„Eurovizija'13“ vieni - į pusfinalį, kiti - lauk

„Eurovizija'13“ vieni - į pusfinalį, kiti - lauk

Praėjusio šeštadienio vakarą startavo pirmasis atrankos turas į 2013-ųjų „Eurovizijos“ konkursą, kuris vyks Malmėje (Švedija). Aštuoni dalyviai (grupės ir atlikėjai) varžėsi dėl trijų kelialapių į pusfinalį. Šeštadienį pamatėme, kad žiūrovai daugiausiai balsavo ir favoritais išrinko „Saulės brolius“, Andrių Pojavį ir Vincentą Linkevičių. Šiandien bus paskelbti susumuoti žiūrovų ir komisijos narių balsai. Atranką sudrebino ir pirmasis skandalas - iš konkurso pašalinta daina.

Naujos balsavimo taisyklės

Nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos balsavimo sistema šiemet pasikeitė. Žiūrovų nuomonė paaiškėja atrankos vakaro pabaigoje. O galutinių rezultatų atlikėjams tenka palaukti dar savaitę, iki kito atrankos turo. Komisiją sudaro keturi studijoje atlikėjus ir dainas vertinantys žmonės bei dvidešimt neatskleidžiamų asmenų, kurie taip pat skirs balus dalyviams.

Pirmadienį pranešta, kad „Eurovizijos“ pirmajame atrankos ture buvo nusižengta atrankos taisyklėms. Julijos Jegorovos atlikta daina „I’ll Carry You“ nebegalės rungtis dėl teisės atstovauti Lietuvai konkurse, nes šį kūrinį anksčiau jau yra atlikusi Vokietijos atlikėja Onita Bun (Onita Boone). Nors Julija turėjo galimybę dalyvauti atrankoje pasirenkant kitą kūrinį, atlikėja šia galimybe nusprendė nepasinaudoti. „Nuoširdžiai tikėjau šia daina. Galiu tik apgailestauti, jog dėl tarptautinių partnerių neapsižiūrėjimo įvyko apmaudus nesusipratimas. Nebenoriu blaškytis ir dalyvauti vien tam, kad dalyvauti“, - sakė J.Jegorova.

Tokie dalykai visada išlenda

Kodėl praėjusį šeštadienį J.Jegorovos atlikta daina buvo pašalinta iš konkurso? - „TV publika“ paklausė „Eurovizijos“ atrankos prodiuserio Audriaus GIRŽADO.

Tik po „Eurovizijos“ atrankos turo transliacijos Lietuvos nacionalinės televizijos eteryje buvo pastebėta, kad užsienio kompozitorių Julijai pateikta daina „I’ll Carry You“ pažeidžia atrankos taisykles. Atlikėjai pretenzijų neturime - ji tiesiog priėmė jai siūlomą dainą. Tikriausiai užsienio kompozitoriai pasielgė neatsakingai.


Kas kaltas, jog pražiūrėta, kad šis kūrinys jau buvo atliktas?

Užsienio kompozitorių sukurtą dainą pateikė stambiausia pasaulio įrašų leidykla „Universal Music“. Atlikėja pasikliovė atsakinga profesionalų grupe. Tačiau atlikėjai ir jų vadybininkai patys taip pat turėtų pasidomėti, kas jiems siūloma. Ne kartą sakiau atlikėjams, jei dainą kur nors pagrojo ar kokiame nors renginyje atliko ir mano, kad tai neišlys, tai klysta. Tokie dalykai visada išlenda. Yra ne tik draugai, kurie palaiko. Taip pat yra ir varžovai, kurie visais įmanomais būdais siekia kyštelėti pagalį į ratus. Jei to kūrinio nesuras draugas, tai visuomet atras ir mums atsiųs priešas.

Ar tokie atvejai dažni „Eurovizijos“ atrankose?

Pasitaiko tokių nesusipratimų. Aš to nepavadinčiau piktybiškumu. Tokių atvejų buvo visuomet. Gavome ir „didžiosios“ „Eurovizijos“ taisykles, kuriuose jie atlaidžiau kalba apie dainos terminą, kai nurodoma iki tam tikros datos jos neviešinti. Tačiau Julijos atveju, mes šių pakeitimų negalime pritaikyti, nes daina jau viešai atlikta kito asmens ir paviešinta. Būna tokių nutikimų, kai atlikėjas nusprendžia dalyvauti atrankoje, pasirenka dainą, tačiau norėdamas save išbandyti prieš publiką, ją padainuoja kokiame klube. Atsiradęs „geradaris“ tą dainą įdeda į „Youtube“ arba pats atlikėjas nusiunčia draugui paklausyti dainos, kurią vėliau tas draugas įdeda į „Facebook“. Ir štai ji jau yra internetinėje erdvėje. Šiais metais tokios taisyklės, kad daina negali suskambėti ir būti paviešinta anksčiau kaip iki rugsėjo 1-osios jokioje erdvėje.

Pirmojo atrankos turo dalyviai

Vudis ir latvė Samanta Tina,

Vincentas Linkevičius,

Gabrielius Vagelis,

Ugnė Smile,

„Saulės broliai“,

Valerija Iljinaitė, arba Valery,

Andrius Pojavis,

Julija Jegorova.

„Eurovizijos“ atranka

Lapkričio 10, 17, 24 d. - atrankiniai turai

Gruodžio 8 d. - pirmasis pusfinalis

Gruodžio 15 d. - antrasis pusfinalis

Finalas - kelios dienos prieš Kalėdas

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder