Vilniaus aukcionas M. K. Čiurlionio kūriniui taps kainos išbandymu

Vilniaus aukcionas M. K. Čiurlionio kūriniui taps kainos išbandymu

Dailininko ir kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūriniai niekada anksčiau nebuvo parduodami viešai. Kiek jo darbų dar yra ne muziejų, bet privačių kolekcininkų rankose ir kokios jų kainos – taip pat paslaptis. Todėl birželio 1-ąją rengiamame Vilniaus aukcione galimybė įsigyti M. K. Čiurlionio kūrinį „Apsnigtas kainas“ taps ir šio genijaus kūrinio palikimo finansinės vertės, ir rinkos perkamosios galios išbandymu, rašo iq.lt.

XX a. pradžioje lenkų kolekcininkas Feliksas Jasienskis užsakė Varšuvos meno mokyklos studentų fluorofortų rinkinį. Būtent iš šio rinkinio yra ir „Apsnigtas kalnas“ – 17,7×12,8 cm dydžio grafikos darbas, kurio kampe yra M. K. Čiurlionio parašas pieštuku.

Kartu su šiuo M. K. Čiurlionio darbu aukcione bus parduodami ir devynių jo bendramokslių iš Varšuvos meno mokyklos grafikos kūriniai.

Fluoroforto technika būdavo sukuriami nedidelio tiražo, dažniausiai – 5 vienetų grafikos darbai. Kiek tiksliai šio rinkinio egzempliorių buvo užsakęs F. Jasienskis, nėra žinoma. Lietuvoje išlikusio viso rinkinio nėra – žinomas vienintelis pilnas šio rinkinio egzempliorius yra Krokuvos muziejuje.

„Šio rinkinio kilmė yra lenkiška, juk jis buvo užsakytas Lenkijoje. Tačiau pardavėjas pagalvojo, kad šiandien jį parduoti brangiau galės Lietuvoje, o ne Lenkijoje. Lenkams M. K. Čiurlionis yra tiesiog vienas iš Varšuvos meno mokyklos mokinių, o mums jis yra viskas“, – sakė Vilniaus aukciono direktorė Simona Makselienė.

Lietuvoje yra likę du kūrinio „Apsnigtas kaimas“ egzemplioriai, kurie saugomi Nacionaliniame M. K. Čiurlionio muziejuje. Vienas jų yra su paties M. K. Čiurlionio laišku.

S. Makselienė pripažino, kad nustatyti pradinę kainą buvo nelengva – juk oficialiai šio menininko darbų kaina niekada nėra skelbiama. Pats menininkas, būdamas gyvas, spėjo parduoti vienintelį savo kūrinį.

Pradinė viso rinkinio, kuriame yra M. K. Čiurlionio grafikos kūrinys, kaina aukcione yra 22 tūkstančiai litų. Tačiau yra ir rezervinė kaina, t.y., tokia, už kurią mažiau pardavėjas paveikslo neparduos. Rezervinė kaina aukciono dalyviams paprastai nėra atskleidžiama.

„Pradinė 22 tūkstančių litų kaina nustatyta tikintis paskatinti dalyvauti daugiau žmonių. Tačiau visi suprantame, kad ji per maža ir kad realiai M. K. Čiurlionio darbai tikrai kainuoja daugiau“, – sakė S. Makselienė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder