino mane ja domėtis. Ansamblyje grojau lumzdeliu, senelis mane išmokė groti akordeonu, pats savarankiškai išmokau groti pianinu. Taip pat šokau pramoginius šokius, net turėjau A kategoriją. Kai stojau į Tallat-Kelpšos muzikos mokyklą, nemokėjau pakankamai gerai groti fortepijonu, todėl įstojau į chorinio dirigavimo specialybę, nes į šią specialybę berniukus priėmė be konkurso. Tačiau kad įstočiau, metus mokiausi kompozicijos ir kitų muzikos dalykų. Įstojęs, svajojau, kad vėliau persivesiu į estrados skyrių. Tačiau turėjau gerą pedagogą Vytautą Žvirblį, kuris mane labai įtraukė į chorinio dirigavimo žanrą, ir aš jau antrame kurse laimėjau respublikiniame konkurse pirmą vietą. Iki trečio kurso lankiau kompoziciją ir toliau kūriau dainas bei vedžiau diskotekas. Tačiau ilgainiui tolau nuo diskotekų ir nuo šokių, nes nebebuvo laiko. Norėdamas gauti klasę ir pasiruošti pamokoms, keldavausi penktą valandą ryto, o šeštą jau laukdavau prie mokyklos. Pamokos trukdavo nuo devynių ryto iki devynių vakaro. Mama taip pat prisidėjo prie mano, kaip muziko, formavimosi – nupirkdavo metinį Filharmonijos koncertų abonementą“, - savo kelią nuo svajonės iki profesionalaus dirigento pasakoja maestro.

Tenoro Tomo Pavilionio nuomonė apie maestro: “Visuomet malonu dirbti su aukščiausio lygio profesionalu, kuris geba kartu „kvėpuoti“ su dainininku. Na, o kai dainininkas ir dirigentas puikiai jaučia vienas kita, tuomet ir gimsta tikroji kūryba, tikroji muzika.”

Koncerto „Meilė Neapolyje“ programa žavi, sušildo, pakelia tonusą. Daugelis programos kūrinių tapo klasikinės muzikos repertuaro dalimi, jas dainavo ir dainuoja geriausi italų ir kitų šalių tenorai, tarp jų - Tito Schipa, Luciano Pavarotti, Franco Corelli, Enrico Caruso, Jose Carreras, Placido Domingo, Andrea Bocelli, Rolando Villazonas ir kiti. Programą jau girdėjo Alytaus, Kauno, Vilniaus ir Palangos žiūrovai, abejingų ji nepaliko.

Koncertą organizuoja kompanija „Klasikos degustacija“.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder