Vėtrungių alėja laukia miestiečių pasiūlymų

Vėtrungių alėja laukia miestiečių pasiūlymų

Vos tik 2014-ieji Klaipėdoje buvo paskelbti Vėtrungių metais, įsiplieskė kultūros darbuotojų, paveldosaugininkų ir istorikų diskusijos dėl mieste įsikursiančios unikalios Vėtrungių alėjos po atviru dangumi.

Ilgalaikiams Vėtrungių alėjos objektams atsirasti siūlomos kelios erdvės: prie Kruizinių laivų terminalo, Pilies uostelio, burlaivio "Meridianas" skvere.

Specialistai jau turi rankose 2014 m. šventinio miesto papuošimo ir įrangos projekto vizualinius sprendimus. Viliamasi, kad vėtrungę - prasmingą simbolį - įkurdinus miesto erdvėse, galima būtų įsiūbuoti kultūrinį turizmą regione.

Ką vaizduoti vėtrungės?

"Vėtrungės turėtų būti kuriamos senojo, ikikarinio paveldo pagrindu, panaudojant simbolius, urbanistinio peizažo detales, elementus, kurie galėjo būti aktualūs to meto žvejams. Manau, meistrams tai perkėlus į vėtrunges rezultatas bus efektingas", - sakė idėjos paskelbti 2014-uosius Vėtrungių metais bei sukurti jų alėją po atviru dangumi autorius žurnalistas Denisas Nikitenka.

Anot jo, kiekvienoje vėtrungėje turėtų ryškėti vietovės ypatumus atspindintys simboliai. Tarkime, Kopgalis (Smiltynė) ikikariniu laikotarpiu buvo burlaivių balastų iškrovimo aikštelė, tad vėtrungėje galėtų būti pavaizduoti burlaiviai, taip pat - įdomiausi Smiltynės simboliai: senosios vilos, restoranai, pagaliau - baltasis banginis, pagautas apie 1809 metus.

Vienos iš Klaipėdos vėtrungių simboliu galėtų būti  Baltąjį švyturį kuru aptarnauti molu riedantis traukinukas; iškart atsirastų pasakojimas apie tai, kaip 100 metų buvo statomi pietinis ir šiaurinis molai, išnuomotos krantinės Klaipėdos prekeivių gildijai.

D. Nikitenkos manymu, vėtrungėse galima būtų vaizduoti gyvus objektus: mitais apipintus gintaro žvejus su keseliais ir ziudvestėmis, kurių profesija egzistavo nuo akmens amžiaus, žuvis ir kirus.

Istorijos pasakotojos

Idėjos autorius sakė, jog Kuršių nerijoje vėtrungių yra daug, tačiau jos nieko nepasakoja turistui ar tautiečiui, besidominčiam krašto istorija. Esą vėtrungių kūrimo principas yra paliktas meistrų galvose. Pažiūrėjus į vėtrunges neaišku, kas ir kodėl ten pavaizduota.

Todėl jis siūlo Klaipėdoje kurti naują tradiciją: meistrus, kursiančius simbolius, įpareigoti, kad kiekviena vėtrungė turėtų ir savotišką pasą, ir pasakotų apie kiekvienos mūsų miesto dalies raidą, istoriškai reikšmingus senamiesčio pastatus, kurių tiek daug sugriovė II pasaulinis karas.

Pasak klaipėdiečio, nebūtina įrengti stendų, bet turizmo informacijos centro gidai galėtų turėti tuos aprašus, kad turėtų ką prasminga papasakoti turistams, susispietusiems Vėtrungių alėjoje, remdamiesi įdomiausiais istorijos įvykiais ir faktais.

Akibrokštas aikštėje

Darbo komisija pritarė D. Nikitenkos iniciatyvai, jog pirmosiose vėtrungėse turėtų atsirasti 5 ženklai, atspindintys dabartinėje uostamiesčio teritorijoje ikikariniu laikotarpiu gyvavusių Klaipėdos, Kopgalio (Smiltynės), Amtsvitės, Bomelsvitės, Smeltės dalių simboliką.

Svarstoma įsteigti interneto svetainę "Myliu vėtrunges" ar elektroninį paštą, kur neoficialus mėgėjų klubas bei visuomenė galėtų teikti savo pasiūlymus kuriant vėtrunges.

Netrukus dailininkams bus paskelbtas vėtrungių suvenyrų konkursas: siūlomi sukurti įvairūs ženklai, albumas vaikams, kuriame jie galėtų spalvinti vėtrunges, susipažindami su šių simbolių prasmėmis.

Vėtrungių metų ir jų alėjos po atviru dangumi autorius net siūlė akibrokštą: ant Atgimimo aikštės plytinės dangos, kuri vis vien bus pakeista, leisti grafitininkams sukurti didžiausią pasaulyje vėtrungę, matomą iš paukščio skrydžio, idant per šią atrakciją apie Klaipėdą plačiau pasklistų gandas. Šį paveikslą, spalvindami kreidelėmis, galėtų baigti vaikai.

Po dienos kitos du profesionalūs vėtrungių meistrai, turintys tautinio paveldo sertifikatus, Vėtrungių alėjos įkūrimo darbo grupės vertinimui pateiks grafinius vėtrungių sukūrimo sprendimus.

Jeigu projektas laimės, pirmąsias vėtrunges išvysime jau šių metų liepai baigiantis, o po kokių penkerių metų, optimistų vertinimu, turėsime vėtrungėmis papuoštą Klaipėdą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder