Albume "Prisiminimų tango" - populiariausios kompozitoriaus Mikalojaus Noviko dainos

Albume "Prisiminimų tango" - populiariausios kompozitoriaus Mikalojaus Noviko dainos

Vieno ryškiausių XX a. 7–9-ojo dešimtmečių lietuviškos estradinės dainos mokyklos kūrėjų - kompozitoriaus ir pedagogo Mikalojaus Noviko - kūrybą mėgsta jau kelios klausytojų kartos. Net 25-ios populiariausios jo dainos skamba kompaktinėje plokštelėje "Prisiminimų tango", kurios išleidimą parėmė LATGA-A.

Melomanams - tai puiki proga papildyti savo kolekcijas garsiausių žvaigždžių atliekamais kūriniais, kurių vertė neišblės ir ateityje! Tokios dainos, kaip "Žalioj stotelėj" (atliekama Nijolės Ščiukaitės, Leonido Šumskio ir LRT lengvosios muzikos orkestro), "Gera"(atliekama Stasio Liupkevičiaus bei LRT lengvosios muzikos orkestro) ar "Putinai" (atliekama Aidos Zabotkaitės vadovaujamo vokalinio-instrumentinio ansamblio) yra neabejotina lietuviškos populiariosios muzikos aukso fondo dalis.

Kompaktinės plokštelės "Prisiminimų tango" pirkėjus džiugins ir Tomo Balčyčio, Onos Valiukevičiūtės, Janinos Miščiukaitės, Nijolės Tallat-Kelpšaitės, Vlado Bagdono, Adolfo Jarulio, Jono Mašanausko, Stasės Girčytės-Balienės, Viktoro Vaško bei kitų dainininkų atlikti kompozitoriaus Mikalojaus Noviko kūriniai. O be archyvinių "Lietuvos radijo" darytų įrašų šiame rinktiniame albume bus galima išgirsti ir garsiąją "Dzūkiją", kurią pernai, koncerto metu, atliko Eva, Rasa Juzukonytė, Vita Rusaitytė, Deivis, Giedrius Leškevičius, Mečislovas Subelis ir valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras "Trimitas".

Muzikologas Viktoras Gerulaitis: "M. Noviko dainos išsiskiria savitu melodiniu braižu, pagavia, išmoninga ritmika, žvalia nuotaika, skoningu humoru. Lyriškoji jausena jam buvo mažiau būdinga. Tuo M. Noviko kūryba buvo bei liko savita, novikiška. Matyt, iš dalies tai lėmė ir paties kompozitoriaus asmenybės gyvas temperamentas, optimistiška pasaulėjauta. Vertinant M. Noviko muzikos ritminę energiją ir sugestyvumą, užtektų priminti, kad jis pirmasis Lietuvoje dainose ėmė naudoti bosanovos ritmą, jam nesvetimi rumbos, sambos, tango ritmai, svingas, apskritai – džiazo muzikos elementai". Žinoma, prie kompozitoriaus dainų sėkmės prisidėjo ir nuotaikingi tekstai, tarp kurių autorių – Antanas Saulynas bei Stasys Žlibinas, taip pat – garsūs Lietuvos poetai Eduardas Selelionis, Vacys Reimeris, Vytautas P. Bložė, ir daugelis kitų.

Kompaktinė plokštelė "Prisiminimų tango" puikiai atspindi populiariausią kompozitoriaus estradinę kūrybą. Juolab kad Mikalojus Novikas pats atrinko visas dainas, kurios pateko į šį albumą. "Atvirai sakant, norėjosi įtraukti ir daugiau kūrinių, bet visų sutalpinti negalėjome... Tad teko su skaudama širdimi kai kurių dainų atsisakyti, nors tai man buvo lyg amputacija be nuskausminimo", – prisipažino M. Novikas.

Priminsime, kad Mikalojus Novikas 2001 m. buvo paskelbtas Metų geriausiuoju lengvosios muzikos kompozitoriumi. Tačiau jo kūrybos kraityje – ir simfoninė, kamerinė instrumentinė, chorinė (dvi kantatos) muzika, kūriniai kaimo kapeloms, "Lietuvos" ansambliui.

Populiariausių kompozitoriaus Mikalojaus Noviko dainų kompaktinę plokštelę "Prisiminimų tango" išleido Všį "Pozitiva" ([email protected]) šiemet gruodžio 7 d.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder