Vokalistams - galimybė parungtyniauti

Vokalistams - galimybė parungtyniauti

Kitą savaitę, ketvirtadienį, vasario 24 d., 12 val. Klaipėdos universiteto Menų fakulteto koncertų salėje (K. Donelaičio g. 4) vyks Klaipėdos ROTARY klubo "Aditė" inicijuotas antrasis jaunųjų dainininkų konkursas "Vox ROTARY-2", kuriame dalyvauti kviečiami vokalistai iki 33 m.

Kai buvo rengiamasi pirmajam jaunųjų vokalistų konkursui 2009 m., tuometė "Aditės" prezidentė Jolanta Sąlygienė sakė: "Mes labai daug dėmesio skiriame socialiai remtiniems vaikams. Bet visiškai pamirštame, kiek yra talentingų vaikų šeimose, kurios socialiai remtinoms nepriskiriamos. Tačiau jie neturi galimybių dalyvauti tarptautiniuose konkursuose, įsigyti instrumentų, dažnai - net baigti studijų.

Manome, kad mūsų rengiamas "Vox ROTARY" jaunųjų talentų konkursas Klaipėdoje taps tradicinis, o konkurso nugalėtojai vokalistai, apdovanoti premijomis ar globojami ROTARY klubų narių šeimų, turės galimybių išvykti į tarptautinius konkursus ir iš ten grįžti, neabejoju, laureatais arba tęsti studijas."

Veiklios "Aditės" moterys, vadovaujamos dabartinės klubo prezidentės Violetos Ulevičienės, konkursą paskelbė ir šiemet. Kaip jam ruošiamasi, pasakojo klubo narė Klaipėdos universiteto (KU) Menų fakulteto dėstytoja ir konkurso vertinimo komisijos pirmininkė Barbora Kaniavienė.

Pirmajame konkurse dalyvavo šešiolika atlikėjų. Kiek užsiregistravusiųjų šiemet?

Šiandien - dvylika, tačiau, jeigu kas dar pareikštų pageidavimą dalyvauti konkurse, žinoma, neužkirstume galimybių.

Įdomu sužinoti - iš kur dainininkai?

Klaipėdos kraštas tikrai užaugina talentingų vokalistų. Tačiau jie neturi nei kur, nei kaip pasireikšti. Kai klube užgimė idėja skatinti jaunuosius dainininkus, ji buvo entuziastingai paremta. Todėl mes net neketiname konkursą auginti iki respublikinio. Tegul tai bus lokali galimybė pasireikšti vietiniams talentams. Antrajame konkurse dalyvaus KU Dainavimo katedros ir Stasio Šimkaus konservatorijos auklėtiniai, kai kurie - jau sėkmingai dirbantys profesionalioje scenoje.

Konkursas rengiamas antrąjį kartą. Ko pamokė pirmasis?

Pirmasis "Aditės" moterų veiklos dėka vyko labai sklandžiai. Tikiuosi, kad ir antrasis bus toks pat sklandus. Juk jau turime organizavimo įdirbį, ir šiemet jau nebesame taip įsitempusios, kaip rengdamos pirmąjį.

2009 metais konkurse pirmoji vieta buvo pripažinta Muzikinio teatro artistui Mindaugui Rojui. Jam buvo įteikta 3000 litų premija. Antrąją ir trečiąją vietas (2000 ir 1000 Lt) komisija skyrė vokalistėms Juditai Butkytei ir Loretai Karkauskaitei. Gal žinote, kaip laureatai panaudojo tas premijas?

Na, mes neturime tokių ketinimų "kontroliuoti"...

O kokio dydžio premijos numatomos šiemetiniams konkurso nugalėtojams?

Sudėtingiausias konkurso rengimo aspektas ir yra surasti pinigų... Šiemet premijos tokio pat dydžio, kaip ir pirmąjį kartą. Konkurso nugalėtojui 3000 litų suaukojo mūsų klubo moterys. Antrosios vietos laimėtojui - 2000 litų - surinko ROTARY klubų "Klaipėda" ir "Maris" vyrai. Na, ir trečiosios vietos laimėtojui - 1000 litų - vėl dėjomes mes, "Aditės" klubo narės. Be piniginių prizų, jauniesiems atlikėjams bus įteiktos ir dovanos. Pati išrinkau auksinį papuošalą. Mano vyras Eduardas Kaniava taip pat kažką yra parengęs, bet kol kas paslaptingai tyli. Iš JAV esu parvežusi dviejų šeimų, o konkrečiai Beatrice Mikalauskas de Domingues bei Cristina ir Mark Stuting konkursui skirtus papuošalus, pirktus "Sax" parduotuvėje.

Taip pat norėčiau pasakyti, kad konkurso rengimas - jau ne vien "Aditės" klubo reikalas. Mums į pagalbą atėjo ROTARY vyrų klubai. Konkursą rengti padeda ir jaunųjų rotariečių klubas "Rotaract", apsiėmęs nudirbti visus techninius darbus.

O kas šiemet vertins jaunųjų vokalistų pajėgumą?

Vertinimo komisija, manau, tikrai autoritetinga: Menų fakulteto dekanas profesorius Vytautas Tetenskas, profesoriai Valentina Vadoklienė, Eduardas Kaniava, vokalistė Judita Leitaitė, poetė Dalia Teišerskytė, apie dainavimą tikrai nusimanantis gydytojas Jonas Sąlyga, mūsų klubo narė Nijolė Požarskienė.

Dirbdama KU Dainavimo katedroje, apytikriai žinote jaunųjų vokalistų galimybes. Ar konkursas žada staigmenų?

Konkursai tuo ir įdomūs, kad tai yra varžybos. Mums dabar svarbiausia, kad jaunųjų vokalistų nesugriebtų peršalimo ligos, galinčios parklupdyti ir geriausiai pasiruošusius konkursui.

Nuo pradžios iki galo stebėjusi pirmąjį "Aditės" klubo surengtą konkursą, patyriau daug malonių įspūdžių. Tiesiog buvo proga išgirsti ir pamatyti, kuo turtingos vokalistų ugdymo įstaigos Klaipėdos krašte. Ar pasiklausyti jaunųjų atlikėjų galėtų ateiti visi, kam tai įdomu?

Taip. Ir į konkursą, ir į laureatų koncertą KU Menų fakulteto koncertų salėje įėjimas laisvas.

Informacija

Konkursas vyks 2011 m. vasario 24 d. 12 val. KU Menų fakulteto koncertų salėje (K. Donelaičio g. 4).

Jame kviečiami dalyvauti Klaipėdos miesto ir apskrities jaunieji dainininkai iki 33 metų. Paraiškos priimamos el. paštu [email protected] Paraiškoje nurodykite vardą, pavardę, gimimo datą, išsilavinimą, kontaktinius duomenis.

PROGRAMA

Konkurso dalyviai turi atlikti keturis kūrinius:

1. Lietuvių kompozitoriaus originalų kūrinį arba liaudies dainą;

2. Barokinę ariją (XVII-XVIII a.);

3. Operinę ariją (XIX - XX a.);

4. Savo nuožiūra pasirinktą kūrinį.

APDOVANOJIMŲ CEREMONIJA

Laureatų paskelbimo ceremonija, prizų įteikimas ir koncertas vyks š. m. vasario 25 d. 11 val. KU Menų fakulteto koncertų salėje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder