"Vasarą atsiverčiame pažinimo knygą"

"Vasarą atsiverčiame pažinimo knygą"

Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Girulių skyriuje per visus tris vasaros mėnesius gali išgirsti vaikų iš visos šalies ir net iš pasaulio balsus, nes čia savanorių dėka vyksta patys įvairiausi, nemokami laisvalaikio užsiėmimai, virtę tikra atradimų akademija.

"Projektą prieš trejus metus įgyvendinti pasiūlė bibliotekos administracija, kad vaikai turėtų turiningą ir įdomią vasarą ir išnaudotų puikią bibliotekos erdvę. Jau buvo sukurta kultūrinė programa suaugusiems "Pėdink į Girulius", tačiau vaikams taip pat reikia dėmesio", - sakė bibliotekos darbuotoja ir savanorė Irina Tabak.

Kiekvieną dieną nuo antradienio iki šeštadienio nuo 10 iki 14 valandos bibliotekoje improvizuotose kūrybinėse dirbtuvėse "Darbščiųjų rankų galia" šurmuliuoja vaikai nuo 7 iki 12 metų, mielai ateina ir vyresni. Atskuba ir vaikai, su tėveliais atvažiavę poilsiauti - iš Londono ar Maskvos, jiems kalbos barjeras netrukdo, nes jie bemat susiranda bendraamžių vertėjų. Šią vasarą per 60 vaikų Girulių bibliotekoje mokėsi bendrauti, atskleisti savo talentus, pagaminti dovaną.

"Pradžia buvo puošybos, vadinamojo dekupažo užsiėmimai, šis menas kaipsyk yra "ant bangos". Vaikai atsineša iš namų bet kokį seną daiktą - šaukštą, lėkštę ar paveikslą, ir juos teptuku, spalvomis, detalėmis ir ornamentais atnaujina, paverčia vėl gražiais ir reikalingais. Su vaikais dirbo dailės pedagogės Ingrida Giunter, Rita Valaitienė, Digna Reminienė, ir Virginija Urbanavičienė nesigailėjo taip praleistų savo atostogų. Šią vasarą mokėmės su vaikais lieti akvarelę", - pasakojo Irina, pati išmokiusi vaikus origamio meno.

Vienas svarbiausių projekto tikslų - kad vaikai nepamirštų skaityti. o čia pagelbėjo žinoma vaikų rašytoja Nijolė Kepenienė. Ji ne tik drauge su vaikais garsiai skaitė ir aptarė nuotykių ir kitokias knygas, tačiau ir pakvietė vaikus nupiešti iliustracijas savo naujajai knygai. Klaipėdos universiteto profesorė Daiva Jonavičienė pasitelkė pasakų terapiją, aiškino pasakų simbolius, kalbėjosi su vaikais apie gėrio ir blogio jėgas, patys kūrė literatūros kūrinėlius.

"Gaila, kad stigo sportinių pratybų, kurias būtų vedę vyrai savanoriai. Tačiau turėjome jogos mokytojas Iriną Paždagytę-Darinskienę ir Daivą Palubinskaitę. Kasdien stengėmės eiti prie jūros pasimankštinti ir medituoti. Pratybos ir Danutės Valienės gyvenimo meno pamokėlės išmokė vaikus įveikti stresą, pažinti save ir vieni kitus, pozityviai išsakyti kritiką. Iš pradžių vaikams net buvo sunku vienas kitam palinkėti gero, jie buvo it sraigės užsidarę savo kiautuose, drovūs, greit įsižeisdavo", - pasakojo I. Tabak.

Anot jos, vaikus ypač sužavėjo nemokamos Timuro Bandzos vedamos istorinės ekskursijos į Girulių Juodąją tvirtovę, II pasaulinio karo metų hitlerininkų priešlėktuvinės gynybos įtvirtinimus.

Vaikus apie pavojus jūroje įspėjo, taip pat mokė plaukti ir gelbėti skęstančiuosius Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Aleksandras Siakki.

 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder